Den norske sandvolleyball-duoen ble i sommer olympiske mestere. Guttene har også vunnet verdenscupen 12 ganger, har EM og VM-medaljer og er rangert som nummer én i verden. De er allerede det mestvinnende europeiske laget gjennom tidene.

Men de er ikke mette på meritter av den grunn.

– Det er lett for oss å se fremover. Vi ønsker å bli bedre og pushe nivået vårt, sier den ene halvdelen av laget, Christian Sørum.

Denne uken spiller de ti beste lagene mot hverandre i verdenstourfinalen i Italia.

Sultne på mer

Gullguttene fra Tokyo har allerede oppnådd mye. For mange idrettsutøvere er et OL-gull toppen av kransekaken. Men selv om de har klart det mange vil anse som den største milepælen, setter ikke det en stopper for Mol og Sørum.

– Vi er så heldige å spille en idrett med mange turneringer hele tiden, og for oss vil vi gjøre det bra i alle, sier Sørum.

Han forteller at OL-gullet ikke har gått helt opp for dem. Da er det naturlig å tenke på det neste mener han.

– Når man stopper opp og tenker på hva vi har i boks er det litt sånn «Oi, vi har fått til sykt mye», men samtidig tenker vi videre og har lyst til å bli enda bedre, legger han til.

Til neste år er det VM, og der har de allerede begynt å tenke på gullet. I Roma vil de ta revansje for VM-bronsen i 2019.

– VM-gull der er drømmen vår nå, sier Sørum.

Trøblete sesongstart

OL-oppkjøringen til Mol og Sørum så mørk ut tidligere i år. Det holdt ikke at all internasjonal matching ble avlyst på grunn av koronapandemien. Men Mol slet også med en hofteskade.

Alt ble med på å kaste en skygge over målet om gull i OL. «Ingen» kunne vite hvordan de ville gjøre det mot resten av verdenseliten, eller om manglende tid sammen i sanden ville påvirke resultatene.

– Det er jo ekstra kjekt å kunne dele alle opplevelsene med noen andre, men hvis jeg er skadet, blir jo Christian veldig hemmet av det, forteller Mol.

I april i år så det lysere ut, og to meter lange Mol fra Stord var så godt som skadefri. Da var også internasjonale kamper tilbake på timeplanen. I verdenstouren i Cancún i april vant nordmennene begge turneringene som ble avholdt. Da hadde de ikke møtt den internasjonale eliten siden før pandemien.

– Selv om vi hadde en dårlig periode i forkant av OL, har det blitt et veldig bra år for oss, oppsummerer Mol.

Anders Mol under OL-finalen i sandvolleyball mellom Norge og ROC i Tokyo. Foto: Heiko Junge / NTB

En særegen dynamikk

Kjemien til Mol og Sørum er upåklagelig. Både på og utenfor banen. Så god er kjemien at de har skapt et svært godt volleyballspråk mellom dem.

For duoen er det enkelt å legge om strategien underveis i kamp. Mange andre lag er gode til dette før kampen, forklarer Sørum.

– Da kan du bli stående litt fast i den taktikken. Men vi er flinke til å justere underveis.

I tillegg mener Sørum at de er gode makkere for hverandre, fordi de vet at den andre alltid gjør så godt de kan.

– Mange andre blir kanskje litt splittet på banen hvis det går dårlig. Vi står sammen på banen i tykt og tynt. Det er nok en av våre styrker i forhold til andre.

Vil ha flere OL-gull

Jubelen. Støyen. Applausen. I Tokyo var det noe som manglet. På tross av lykken over å ha gjort det store i OL, var det rart å vinne i en stor tom arena.

– Det var en spesiell opplevelse å vinne uten publikum til stede, forteller Mol.

Gull-øyeblikket var uvirkelig. Da de skjønte at nordmenn hadde stilt alarmen og stått opp grytidlig for å se dem vinne finalen, var de stolte. Sterke følelser blusset opp.

– Det er veldig gøy å kunne inspirere. Du er med på å skape drømmer for unge og inspirere mange folk, sier Mol.

Alle disse faktorene gjør dem sultne på å klare det igjen. I 2024 er det nytt OL.

– Det gullet ga mersmak til å vinne med publikum i Paris, sier Mol.

Verdenstourfinalen i sandvolleyball spilles i Italienske Cagliari. Fredag er siste gruppespillkamp mot Cherif Younousse og Ahmed Tijan fra Qatar. De tok bronse i Tokyo-OL.

Sluttspillet er i gang på lørdag og søndag.