– Det er er helt sinnssykt. Jeg er utrolig stolt og rørt, sier Solberg til TV3 mens tårene renner og ordene er vanskelige å finne.

48-åringen fra Lier førte Sverige til VM-finalen på første forsøk for ett år siden. I Budapest vant Sverige sitt første EM-gull på 20 år etter et vanvittig drama de siste minuttene og sekundene. Niclas Ekberg avgjorde på straffe i aller siste sekund, akkurat som svenskene gjorde mot Norge i den avgjørende kampen i hovedrunden.

– Glenn er en fantastisk coach, sier superkeeper Andreas Palicka etter gullet.

– Han har gitt oss et veldig godt verdigrunnlag som vi har bruk for når det går imot, mener keeperen etter EM hvor Sverige holdt på bli slått ut av Norge sist tirsdag.

Men svenskene snudde motgangen etter alle de positive coronatestene. Akkurat som de gjorde etter gruppespillet som ble avsluttet med uavgjort mot Tsjekkia.

– Han fortjener all den ros han kan få. Det har vært eventyrlig det han har opplevd etter at han kom inn som svensk trener, sier TV3-ekspert Kristian Kjelling og følges opp av kollega Joachim Boldsen:

– Tidenes beste norske herretrener. Resultater teller, titler teller. Jeg syns ikke den diskusjonen er så vanskelig.

Sverige ledet med to mål fem minutter før slutt etter to mål av venstrekanten Hampus Wanne. Men etter 58 minutter utlignet veteranen Joan Cañellas for Spania før det svenske midtpunktet Jim Gottfridsson skjøt i den spanske forsvarsblokken.

I siste minutt tok Spania-trener Jordi Ribera «time out» og la en plan som førte til en svak Canellas-avslutning. Dermed la Gottfridsson en het plan i finalens aller siste stopp i spillet.

– Hey, lyssna nu här. 19 sekunder. Vi ska fan bli europamästare! Nu kör vi tysk höger, dansk vänster. Kom brett, meldte Gottfridsson ifølge Aftonbladet og så Oscar Bergendahl inn i øynene: -  Om jag inte släpper den … för hele ditt jävla liv håll han i ryggen, så får du den mellan benen.

Alt endte med at Albin Lagergren ble felt av Canellas. Svensk straffekast.

– Et fantastisk siste angrep. Helt rått, sier Glenn Solberg og kaller «avslutningstalen» til Gottfridsson «fantastisk».

Iskalde Niclas Ekberg ga Sverige EM-tittelen i aller siste sekund. Kiel-stjernen har vært to ganger ute med positive corona-tester i EM, men ble matchvinner.

– Jeg tenkte bare at ballen skulle inn, sier Ekberg.

GULLJUBEL: Svenske jubler for EM-gull i Budapest. Foto: Anna Szilagyi / AP

– Det er ubeskrivelig. Jeg har vært «100 dager i karantene». Det har vært et rent helvete, beskriver han etter sitt første gull etter å ha tapt både OL-finalen og EM-finalen.

Ekberg var ikke med da Glenn Solberg debuterte med VM-sølv i fjor. I OL ble det 5. plass før nordmannen førte Sverige til den første triumfen siden de legendariske «Bengan Boys» avsluttet med Sverige tredje strake EM-gull i 2002.

Glenn Solberg spilte i sin tid 122 landskamper for Norge og var norsk landslagskaptein. For 10 år siden startet han jobben med det norske rekruttlandslaget og mange av dagens landslagsspillere. Han ble etter hvert Christian Berges assistent og var med på gjennombruddet med 4. plassen i EM for seks år siden. Men Solberg trakk seg fra landslaget da han av Håndballforbundet ble nektet å kombinere landslagsjobben med å trene klubblaget St. Hallvard i hjembygden Lier utenfor Drammen.

Finalen startet med at Gottfridsson – nykåret MVP i EM – hamret ballen opp i det spanske nettaket. Sverige grep umiddelbart initiativet. Ikke minst på grunn av at Andreas Palicka var 1. omgangs beste målvakt.

Keeperfenomenet fra Redbergslid i Göteborg reddet syv skudd – og scoret igjen fra egen målgård – frem til Sverige ledet 11–9 åtte minutter før pause.

– Det er vanskelig å sette ord på dette, sier Pallicka etter gullet.

Men så stoppet det svenske angrepsspillet nesten opp. Spanias dominerende strekspiller Adrian Figueras skrudde inn spanjolenes første ledelse minuttet før pause før EMs beste høyrekant, Abelló Gómez, scoret på en vanvittig kontring.

Spania hadde klart flest avslutninger. Men Sverige hadde Palickas vanvittige redninger på såkalte 100-prosentsjanser. Dermed ledet ikke Spania mer enn 13–12 ved pause.

KEEPERHELT: Andreas Palicka igjen sentral da Sverige vant gull. Foto: Anna Szilagyi / AP

2. omgangen startet med en feil av Jim Gottfridsson. Dermed ledet svenskene den negative statistikken 5–1. Sverige klarte seg bedre enn i gruppespillet hvor de røk på 13 feil i 32–28-tapet for Spania.

Men svenskene hang fortsatt meget med. Etter 40 minutter sto det 18–18 etter tre kjappe scoringer fra strekspilleren Oscar Bergendahl – før finalen kåret til EMs beste forsvarsspiller.

Midtveis i omgangen sendte Daniel Pettersson Sverige tilbake i ledelsen to ganger før Gottfridsson satte inn 22–21 kvarteret før slutt.

Svenskene var tilbake i initiativet. Så kom de dramatiske sluttminuttene.

MÅL: Straffescoringen som i siste sekund gjorde at Sverige vant. Foto: FERENC ISZA / AFP