Den norske 17-åringen tar pusten fra snowboardmiljøet. Terje Håkonsen: – Han presser grensene

Marcus Kleveland er bare 17 år og et av Norges største medaljehåp før OL i Pyeongchang i 2018. Denne uken konkurrerer han i X Games i Hafjell. Terje Håkonsen mener motet skiller han fra resten.

 UNG SUKSESS: Marcus Kleveland har allerede markert seg sterkt i en alder av 17 år.  UNG SUKSESS: Marcus Kleveland har allerede markert seg sterkt i en alder av 17 år. Foto: Matt Pain / Snowboardforbundet

– Hovedmålet mitt nå er å bare gjøre det bra her. Etter hvert vil jeg gjerne også få kvalifisert meg til OL. Det hadde vært stort å komme seg dit og gjøre det godt. Det ligger liksom og venter bak i nakken, forteller Kleveland.

Gull i Hafjell ville på langt nær vært noen overraskelse. I januar vant 17-åringen fra Dombås slopestyle under X Games i Aspen. Dermed ble han første nordmann til å vinne et slopestylegull på herresiden i den prestisjetunge konkurransen siden Andreas Wiig i 2008. Det fikk den kvinnelige gullvinneren fra 2016 og VM-vinner i 2013, Spencer O’Brien til å skrive følgende på Twitter:

Hans mest sjokkerende prestasjon kom imidlertid kvelden før. I disiplinen big air ble han tidenes første snowboarder som klarte å lande en «quad cork» i konkurranse. For de uinnvidde: En «quad cork» er fire saltoer med skru.

– Det var en helt syk opplevelse. Selve hoppet i Aspen var veldig bra. De bygde det om til finalen, noe som resulterte i at alle kjørte helt vilt og landet nye triks.

Vant prestisjekåring

Det er ikke første gangen Kleveland har brutt rekorder. Han fikk til en «triple cork» allerede som 13-åring – tidenes yngste til å klare et av verdens vanskeligste triks.

Kleveland har for lengst fanget oppmerksomheten til snowboardentusiaster utenfor de norske landegrensene. Det respekterte magasinet Snowboarder kåret han til «Rookie of the Year» – årets nykommer, i januar. I juryen satt store norske navn som Torstein Horgmo, Andreas Wiig og Mikkel Bang.

– Jeg er ganske takknemlig for den prisen. Det var stort. Snowboarder er jo et av de største bladene innen snowboarding, også har de en ganske stor mengde følger som også følger meg.

Kleveland har hele 187.000 følgere på Instagram. Et godt eksempel på kometens stigende popularitet. I 2015 kåret Aftenposten ham til Norges største vinteridrettstalent.

– Marcus er nok tidenes største talent her til lands med tanke på alderen hans, sa landslagssjef Thomas Harstad da.

Oppmerksomheten har vokst etter de gode resultatene. Kleveland forteller om noen intense måneder, med mye farting fra land til land og konkurranse til konkurranse. Men har oppmerksomheten medført press?

– Nei, jeg føler ikke noe press fra andre. Det eneste presset er det jeg legger på meg selv for å gjøre det bra.

Jakter på nye triks

Foto: Matt Pain / Snowboardforbundet

– Han kan gjøre hvert eneste triks i boken og få det til å se lett ut. Han har allerede gjort det bra i konkurranser, men kommer til å knuse alle denne sesongen, sa den finske veteranen Eero Ettala til Snowboarder kåringen av «Rookie of the Year.»

Kleveland får stadig lignende skryt for sitt store repertoar av forskjellige triks. I tilegg lager han sine egne.

– Det er morsomt å finne på nye triks. Noe av det som driver meg som snowboardkjører er «cruising» og å ha det moro, i tillegg til å gjøre det så bra som mulig i konkurranse. Men jeg synes det er artig at folk liker å se den type kjøring, forteller 17-åringen.

Terje Håkonsen regnes av mange som en av snowboardingens mest innflytelsesrike kjørere gjennom tidene. Han mener mye av grunnen til Klevelands ekstreme ferdigheter ligger i hodet.

Terje Håkonsen var en av verdens mest profilerte snowboardkjørere på 90- og tidlig 2000-tallet. Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

– Utøvere skilles ofte mellom de som tør å «gutse» eller ikke. Det ser ikke ut som Marcus har noe problem med å våge. Det er naturlig at det er de som prøver på det umulige og presser grensene er de som også lykkes og gjør det bra.

– Hvor vanskelig er en «quad cork?»

– Hvordan skal man forklare det? Vanskelighetsgrad 9.5? svarer snowboardlegenden.

– Det er jo alltid noen som skiller seg ut i ung alder, men han er veldig kreativ med freestylekjøringen sin. Han har masse forskjellige triks.

Utsatte kvalifisering

I Hafjell kan Kleveland vinne sitt andre gull i X Games. Torsdag ble han nummer to i sitt kvalifiseringsheat til lørdagens finale i big air. I fredagens slopestyle-konkurranse gjorde han feil i begge omganger, og måtte ta til takke med en 5. plass.

– Det var godt å få kvalifisert seg til finalen. Litt av eget press forsvant fra skuldrene. Vi får vente og se hvordan det går i finalen.

Onsdagens kvalifisering til slopestyle ble utsatt til fredag grunnet utøverprotest mot løypa. Dermed går både kvalifiseringen og finalen fredag. Problemet var at utøverne mente det var for liten fart.

– På ski kan du kjøre rett ned for å komme ned siste hoppet. På snowboard må du svinge litt mer for å få spinnen du ønsker ut fra hoppet. Litt av farten går bort der, mens skikjørere bare kan kjøre rett på hoppet. Det er en utfordring å få fart der, men forhåpentligvis blir det bygget opp til fredagens kvalifisering og finale.

– Det er veldig viktig for oss å høre på utøverne, sa leder for X Games Norge, Henning Andersen, til TV2 da det ble klart at kvalifiseringen måtte utsettes.

X Games i Hafjell varer fra 8.–11. mars. Får vi se en «quad cork» på norsk jord?

– Jeg tror dessverre ikke det. Både grunnet farten og at hoppet er litt mindre enn det i Aspen, sier Kleveland.