Finn Christian Jagge (54) er død

OL-vinner Finn Christian «Finken» Jagge døde onsdag, 54 år gammel, etter akutt sykdom.

Finn Christian Jagge er død. Finn Christian Jagge er død. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Det skriver Trine-Lise Jagge, den tidligere alpinistens kone, på Facebook.

«Vår største kjærlighet, vår største helt og klippe. Verdens beste Pappa og verdens beste MesterHubby, døde i dag, etter akutt sykdom. Det er ubeskrivelig vondt og vi er helt knust», skriver Trine-Lise Jagge på Facebook.

Finn Christian Jagge med OL-gullet fra Albertville i 1992. Foto: Morten Uglum

– Et sjokk

– Det er ufattelig og et sjokk at Finken er borte. Han betydde veldig mye for meg da vi var på laget sammen, og har etter det alltid vært en god venn, sier Ole Kristian Furuseth (53) til Aftenposten.

Jagge og Furuseth var sammen på landslaget i en årrekke.

Ole Kristian Furuseth er i sjokk etter nyheten om at Finn Christian Jagge er død. Her fra Jagges siste renn som alpinist i 2000. Foto: Lise Åserud / SCANPIX

– Finn hadde alltid god replikk på lur og hadde en rå fysikk og innstilling til trening. Jeg minnes alle de flotte opplevelsene vi hadde sammen. Vi tenker på Trine-Lise, barna og resten av familien, sier Furuseth.

Atle Skårdal (54) sliter også med å ta nyheten innover seg.

– Jeg fikk et lite forvarsel og skjønte at han var dårlig, men da bekreftelsen kom i dag om at han var gått bort, var det et kjempesjokk, selvfølgelig. Det er vanskelig å forstå at det er en realitet, sier Skårdal.

Vis fakta ↓
Finn Christian Jagge

Hylles av Aamodt

– Det er forferdelig trist. Han var bare litt over midten av livet, en ung 54-åring som var aktiv. Det er bare tragisk og trist. Som idrettsmann var han en unik atlet. Han var gode i flere idretter, også i tennis. I alpinmiljøet var han en legende, sier tidligere lagkamerat Kjetil André Aamodt til NRK.

– Uvirkelig. Dette er veldig leit. Jeg snakket med Finken for ei uke siden, og han var på bedringens vei. Han var oppe av sykesengen og inntok fast føde igjen. Siden har han blitt dårligere igjen, sier Tom Stiansen til VG.

Jagge vant OL-gull i slalåm i Albertville i 1992. For det ble han tildelt Aftenpostens gullmedalje. Han tok totalt syv verdenscupseire. I 2000 la han opp som alpinist.

– Det aller største var OL-gullet, da han slo Alberto Tomba. Han var et konkurransemenneske med mye humor, sier Aamodt.

Kjetil André Aamodt beskriver Finn Christian Jagge som en legende i alpinmiljøet. Her er de to sammen i 1999. Foto: ARMANDO TROVATI / AP

Idretts-Norge i sorg

Skipresident Erik Røste er også blant dem som har meddelt sine dypeste kondolanser.

– Det var et svært trist budskap vi mottok i dag om at Finn Christian Jagge så altfor tidlig har gått bort. Finn Christian var med på starten av det norske alpineventyret med OL-gullet i slalåm fra Albertville i 1992 som karrierens største høydepunkt, sier skipresidenten til NTB.

– Fra alpinmiljøet blir Finn Christian karakterisert som en stayer, og han var en type som ga aldri opp. Han var en god bidragsyter med sitt gode humør og godt likt av alle. Våre tanker går i dag til kona Trine-Lise, barna og den nærmeste familien, fortsetter han.

Finn Christian Jagge kjørte sitt siste verdenscuprenn iført dress. Foto: Lise Åserud / SCANPIX

Etter karrieren var Jagge sjef for kvinnelandslaget i alpint i to år. I 2011 vant han den tredje utgaven av NRK-serien Mesternes mester.

De siste årene var han ekspertkommentator for TV 2 under deres alpinsendinger. 54-åringen ble nummer tre i verdenscupen sammenlagt i 1992, 1997 og 1999.

Jagge etterlater seg kone og to barn. Hans foreldre Liv (77) og avdøde Finn Dag drev med tennis på toppnivå. Moren var også alpinist.