VG har snakket med fire norske vinnere av hoppuka, Sigurd Pettersen (40), Espen Bredesen (52), Bjørn Wirkola (77) og Torgeir Brandtzæg (79) foran tirsdagens start.

– Vi har vel aldri hatt en som har vunnet de siste fem rennene inn mot Hoppuka, så større favoritt har vi aldri hatt, slik jeg ser det. Så skal det vinnes, men å komme med fem strake...bedre kan man ikke ha det. Det her kan bli en kjempemorsom hoppuke igjen, sier Espen Bredesen til VG.

Bredesen vant Hoppuka i 1993/94, den gang 23 år etter den forrige norske seieren. Flere nordmenn har vært nær en seier de siste årene, men 14 års ventetid kan nå være over for norsk hoppsport, etter Anders Jacobsens seier i 2006/07.

Det har ikke bare vært oppturer denne sesongen for Egner Granerud, som var 0,5 poeng unna inidividuelt VM-gull i skiflyvning:

– Det er vel ingen nordmann som har vært så godt forberedt og så sikker. Du hadde tiden med Bjørn Wirkola og Toralf Engan, men ingen var så sikker og suveren på forhånd. Han er så iskald, gutten, at det er ingenting som berører ham, sier Torgeir Brandtzæg, vinneren 1964/65-utgaven av hoppuken.

79-åringen har et klart råd til Egner Granerud før Hoppuka.

– Han må være seg selv. Ikke ta hensyn til hva de andre foretar seg. Han må kjøre sitt eget løp, og det tror jeg han er flink til, sier Brandtzæg.

Sesongens hoppuke starter i Oberstdorf 29. desember, og avsluttes i Bischofshofen 6. januar.

Bredesen påpeker også at det normale nå er godt nok for Egner Granerud.

– Det tror jeg han har skjønt nå, at han bare trenger å gjøre det han er enig med treneren om og ikke mer enn det. Da er han verdens beste. Det er en god betryggelse å ha. Andre må hente fram det beste, han trenger bare være der. Han må ikke gjøre noe spesielt, sier han.

Hans råd til Egner Granerud er å vurdere om han trenger å gjennomføre alle treningshoppene.

– Når du hopper godt, trenger du ikke alle treningshoppene, tenker jeg. Kan man kutte ut ett hopp, kan du spare energi.

Sigurd Pettersen vant Hoppuka tilbake i 2003/2004. Pettersen fikk da en fantastisk start i Oberstdorf, hvor han satt bakkerekord i finaleomgangen og tok en overlegen seier.

– Jeg har aldri sett i en hoppuke at den som har vunnet til syvende og sist ikke har vært innenfor topp fem i Oberstdorf. Det blir nøkkelen, å være med fra start, sier Pettersen.

Poenget hans stemmer langt på vei også. I løpet av de siste 14 utgavene er det kun Anders Jacobsen som ikke har vært topp tre i åpningsrennet, men som likevel har vunnet sammenlagt. Den siste som var utenfor topp fem i Oberstdorf, og vant sammenlagt, var Primoz Peterka i 1996/97-utgaven.

UTEN TILSKUERE: På grunn av coronapandemien blir det ikke det samme trykket rundt hopprennene denne hoppuken. Her er Marius Lindvik i aksjon i Innsbruck forrige sesong. – Det var én gang i min hoppkarriere at jeg følte at jeg var på bortebane. Da skjønte hvordan fotballspillere hadde det. Det var i Innsbruck. Nå slipper han å føle det, sier Espen Bredesen om det. Foto: Matthias Schrader / AP

Bjørn Wirkola er fremdeles den eneste som har vunnet hoppuka tre år på rad, noe han gjorde fra 1966/67-sesongen til 1968/69-sesongen.

– Jeg må si jeg er veldig spent. Han er klart én av de beste hopperne i sirkuset nå. Jeg tror det kan bli veldig bra, sier han til VG.

– Det å vinne Hoppuka er noe av det største man kan gjøre i denne sporten. Det er bare OL og VM som er på samme nivå. Dette er det største som er hvert år, mener hoppikonet.