En av tidenes mest intense Premier League-avslutninger. To lag presset hverandre til døren. Det vippet frem og tilbake – Manchester City eller Liverpool, blått eller rødt?

Til slutt var det de himmelblå fra Manchester som kunne legge hendene rundt det ikoniske Premier League-trofeet. City-manager Pep Guardiola tok til tårene.

En avslutning verdens største fotballiga verdig. Men i skyggen av jubelscenene på Etihad var det noe langt mer uverdig som utspilte seg.

Tre hendelser på én uke

De siste ukene har flere spillere og trenere blitt angrepet av stormende supportere. Foto: HANNAH MCKAY / Reuters

Etter kampen ble den irrgrønne gressmatten dekket av tusenvis av stormende City-supportere i adrenalin- og gledesrus. Midt i kaoset sto spillerne – ubeskyttet. Deriblant Aston Villas svenske burvokter, Robin Olsen.

Først fikk han kastet noe etter seg. Deretter fikk han to strake armer i ryggen. Til slutt var det en albue som traff Olsen i ansiktet. Han måtte løpe slalåm mellom supporterne for å komme seg i sikkerhet.

– Det er skamfullt, det er det virkelig. En trener eller spiller kommer til å bli alvorlig skadet snart. Jeg tror folk har glemt hvordan man skal oppføre seg etter koronapausen, sa den tidligere midtbanegeneralen Roy Keane til Sky Sports etter kampen på Etihad.

Hendelsen med Olsen er dessverre langt fra unik. Fem dager tidligere ble Sheffield Uniteds Billy Sharp slått i bakken etter playoff-semifinalen mot Nottingham Forest.

To dager senere, da Everton sikret fornyet Premier League-kontrakt torsdag, stormet nok en gang jublende supportere banen. Denne gangen var det Crystal Palace-manager Patrick Vieira det gikk utover.

– Hvis du angriper en spiller eller trener – hva er det du driver med?! Utbrøt Gary Neville til Sky Sports etter PL-innspurten.

På Alerten

Onsdag er det klart for kanskje det oppgjøret i norsk fotball med mest følelser involvert.

Lillestrøm mot Vålerenga – Kanarifuglene mot Klanen.

– Er dere bekymret for lignende situasjoner som vi har sett i England den siste uken?

– Banestorming er noe vi alltid har tatt høyde for kan skje, og vi har et eget mannskap klare til å rykke inn, forsikrer Lillestrøms sikkerhetssjef, Ronny Friseth, til Aftenposten.

Dersom noen skulle ha planer om å storme banen førstkommende onsdag, kan det være lurt å pakke regntøy.

Friseth opplyser at de vil starte vanningsanlegget på Åråsen dersom det skulle bli en massiv banestorming à la det vi har sett i England den siste uken.

– Forhåpentlig vil det gjøre det ekstra kjedelig å være på banen, sier han.

Det koker ofte på tribunen når Lillestrøm og Vålerenga møtes i Eliteserien. Her fra møtet i fjor høst. Foto: Javad Parsa, NTB

– Det er lite som tilsier at noen vil ta seg ut på banen. Det er en indre justis blant supporterne, sier lederen for Kanarifansen Lillestrøm, Tony Johansen.

De siste oppgjørene har derimot vært preget av mye pyroeffekter på tribunen. Da lagene inntok det 70 år gamle stadionet i november, ble det kastet bluss inn på Åråsen-matten.

– Det kan være en trussel. Men skulle man treffe en spiller med pyro, har man ikke mange forhandlingskort knyttet opp mot den debatten lenger. Jeg er ganske trygg på at det ikke vil skje, sier Johansen.

Lillestrøm-Vålerenga sendes på MAX klokken 20.00 onsdag.