– Jeg vært mye syk, så det har vært en utfordrende tilværelse. Jeg har aldri vært så langt nede som jeg har vært. Nå går det veldig mye bedre, og da tenker jeg det er på tide å avslutte sesongen, sier Tiril Eckhoff til VG.

– Jeg har vært lei meg fordi jeg ikke har vært kapabel for å gå skirenn. Det må jeg være ærlig på, fortsetter hun.

Forrige sesong avsluttet Eckhoff med to verdenscupseire i Holmenkollen. Det skulle vise seg å bli hennes siste renn, for etter coronasykdom på våren i fjor slet Eckhoff med ulike smeller og tilbakeslag.

Hun var lettet da avgjørelsen endelig var tatt, og tårene strømmet på da lagvenninnene Marte Olsbu Røiseland og Ingrid Landmark Tandrevold kom bort for å gi henne en klem.

Den norske skiskytterstjernen har også vært åpen om hun har slitt med søvnproblemer det siste året.

– Det har forandret livet mitt til å plutselig være avhengig av gode rutiner. Det er dritkjedelig, sier Eckhoff som også har klart å finne inspirasjon om akkurat det:

– Jeg har jo sett den serien deres på VGTV om Linnéa Myhre, og jeg kjenner meg veldig godt igjen. Det å slite med søvn er faktisk som en torturmetode det altså, sier Eckhoff.

Se første episode av Søvnløs med Linnéa Myhre her:

Onsdag kveld offentliggjorde Eckhoff at hun legger opp som skiskytter, og i Holmenkollen – hvor hun tok sine første VM-gull i 2016 – er det en smilende Eckhoff som møter pressen torsdag morgen.

– Det er veldig fint å få en fin avslutning i Holmenkollen med fint vær og flotte omstendigheter, sier Eckhoff.

Eckhoff er blant Norges mest meritterte skiskyttere, med sammenlagtseier i verdenscupen, to OL-gull og ti VM-gull.

– Jeg er stolt. Veldig stolt av det jeg har fått til og veldig fornøyd med å avslutte med stil. Når jeg kjenner at jeg har opplevd nesten alt som skiskytter er det lettere å ta denne avgjørelsen, sier 32-åringen.

– Hva talte for å fortsette?

– Det var å være en del av laget. Det er et fantastisk lag vi er sammen. Det å reise på tur kommer jeg til å savne veldig. Det er det samholdet som er helt unikt. Både morsomt og det at vi reiser i samme retning.

– Hva gleder du deg mest til nå som karrieren er over?

– Det er å være normal og klemme folk og ikke være redd for bakterier og alt det der. Det er veldig deilig.

– Hva ser du for deg at livet bringer nå fremover?

– Det er litt skummelt, så vi får se hva som dukker opp og hva jeg kommer til å jobbe med. Jeg har grublet litt, så jeg blir vel med på noe reality, avslutter Eckhoff og ler.