– Det var en drømmekveld, sier Duplantis til SVT.

– Å få ta mitt første VM-gull utendørs og slå verdensrekorden er fantastisk. Det er vanskelig å forklare.

Duplantis har vært en gigant i stavsprang i mange år allerede, men han måtte vente helt til VM i 2022 på å bli verdensmester.

I VM-finalen natt til mandag norsk tid sikret han gullet da han var den eneste som gikk over 6,00 meter.

– Det er fantastisk, sier far og trener Greg Duplantis til NRK.

– Det var den ene medaljen han ikke hadde. Jeg er så glad, så stolt.

Duplantis ble olympisk mester i Tokyo i fjor sommer, og tok EM-gull helt tilbake i 2018. I VM i Doha i 2019 måtte han nøye seg med sølv, før han tok VM-gull innendørs i Serbia i mars.

I Eugene kunne han endelig juble for sitt første VM-gull utendørs.

Etter at gullet var sikret kunne Duplantis gå for ny verdensrekord, og i sitt andre forsøk på 6,21 meter var den sikret – med en margin på 8,3 centimeter til listen.

– Jeg tenkte ikke så mye på verdensrekorden i dag. For meg var det viktigste å vinne. Det er en fin kveld. Jeg hadde kontroll på det hele, sier Armand Duplantis.

Totalt kunne 22-åringen cashe inn 1,7 millioner kroner for VM-finalen: En million i bonus for verdensrekord, og 700.000 kroner for VM-gull.

Ifølge VGs opplysninger tjener svensken omtrent 35 millioner kroner per sesong fra sponsorer, start- og premiepenger.

Den gamle verdensrekorden til 22-åringen var på 6,20 meter, som han satte under innendørs-VM i Serbia i mars.

– Det er helt utrolig hva vi får være vitne til av dette fenomenet, sier NRKs ekspertkommentator Christiana Vukicevic Demidov.

– Det er en annen idrett han driver med, fortsetter hun.

– Et unikum, sier kollega Vebjørn Rodal.

Da Duplantis gikk over 6,00 meter, var det for 47. gang i karrieren. Det er ny rekord etter at han delte den med den legendariske ukraineren Serhij Bubka på 46 før finalen i Eugene.

Av de to norske utøverne i finalen var det Pål Haugen Lillefosse som ble best med sin niendeplass. Han gikk over 5,80 meter som best.

Han forsøkte seg på 5,87 meter, én centimeter over sin egen norske rekord, men der rev Lillefosse alle de tre forsøkene.

Sondre Guttormsen ble nummer ti i finalen med 5,70 meter som sitt beste resultat. På 5,80 rev han alle sine tre forsøk.

– I det første forsøket så kom jeg ikke helt gjennom staven og rev på vei ned. Det andre forsøket husker jeg ikke helt. Det tredje forsøket var et veldig godt hopp – et for godt hopp. Det er det som er i stav. Når du plutselig forbedrer deg mye teknisk og får til ting blir steinene for myke, sier Guttormsen til VG.

Amerikanske Christopher Nilsen tok sølvet, mens filippinske Ernest John Obiena tok bronsen.