Tidligere verdensmester reagerer på Russland-utestengelse: – Skjønner ikke hva som foregår

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) opprettholder Russland-utestengelse

Russiske Sergej Sjubenkov, verdensmester på 110 meter hekk i 2015, skjønner ingenting av avgjørelsen. Russiske Sergej Sjubenkov, verdensmester på 110 meter hekk i 2015, skjønner ingenting av avgjørelsen. Foto: Alexander Zemlianitsjenko / AP

Det internasjonale friidrettsforbundet opphever ikke Russlands dopingutestengelse. IAAFs norske dopingekspert Rune Andersen truet samtidig med EM-nekt.

Russland ble sluppet inn igjen i varmen av Den internasjonale olympiske komité (IOC) etter lekene i Sør-Korea, men hos IAAF møter russerne fortsatt en kald skulder.

IAAFs norske dopingekspert, Rune Andersen, sa på en pressekonferanse i Birmingham at russerne ikke har møtt kravene til å bli gjeninnsatt.

– Vi anbefalte IAAFs styre å ikke ta Det russiske friidrettsforbundet (RUSAF) tilbake, og det ble akseptert av styret, sa Andersen.

– Mange av kravene for å bli tatt tilbake er oppfylt, men det er fortsatt mange som ikke er det. Blant annet har RUSAF og RUSADA (Antidoping Russland) fortsatt ikke gitt oss en dopingtestplan for 2018 som tester utøverne hyppig nok, fortsatte han.

Deltok som OAR i OL

Andersen la til at RUSAF heller ikke har ordnet opp i juridiske problemer som førte til at forbundet ikke kunne ilegge midlertidige dopingutestengelser.

Dersom ikke Russland har fått orden på antidopingarbeidet sitt sa Andersen også at EM i friidrett i Berlin i august kan gå helt uten russiske deltakere, også som nøytrale utøvere.

IOC opphevet Russlands dopingutestengelse på slutten av vinter-OL i Pyeongchang forrige måned.

Russland ble utestengt fra OL etter anklager om et statsstyrt dopingsystem under 2014-lekene i Sotsji.

168 russiske utøvere deltok i Sør-Korea under det olympiske flagget (OAR).

Rune Andersen er dopingekspert hos IAAF og ledet et antidoping-utvalg som anbefalte å ikke gi Russlands friidrettsforbund innpass hos IAAF. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Vil ha møte

Dimitrij Sjilakhtin, lederen av russisk friidrett, sier at han vil prøve å møte IAAF-president Sebastian Coe og Andersen.

– Vi har sendt dem alt av materiale og de dokumentene (som ble forespurt), sa han, før han la til at Andersens dopingutvalg «ikke hadde vært i kontakt med dem siden oktober».

Russiske Sergej Sjubenkov, verdensmester på 110 meter hekk i 2015, skjønte ingenting av avgjørelsen.

– Jeg har ikke peiling på hvordan jeg skal ta dette, sa Sjubenkov til R-Sport.

– I lang tid har jeg ikke skjønt hva som har foregått på disse IAAF-møtene og deres avgjørelser. Uansett har ikke vi utøverne noe valg. Vi må bare trene og forberede oss som vanlig, fortsatte han.

Flere russiske utøvere deltok også under forrige ukes innendørs-VM i Birmingham som nøytrale. Blant dem var vinnerne av høydekonkurransene for kvinner og menn, Marija Lasitskene og Danil Lysenko.

(©NTB)