Her er Johann Forfang etter et renn tidligere i vinter. Innfelt: Hugo Forfang. Her er Johann Forfang etter et renn tidligere i vinter. Innfelt: Hugo Forfang. Foto: NTB scanpix og Håkon Steinmo

Pappa Forfang etter at sønnen ble nummer 53 i Japan: – Jeg er ikke forbannet. Jeg er fortvilt.

Johann Forfang fikk dårligst vindforhold av samtlige hoppere og er ikke kvalifisert for verdenscuprennet i Japan i morgen tidlig.

I formiddagens kvalik (norsk tid) landet Tromsø-hopperen bare på 99 meter i Sapporo. Han fikk 16 ganger tre i stil i tellende karakterer. Forholdene i bakken var langt fra optimale da Johann hoppet, og han ble nummer 53 av 55 hoppere. Kun de 50 beste får hoppe konkurransen i morgen tidlig.

Denne oversikten fra FIS viser at Forfang faktisk hadde dårligst forhold av samtlige hoppere. Tromsø-hopperen fikk 5,5 poeng i vindkompensasjon.

Forfang forteller til iTromsø at ikke bare vinden var problemet, men også gliden i sporet.

– De ventet så lenge før meg og det snødde som bare det. Jeg er så utrolig oppgitt nå, melder Johann.

Hugo Forfang, pappa, tidligere trener for Johann og medlem av hoppkomiteen, satt i Skibotn og fulgte med på kvaliken.

– Det er langt å reise til Japan for å spille bingo, sier Hugo Forfang til iTromsø.

God prøveomgang

I prøveomgangen ble Johann Forfang nummer tre, kun en halvmeter bak Stefan Eisenbichler.

Han mener Johann altfor ofte blir sendt utpå i dårlige forhold i verdenscupen.

– Når reporter på NRK (Christian Nilssen) i forkant av Johanns hopp sier at han alltid har uflaks med forholdene, så begynner man å lure, sier Hugo Forfang til iTromsø.

Johanns hopp i kvaliken var nok uansett ikke et kjempehopp, men etter å ha sett hoppet i reprise ser ikke Hugo noen feil.

– Her er det forholdene som knuser ham, sier Hugo Forfang.

Det er også Johann selv tydelig på:

– Det er forholdene i dag som gjør at jeg ikke kvalifiserer meg. Og så kan jeg selvfølgelig alltid gjøre ting bedre selv, men det ville jeg sagt om jeg hadde vunnet kvaliken også, sier hopperen.

– Dette er en bakke som skiller veldig mye når man ikke har forhold over kulen, sa ekspertkommentator Johan Remen Evensen under sendingen på NRK.

– Han er i storform

Søndag er det ny konkurranse i Sapporo. Forhåpentlig klarer Forfang å komme seg med dit.

– Jeg er ikke forbannet. Jeg er fortvilt. Johann er egentlig i storform. Det vil ikke forundre meg om han vinner neste renn, sier Hugo Forfang.

– Nå er jeg bare nødt til å komme meg gjennom det neste døgnet uten å grave meg ned. Så vet jeg jo at jeg hopper godt nok til å kjempe helt i toppen, melder Johann Forfang til iTromsø.

Det ble langt fra full klaff for de andre nordmennene heller, men de er kvalifisert (plassering i parentes): Halvor Egner Granerud (18), Robin Pedersen (25), Anders Fannemel (37), Marius Lindvik (41), Robert Johansson (42).

iTromsø fikk i 14-tiden følgende svar på SMS fra renndirektør Walter Hofer:

– Jeg kan bare fortelle at det er en vindkorridor for å få det grønne signalet og starteren kan - eller må - gi grønt lys når vinden er innenfor denne korridoren. Hvis ikke, blir systemet blokkert. Det tar selvsagt noen sekunder før hopperen er i lufta etter at han har fått grønt lys. På denne tiden kan forholdene endre seg.