• Warholm løper finale i 400m hekk klokken 22.00 fredag kveld. Amalie Iuel har sin finale 21.45. Begge sendes på NRK1.

Mens Karsten Warholm er den eneste mannen i verden som har løpt under 46 sekunder på 400 meter hekk i historien, er ikke 45,94-løperen den europeeren med best årsbeste på øvelsen.

Det er det franskmannen Wilfried Happio som har. 23-åringen, som tok gull i U23-EM i 2019, hadde en personlig rekord på 49,03 før årets sesong. I det franske mesterskapet i juni kom han for første gang under 49 sekunder da han vant gull med tiden 48,57, og i VM i Eugene i juli brøt han nok en barriere.

Der suste franskmannen inn til 47,41 i finalen og ble nummer fire, kun to hundredeler bak amerikanske Trevor Bassitt på bronseplass.

– Happio er skummel. Det viste han i VM, sier Warholm til norsk presse etter torsdagens EM-semifinale.

Happio og Warholm løp faktisk mot hverandre i VM-semifinalen. Der var det Warholm som var best, før han i finalen fikk det tungt og endte på syvendeplass.

– Jeg har den beste tiden, men jeg må vise kvalitetene mine på denne øvelsene. I morgen er en ny dag, sier Happio til VG.

Franskmannen vant det første heatet i torsdagens EM-semifinaler med tiden 48,89, mens Warholm vant sin semifinale med tiden 48,38.

– Det blir mye vanskeligere i morgen, med Karsten, Victor Coroller og Yasmani Copello, sier Happio om fredagens finale, som starter 22.00.

FJERDEPLASS I VM: Wilfried Happio (nummer fire fra venstre) slo Karsten Warholm (nummer fem fra venstre) i VM-finalen. Brasilianske Alison dos Santos vant finalen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Den irske veteranen Thomas Barr, som tok EM-bronse på 400 meter hekk i 2018, hadde ikke marginene på sin side i torsdagens semifinaler og klarte ikke å ta seg til finalen. Der har han stor tro på et norsk gull.

– Jeg tror Warholm har kontroll på dette. Han virket så komfortabel ut i dag. Han løp enkelt under 49 sekunder, sier han til VG.

Han mener ukene med trening mellom VM og EM bør være nok for Warholm til å ta EM-gull, etter Warholms skadeproblemer i forkant av VM.

– Happio ser bra ut. Bak der, tror jeg det er ganske åpent, sier han, og tipper franskmannen på sølvplass.

– Jeg tror det vil bli så jevnt som Warholm ønsker å gjøre det. Jeg ville aldri i verden veddet mot ham, selv om han er skadet. Det avhenger av hvor fort han vil løpe i morgen, men jeg tror han vil gjøre nok til å vinne, sier iren.

FORVENTER WARHOLM-GULL: Thomas Barr (høyre) tror Warholm tar gullet i fredagens EM-finale. Her står de sammen etter EM-finalen i 2018. Til venstre tyrkiske Yasmani Copello, som skal løpe årets EM-finale. Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Også i den norske leiren er det stor tro på Warholm. Treningspartner Amalie Iuel forteller om gode treninger inn mot EM.

– Jeg tror han er veldig revansjelysten fra VM. Jeg har sett ham på trening og han har fått trent godt. Du må ikke glemme at han ikke har hatt den beste oppladningen, men jeg har absolutt tro på at han kommer til å ta det, sier hun.

Også Iuel skal løpe finale på 400 meter hekk. Kvinnenes finale starter 21.45 på fredag. Der skulle gjerne Line Kloster også vært, men hun klarte ikke å ta seg videre. Hun hadde på grunn av eget løp ikke sett Warholms semifinale, men sier:

– Så lenge han er på 90–95 prosent av makspotensialet sitt, så vinner han. Han trenger ikke mer enn det. Kanskje 80 prosent. Det skal nok gå fint, mener Kloster.