FIKK EN IDÉ: Jørgen Sæves har store ambisjoner. FIKK EN IDÉ: Jørgen Sæves har store ambisjoner. Foto: Douwe Bijlsma

Skøyteløperen hadde ni kroner i inntekt. Så kom han på en god idé

Skøyteløperen Jørgen Sæves ble tatt ut til verdenscupåpningen, men måtte betale alt selv. Han gjorde noe smart.

Østfoldingen, som bare sto oppført med ni kroner i inntekt på den siste ligningen, hadde ingen mulighet til å punge ut med 24.000 kroner for to helger i Japan. Det er nemlig kun de som er i A-gruppen som får dekket reise og opphold av Norges Skøyteforbund.

Normalt sender ikke forbundet mange løpere til verdenscup i Asia og Nord-Amerika. Årsaken er at det er svindyrt.

– Nå ønsket trenere å ha med alle aktuelle, og vi gjorde et unntak. Vi sendte 16 aktive, tre trenere og en fysioterapeut. Men det betød også at fem måtte dekke alt selv, sier Halvor Lauvstad, generalsekretær i Norges Skøyteforbund.

Hverken han eller president Mona Adolfsen liker denne ordningen, men før en hovedsponsor er på plass, kan de ikke trylle.

Vis fakta ↓
Jørgen Sæves

Spleiselag var tingen

Forbundssprinter Jørgen Sæves kom i gruppen som selv måtte stå for reise og opphold. Da tenkte han ut noe kreativt. Han startet et spleiselag på spleis.no og forklarte hvorfor.

Han oppfordret også glade givere til å støtte andre løpere i samme situasjon.

Jørgen Sæves satser på å nå toppen internasjonalt, men det koster. Foto: Eivind Flensborg

Dermed fikk han 81 givere som totalt har skaffet 31.000 kroner.

– Jeg er kjempegodt fornøyd. Dette betyr utrolig mye, sier 24-åringen på telefon fra Japan.

I åpningsløpet på 500 meter fredag, som Håvard Holmefjord Lorentzen vant på 34,73 fredag, kom Sæves inn på 9.-plass (35,69) i B-gruppen.

Under NM på enkeltdistanser nylig tok han bronse på 500 meter etter nettopp Lorentzen og sprinttalentet Bjørn Magnussen.

Har X-faktor

Tidligere landslagstrener Sondre Skarli, som jobber hos Olympiatoppen, mener Sæves har X-faktor. For 24-åringen er meget rask på skøytene, hadde en knallsesong i fjor, men mangler noe på fysikken.

Sæves er enig i det, og gleder seg til å vise hva han er god for.

– Jeg åpnet litt for tregt på denne første øvelsen, men det skal bli bedre, sier han.

De fire i sprintgruppen til Norge. Jørgen Sæves (f.v.), Bjørn Magnussen, Henrik Rukke og Håvard Holmefjord Lorentzen. Foto: Douwe Bijlsma

Siden askimingen fortsatt bor hjemme, er familien den største bidragsyteren, men han har en klubb som bidrar og flere lokale sponsorer på laget.

– Skøyteforbundet har åpnet opp for at de aktive skal kunne ha det på drakten, sier president Adolfsen.

Mesteren innfridde

Skøyte-Norge var svært spent på om Håvard Holmefjord Lorentzen ville klare å følge opp suksessen fra i fjor, da han ble verdensmester og tok VM- og OL-gull- og sølv.

– Jeg var utrolig spent. Det betyr så mye at de aktive får det til. Denne seieren er gull verdt, mener presidenten.

For det skal noe å følge opp det som skjedde i fjor med 53 internasjonale pallplasser. De norske sto ofte med armene i været på pallen. Sverre Lunde Pedersen hadde dessuten vunnet allround-VM dersom han ikke hadde falt på 10.000 meter. Han kom på sølvplass.

Og likevel har ikke forbundet fått en stor sponsor på laget.

Vis fakta ↓
Regler for uttak

Klarer det under press

Økonomi har vært et evig tema de siste årene, og dette med uttak blir dermed et dilemma.

– Det vi kan se nå er at utøvere er stabile over tid, og at de leverer under press. For Lorentzen har hatt et stort press på seg, sier hun om bergenseren.

Han gikk i par med verdensrekordholderen Pavel Kulizjnikov, og slo ham med fire hundredeler. Etterpå var gullgutten glad for å ha fått det overstått.

– Det var godt å få satt standarden, smilte Lorentzen da han snakket med NRK etter løpet.

– Jeg føler jeg går en god hundremeter og en veldig god sisterunde. Jeg kunne kanskje fått med meg litt mer fart i siste sving, men seier er seier. Jeg er godt fornøyd, sa han.

Håvard Bøkko, Sverre Lunde Pedersen og Simen Spieler Nilsen som tok OL-gull, fikk tredjeplass nå etter Russland og Nederland. Ny landslagstrener Bjarne Rykkje var ikke helt fornøyd.