Denne tradisjonsrike øvelsen kan forsvinne fra OL-programmet

– Den tiltrekker seg mye interesse, mer enn en maraton.

 Norske Håvard Haukenes (t.v) i aksjon på 50 km kappgang under OL i Rio de Janeiro Norske Håvard Haukenes (t.v) i aksjon på 50 km kappgang under OL i Rio de Janeiro Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Onsdag og torsdag møtes ledelsen i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) i London, og på agendaen står blant annet diskusjoner rundt femmilas fremtid som OL-øvelse.

Kappgjengernes fremste utholdenhetsprøve har vært på OL-programmet siden lekene i Los Angeles i 1932.

De siste årene har den imidlertid slitt med svake seertall på TV og gjentatte dopingsaker, særlig blant russiske utøvere.

Det kan bety at den tradisjonsrike øvelsen er i faresonen foran sommerlekene i Tokyo i 2020, skriver nyhetsbyrået AFP.

Vinneren av femmila under OL i Rio, russiske Sergej Kirdjapkin, ble fratatt sitt gull etter at han avla positiv dopingprøve.

Den tredobbelte europamesteren Yohann Diniz fra Frankrike mener øvelsen fortsatt har livets rett i OL-sammenheng.

– Den tiltrekker seg mye interesse, mer enn en maraton. En 50 kilometer kappgang inneholder så mange overraskelser og usannsynlige scenarioer, sier han.

– Og det er en øvelse som representerer den olympiske ånden i all sin bredde, tilføyer han.

Vinneren av OL-femmila i 1980, italienske Mauricio Damilano, håper det er mulig å finne et kompromiss for å redde øvelsen han vant i Moskva.

De japanske OL-arrangørene i Tokyo skal også ha et sterkt ønske om at øvelsen står på programmet i sommerlekene om tre år.

(©NTB)