Andreas Leknessund leverte en kjempeprestasjon på den fjerde etappen av årets Giro d`Italia tirsdag. Tromsøværingen, som sykler for Team DSM, var uhyre nær å ta den første norske etappeseieren på 14 år, men måtte gi tapt i spurten mot franske Aurélien Paret-Peintre. Andreplassen gjør likevel at Leknessund overtok den rosa trøya, og leder det tradisjonsrike rittet.

23-åringen gråt og så sjokkert ut etter prestasjonen.

– Det gjorde så vondt en stund der, så at jeg nå har den rosa trøyen er utrolig spesielt, sier Team DSM-syklisten, som kunne fått i pose og sekk.

– Jeg prøvde å vinne etappen, men beina var så vonde. Det er superspesielt å lede, det var målet før etappen, sa den ferske sammenlagtlederen tydelig rørt i et intervju vist på Eurosport.

– Helt fantastisk

Prestasjonen til Andreas Leknessund blir lagt merke til i hele sykkelverdenen. Og en av de som fulgte ekstra godt med på innspurten, var legenden Thor Hushovd.

– Jeg satt med hjertet i halsen og jubla fra hjertet i innspurten. Han var nære ved å vinne, det var synd det ikke holdt helt inn, men jeg så han var helt sluttkjørt. Gode gutter heier vi litt ekstra på, alle heier på Andreas, inkludert meg, sier Thor Hushovd til iTromsø.

DEN GANG DA: En ung Andreas Leknessund møtte forbildet Thor Hushovd i desember 2014 i forbindelse med en promotering av Arctic Race. I dag var det Hushovd som jublet for tromsøtalentet. Foto: Privat

Hushovd som har ti etappeseire fra Tour de France kaller tromsøsyklistens start på giroen for en kjempeprestasjon.

– Det er en enorm prestasjon å lede Giro d`Italia, han er den andre nordmannen etter Knud Knudsen som gjør det. Det er så rart med sykkelsporten, at den trøya betyr så mye, sier han.

– Det å sykle med ledertrøya i giroen er et symbol i sykkelsporten. Det kan han ta med seg videre i karrieren, og er et bevis på at han tar steg år for år, sier Hushovd.

Han har nå et klart råd til Leknessund.

– Han må bare nyte hvert minutt og hver time han kjører med ledertrøya. Nå har jeg ikke sett løypeprofilene på de neste etappene, men det kan godt hende han kan beholde trøya i flere etapper, sier Hushovd, og legger til at han må ta med prestasjonen videre i karrieren.

Andreas Leknessund i tårer etter målgangen i Italia tirsdag. Foto: LaPresse / SipaUSA

– Helt fantastisk

– Dette er helt fantastisk, sier Dag Erik Pedersen til VG.

Den tidligere syklisten står selv notert med tre etappeseire i Giroen og en tiendeplass sammenlagt i det tøffe etapperittet.

– Nå tror jeg også han kan holde den rose trøya noen dager, kanskje i fire-fem etapper, tipper Pedersen.

TV2s sykkelekspert Mads Kaggestad lot seg imponere stort over 23-åringens prestasjon.

– Det Andreas gjør er stort, og veldig gøy. Det var en tøff dag der det ble kjørt tøft fra start, man så de var veldig slitne på slutten. Paret-Peintre er veldig sterk i spurten, så Andreas var sjanseløs der, men jeg tror det var lurt for både laget og Andreas å sikre den rosa trøya, det så ut til å være kalkulert da de kom inn på oppløpet, sier Kaggestad til iTromsø, som tror Leknessund kan fortsette å kle seg i rosa en stund til.

LEDER: Andreas Leknessund leder Giro d`Italia. Her fra fjorårets Arctic Race. Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Kommer til å få etappeseieren

– Han vil nok forsøke forsvare den så lenge som mulig. Han er en så god klatrer at han kan klare å gjøre det en stund, sier Kaggestad, som ikke er spesielt overrasket over det Leknessund presterte.

– Jeg er ikke kjempeoverrasket med tanke på det han viste i Tour de France i fjor. Han er en topp-10 kandidat i et treukers ritt, og kommer til å få etappeseieren sin også en dag. Han fortsetter tendensen fra i fjor, kommer til å vokse ytterligere og har en stor fremtid. Han blir veldig spennende å følge videre, sier sykkeleksperten.

Det er første gang siden 1981 at en norsk syklist kan smykke seg med den ikoniske ledertrøya. Det har verken Thor Hushovd, Edvald Boasson- Hagen eller Alexander Kristoff klart. For 42 år siden var det Knut Knutsen som gjorde det samme som Andreas Leknessund maktet.