«Her var det kaldt.» Det var noe av det første åtte år gamle Exauce Mukubu tenkte da han kom fra 40 plussgrader i Kongo til minus 20 i Finnmark.

Gutten hadde aldri tidligere sett snø på ordentlig, bare på TV. Nå måtte han lære seg å gå i snø som gikk helt opp til livet. En ny verden åpnet seg for ham. I Vadsø lå det nye hjemmet.

Mor Eliane Kingolo og fem barn kom som flyktninger i mørketiden. Faren var høyt rangert som diplomat, men ble truet i et politisk system, og dermed måtte hans familie komme seg unna. Det ble på mange måter en ny start. Exo, som alle kaller ham, visste ikke hva som ventet og ble overrasket.

– Folk var så hyggelige og inkluderende. Vi ble tatt vennlig imot i samfunnet og ble godt integrert. Jeg skjønte at overgangen ville gå greit. Jeg har mye å takke Vadsø for.

I en periode hadde faren, Gaston, vært kidnappet. Da han ble løslatt, måtte han holde seg skjult. I dag bor pappa i USA. Meningen var å besøke ham i 2020, men så kom pandemien.

– All ære til mamma og pappa, som har gitt oss muligheter. Jeg ser opp til dem og det de har kjempet for, sier 20-åringen, som skulle komme til å bli en av Norges beste brytere.

I fjor tok han kongepokalen, som han henter ut fra et velfylt premieskap i huset der familien bor i Asker. To medaljer er han spesielt stolt av: sølvet fra junior-VM og bronsen fra junior-EM.

Exauce Mukubu og mor i stuen hjemme i huset i Asker. Det er bryterens base. Foto: Mette Bugge

Bryting ved en tilfeldighet

I Vadsø ble han og søsknene introdusert for bryting av naboen i etasjen under.

– Jeg hadde for mye fritid. Mamma krevde at jeg måtte ha noe å gjøre. Det var noe spektakulært med brytingen som fanget meg, sier han.

Da moren fikk jobb i Tønsberg som hjelpepleier, ble det flytting i 2013. – Vi måtte bare bli med, selv om vi aller helst ville bli, sier han.

De fire guttene og lillesøster fant seg likevel fort til rette i Vestfold, der Exo ble med i Tønsbergkameratene. Igjen ble de møtt med varme. Triumfene på brytematten begynte å komme.

Seier over en russisk bryter i et stevne i Kirkenes. Guttungen Exauce (Exo) Mukubu viste seg frem i tidlig alder. Foto: Privat

I en egen klasse

Torsdag er han i aksjon i Jordal Amfi under bryte-VM. Mamma Eliane Kingolo kommer til å være med i heiagjengen. Flere av ungene er blitt ivrige i idrett, som Gabriel (16), som spiller ishockey i Frisk Asker. Exauce Mukubu er kommet lengst. Flere ganger har han representert Norge i store mesterskap.

– Det er ekstra stas å delta i et VM på hjemmebane.

Denne sesongen er junioren blitt historisk. Ingen annen bryter har tatt medaljer i to mesterskap som junior samme sesong. EM-bronse og VM-sølv ble dessuten fulgt opp av triumfer i seniorklassen, sølv i nordisk og det samme i Thor Masters, en stor internasjonal turnering i Danmark.

Nå drømmer han om VM-finale i 77 kg-klassen og vet akkurat hva han skal bryte for.

– Vi er fra et folkeslag i Kongo – bantu – og vi er et beinhardt folk. Det er en ære å kunne kjempe for det folket. Det er det jeg tenker på når jeg skal bryte i VM – å være beinhard.

Mens de andre bryterne har trent under landslagstrener Fritz Aanes i hovedstaden, valgte Mukubu å finne en annen vei mot toppen. Han følte ikke at landslagsopplegget passet ham og ville være sin egen sjef.

Mukubu har vært på reise alene. I Bulgaria har han trent med utøvere fra det cubanske og bulgarske landslaget som forberedte seg til OL. Det har betalt seg.

Normalt er det ikke så vanlig å ta inn konkurrenter fra andre nasjoner i en OL-periode, men Mukubu fikk innpass.

– Det er vanligvis veldig strengt, for de er redde for å bli avslørt. Men min gamle klubbtrener fra Tønsberg er bulgarer, og han gikk god for meg. Det de var redde for, var at det skulle bli for tøft for meg. Derfor var de skeptiske, men ble overrasket over at jeg fullførte og hadde bra fremgang.

Da han tok medalje i VM, kom beskjeden om at de gjerne så ham på samling igjen.

Mukubu måtte kvalifisere seg til VM siden han sto utenfor gjengen. Plassen ble en bonus.

Han er fortsatt junior, før det blir U23-klassen neste sesong.

Over i merittert klubb

Mukubu representerer fra i år tradisjonsrike Sportsklubben 09 i Oslo etter at familien flyttet til Asker. Leder Håvard Solli Bergheim er imponert over alt bryteren har fått til:

– Han har tatt fire internasjonale medaljer på fire måneder. Det er utenom det vanlige.

Bergheim opplyser at nykommeren er seriøs, og han hopper ikke over treninger selv om han har mange jern i ilden. – Han er tvers igjennom en god gutt, og det er alltid mye som skjer i kampene hans. Exo har eksplosivitet, han fester mange grep, og kampene blir ofte korte og ender med overlegen seier.

De fleste er enige om at alt kan skje når Exo er i aksjon.

NRK onsdag kl. 16.00

Fra tiden i Kongo. Exauce (foran t.v.) er ferdig med barneskolen og har en riktig drakt for anledningen. Lillebror Precieux er også med. Bak mamma Eliane og pappa Gaston. Foto: Privat