VM-sjef Guri Knotten forholder seg foreløpig i ro etter at diskusjonene om pengebruken rundt ski-VM har blusset opp. VM-sjef Guri Knotten forholder seg foreløpig i ro etter at diskusjonene om pengebruken rundt ski-VM har blusset opp. Foto: Christine Schefte

VM-sjefen: – Naturlig at det blir spørsmål om mesterskapet nå

Trondheim kommune blør penger under koronakrisen. Det får flere politikere til å tenke på pengebruken rundt et ski-VM i Trondheim.

Trondheim er eneste søker til å arrangere ski-VM i 2025, og vil tildeles mesterskapet – trolig i forbindelse med et høstmøte i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Men koronakrisen har satt sine spor også i kommuneøkonomien i Trondheim, og på tirsdagens formannskapsmøte ble det lagt frem en forventet «koronaregning» på 623 millioner kroner.

I tillegg opererer finansdirektør Olaf Løberg med en «worst case»-scenario på 940 millioner kroner.

Da må det spares penger andre steder.

Villig til å vurdere VM-nei

Varaordfører Mona Berger påpekte på formannskapsmøtet at de lovpålagte tjenestene må prioriteres, og at SV var villig til å vurdere kansellering av ski-VM.

– Både ski-VM i seg selv og investeringene som følger av utbedringene i hoppbakken i Granåsen fører til utgifter for kommunen – og må følgelig revurderes nå, på lik linje med andre investeringer, sa hun.

LES OGSÅ: Kutter kraftig for å minske enorm korona-regning

Senere tirsdag kveld fulgte Høyres gruppeleder Ingrid Skjøtskift opp overfor Adresseavisen.

– Vi har tidligere støttet initiativet til å få VM, men nå er situasjonen snudd på hodet. Det er opplagt at vi må prioritere de svakeste. Det blir tøffe prioriteringer framover, sa hun.

Den planlagte utbyggingen av VM-anlegget i Granåsen vil totalt koste over én milliard kroner. Utbyggingen av hoppbakken vil, ifølge de siste anslagene, koste rundt 535 millioner kroner.

Varaordfører Berger sa til Adresseavisen tirsdag at det kanskje er mulig å samarbeide med andre byer, som for eksempel Lillehammer, om å få gjennomført uten de store investeringene i hoppbakken i Granåsen. Ordfører Rita Ottervik (Ap) mener imidlertid at det ikke er et tema.

– Handler ikke om VM

Nå sier VM-sjef Guri Knotten at hun ikke er overrasket over at spørsmålene blir stilt, slik situasjonen er nå.

– Nei, det tenker jeg er helt naturlig at kommer opp, sier hun til Adresseavisen.

– Når det er sagt, forholder jeg meg i ro. Dette er et politisk vedtak, og blir det en politisk diskusjon rundt det nå, får vi se hvor det fører, sier hun.

Hun mener at eventuelle alternativ, som for eksempel å dele mesterskapet med en annen by, i tilfelle må vurderes og utredes.

– Én ting er VM på ski, men utbyggingen i Granåsen handler ikke om VM, men om idrettsanlegget. Vedtaket er å utbedre anlegget, slik at det blir et velfungerende anlegg for hverdagsidretten i fremtiden, sier hun.

Og legger til:

– Foruten Granåsen er det ingen store hoppbakker i Norge nord for Lillehammer. Hoppsporten trenger det anlegget for å ha fasiliteter og muligheter til å trene og konkurrere nord for Dovre, sier Knotten.

– Trolig praktisk gjennomførbart å dele

Hun har ledet arbeidet om å få VM til Trondheim siden 2014. Når mesterskapet etter hvert tildeles byen, vil hele VM-organisasjonen settes på ny.

– Slik som det er nå, så tenker jeg at jeg kan ha lyst til å søke på en stilling i VM-selskapet, sa hun til Adresseavisen i slutten av februar.

– Kan du tenke deg å lede en VM-organisasjon dersom mesterskapet deles med flere byer?

– Det er helt hypotetisk. Det jeg kan si er at det trolig er praktisk gjennomførbart å arrangere et delt VM. Men om det er hensiktsmessig og ønskelig, det er ikke opp til meg å vurdere. Min rolle er å lede arbeidet med selve VM-søknaden. Vi har søkt, tildelingen er utsatt fra mai, og det er signalisert at FIS håper å få det til sammen med høstmøtene i starten av oktober. Det er horisonten, sier hun.