Oilers-direktør tar selvkritikk: – Forstår det hvis supporterne er frustrerte og oppgitte

Brock Trotter (31) skulle være den offensive stjernen som reddet Oilers-sesongen. I stedet risikerer han å bli selve symbolet på året der tilsynelatende alt går galt.

Pål Haukali Higson skjønner at han får kritikk etter en sesong der Oilers har slitt på overgangsmarkedet. - Jeg er akkurat like frustrert som alle andre. Det er forståelig at folk ikke er fornøyde med jobben som er gjort, sier Higson. Pål Haukali Higson skjønner at han får kritikk etter en sesong der Oilers har slitt på overgangsmarkedet. - Jeg er akkurat like frustrert som alle andre. Det er forståelig at folk ikke er fornøyde med jobben som er gjort, sier Higson. Foto: Jonas Haarr Friestad

I forrige uke forsvant Trotter fra Stavanger – uten å ha spilt en eneste kamp for et Oilers-lag som mangler offensiv slagkraft. Tilbake sitter Pål Haukali Higson, sportsdirektøren som har i oppgave å bygge laget, og tenker på hva han kunne gjort annerledes.

For første gang på mange år vil ikke Oilers være favoritter når sluttspillet starter 1. mars. Kanskje vil de ikke en gang være favoritter til å ta seg videre fra kvartfinalen. Overgangsvinduet er stengt. Higson klarte ikke forsterke laget kraftig slik fansen ble lovet.

Ifølge Pål Haukali Higson mottok ikke Brock Trotter lønn mens han ventet på arbeidstillatelse i Oilers. - Han kunne ikke vente lenger. Vi har forståelse for at han ville videre i karrieren når ting ble som de ble i Stavanger, forklarer Oilers-sjefen. Foto: Fredrik Refvem

Oilers som tidligere har hatt god kontroll på importspillere og forsterkninger, har denne sesongen bommet flere ganger. Harrison Reed og Tony Romano ble hentet i fjor sommer. De fikk sparken i høst etter å ha levert svake prestasjoner. Brock Trotter ble hentet i januar, men fikk ikke arbeidstillatelse. En promillesak fra Tyskland er trolig årsaken til den lange ventetiden.

Legg til at Oilers ligger på 5. plass i eliteserien når det bare gjenstår to kamper av grunnserien, og du skjønner at ting ikke er som de pleier i DNB Arena.

– Vi tok en sjanse

– Jeg forstår det hvis fansen er frustrerte og oppgitte, det er vi også. Det er jeg som har ansvaret for spillerlogistikken i Oilers, så jeg skal ta den kritikken jeg får. Det er lett å være etterpåklok, men det er klart at jeg skulle ønske at ting hadde blitt annerledes med Trotter, sier Pål Haukali Higson til Aftenbladet.

– Tok dere en sjanse da dere signerte en spiller som hadde en politisak hengende over seg?

– Vi tok tydeligvis en sjanse når ting ble som de ble. Men vi trodde ikke at et forelegg i et annet land ville spille inn på muligheten for å få arbeidstillatelse i Norge. Det var ingenting som tilsa det, sier Higson.

Oilers fikk aldri et klart svar fra UDI på hvorfor det tok så lang tid å behandle Trotters søknad om arbeidstillatelse i Norge. Etter å ha ventet i fem uker, fikk både klubb og spiller nok. Ifølge Higson var magefølelsen at han ikke kom til å få arbeidstillatelse i tide til sluttspillet. På overgangsvinduets siste dag forsvant derfor Trotter til svenske Björkløven, mens Oilers sto tilbake uten en alternativ plan. De forsøkte å hente inn en erstatter i 12. time, men lyktes ikke.

Dermed ble Mathias Trettenes den eneste spilleren inn for Oilers før sluttspillet starter 1. mars. Det til tross for at Tore Christiansen gikk ut i Aftenbladet for en måned siden og lovet at eierne ville bruke millioner av kroner på to-tre nye spillere i jakten på finaleplass.

Ekstra tungt med Soares

– Med Trotter og Trettenes inn hadde vi vært vesentlig forsterket. Nå ble det ikke sånn. Du kan sikkert si at vi burde gjort ting annerledes. Men arbeidstillatelser pleier å være en formalitet, sier Higson.

– Hva har dere lært av dette?

– Jeg lærer noe nytt hver dag, jeg. At det tok så lang tid denne gangen, burde ført til at vi snudde oss rundt tidligere. Vi burde gitt opp Trotter etter tre uker og sett oss om etter noe annet, erkjenner Higson.

Han legger til at overgangsmarkedet var spesielt vanskelig i år, og at det var få tilgjengelige spillere for Oilers å hente.

– Hvordan synes du laget ser ut når dere nå skal inn i sluttspillet?

– Nå er det opp til de som er her å samle seg og levere gode prestasjoner. Vi har fått inn Mathias Trettenes og er sånn sett styrket. Det passer dårlig at vi må klare oss uten Josh Soares, men vi har et godt nok lag til å gå videre fra kvartfinalen, mener Higson.

Førsterekkecenter Josh Soares er suspendert i de fire første kvartfinalekampene etter å ha fått matchstraff mot Vålerenga før OL-pausen.

PS: Det gjenstår to seriekamper før sluttspillet starter 1 mars. Oilers havner på 5.- eller 6. plass og møter enten Frisk eller Lillehammer i kvartfinalen.