Alle ære til bergenserne som gjorde sykkel-VM til en heidundrende suksess. Arrangementet var strålende, publikum fantastisk og utøverne begeistret.

Men dette var ikke et arrangement Bergen kommune hadde kontroll på. Det minner mer om sykkelpresident Harald Tiedemann Hansens soloritt. Mest sannsynlig blir den økonomiske skandalen stående som mesterskapets ettermæle. Den blir verre dag for dag.

Adresseavisens kommentator Kjetil Kroksæter. Foto: RUNE PETTER NESS

Det er ingen dristig spådom at Norges Cykleforbund blir tvunget til å slå arrangementsselskapet Bergen 2017 AS konkurs. Men skandalen stopper neppe der.

Sykkel-VM er et kroneksempel på idrettslederes amatørskap. Her er det snakk om dårlig budsjettering uten offentlig kvalitetskontroll. Når budsjetteringen er usikker må i hvert fall kostnadskontrollen være streng. Men det var den ikke. Ekstraregninger på asfaltering, bompenger og veiskilt til mange millioner, forteller det meste. Enda har man ikke summert opp kostnadene på trakteringen av VIP-ene. Foreløpig har man bare begynt å nøste opp.

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen ansatte seg selv som leder for arrangementsselskapet. Hørt på maken: En styreleder som ansetter seg selv som administrerende direktør i datterselskapet. Den modellen finner man ikke i næringslivet. Man må til idretten for å finne eksempler på så uheldige dobbeltroller.

Snart må styret i sykkelforbundet evaluere VM. I praksis betyr det vel at sykkelpresidenten evaluerer sine to roller, både den som president og administrerende direktør? Harald Tiedemann Hansen kan erklære seg inhabil, men uttalelsene så langt tyder ikke på at han ser problemene med alle hattene sine. Han bærer forresten én i det internasjonale sykkelforbundet også.

Spørsmål som må stilles: Hvorfor ble ikke budsjettet underlagt profesjonell statlig kostnadskontroll? Hvorfor ble ikke bremsene satt på tidligere? Hvordan kunne man tillate en slik rolleblanding? Hvorfor lærte man ikke av sykkel-VM i Oslo som også gikk dundrende underskudd? Hvorfor dro man med underskuddet på 5 millioner kroner fra terreng-VM på Lillehammer inn i VM-selskapet?

Kommer Harald Tiedemann Hansen til å stille disse spørsmålene, og hva vil han svare på dem? Foreløpig har han vist lite vilje til å ta sin manglende habilitet inn over seg. I stedet har han plassert seg i offerrollen. Signalene hans går på at det offentlig bør hjelpe til å rydde opp.

Kulturdepartementet ga en ekstrabevilgning på 10 millioner kroner før VM. Å gi mer nå vil være et veldig dårlig signal og skape en farlig presedens i forhold til senere arrangement.

Her må vi trekke inn Abid Raja som er kandidat til å bli visepresident på Stortinget. Han liker neppe å bli minnet på sin rolle som styremedlem i Norges Cykleforbund. Abid Raja har vært med og støttet Arctic Race, ny velodrom og sykkel-VM, men han kan umulig være bekvem med den eskalerende skandalen i Bergen.

Det beste Harald Tiedemann Hansen kan gjøre nå, er å sette ned en uavhengig granskningskommisjon. Når man ikke hadde faglig kompetanse i forberedelse og utførelse, har sykkelforbundet neppe de rette fagfolkene til å rydde opp heller. For her skal det ramle mange flere lik ut av skapene. La det skje i full offentlighet i stedet for å seigpine idretten!

Slik kan Tiedemann Hansen ha en liten mulighet til å overleve som sykkelpresident.