Fristende å si at årets helter kommer fra Sandefjord og Kristiansund

KOMMENTAR: Årets lag? Rosenborg, de vant jo. Men hva med Sandefjord og Kristiansund?

Sandefjord har imponert i år. Her representert ved Håvard Storbæk (t.v.) og Erik Mjelde. Sandefjord har imponert i år. Her representert ved Håvard Storbæk (t.v.) og Erik Mjelde. Foto: NTB scanpix

Tabellen er sannheten, mener noen. Den lar seg ikke diskutere.

Nei. Men det er mer spennende å vurdere lagene ut fra forhåndstipsene. Da er det fristende å si at årets helter kommer fra Sandefjord og Kristiansund.

Før sesongen ble Sandefjord tippet på sisteplass av de fleste – med Kristiansund på plassen foran. To nyopprykkede lag, rett ned igjen, sa vi. Rosenborg på førsteplass var så selvfølgelig at det ikke måtte begrunnes en gang.

Aftenpostens kommentator, Ola Bernhus. Foto: Vegard Wivestad Grøtt

Sandefjords bragd

Sandefjord gikk til sesongen med noen veteraner som ikke var interessante for andre klubber (Erik Mjelde, Håvard Storbæk, Flamur Kastrati), i tillegg til spillere som er mindre kjente for et større publikum. De er ikke blitt mer kjendiser i løpet av sesongen heller.

Men stille og systematisk, uten geberder eller oppstyr av noe slag, har Lars Bohinens gutter sikret seg fornyet kontrakt, uten noen gang å være i stor fare for nedrykk. De har ikke fått særlig mye skryt heller, i hvert fall i nærheten av det de fortjener.

KBKs bragd

Sandefjord må gjerne kalles årets helter, Kristiansund BK også. Med saklig entusiasme har trener Christian Michelsen styrt sine nybegynnere (på dette nivået) mot ny kontrakt, uten å la seg forstyrre av større og sterkere navn.

I løpet av årene har de bygd opp spillere som fort kan bli kjøpt opp av de store. For KBK vil fortsatt være en småklubb som må klare seg ved å være smartere enn de andre – som i år.

Forhåndsvurderingene i mars, utført av eksperter og kommentatorer, bygger på logikk, så langt det er mulig. Spillerstall, trenerens antatte kvalifikasjoner, klubbøkonomi, tradisjoner, kampoppsett i de første serierundene – alt dette legges i bunnen av vurderingene. I tillegg kommer litt teft, hvis den finnes.

Det slår aldri helt til, naturligvis, for fotball er sjelden logisk. Men mye slo til i år.

Kristiansund og trener Christian Michelsen overlevde sin første sesong i Eliteserien. Foto: Jon Olav Nesvold, Bildbyrån

Fiasko i Skien

Snur vi på dette og ser på hvilke lag som har skuffet – igjen ut fra hva man trodde – så vinner Odd. De er alltid medaljekandidat, denne gangen har de holdt seg på god avstand. De har laget mindre enn ett mål pr. kamp, og tydeligere kan det ikke sies at sesongen har vært en fiasko.

Odd har holdt imponerende stand i årevis med en høyere andel av lokale spillere enn noen andre, men nå er også det mottoet satt under press. Neste år vil Odd antagelig gjøre som de andre, det vil si samle inn spillere fra øst og vest i et forsøk på å ta medaljer igjen.

Viking er det andre skuffelseslaget. At de skulle streve blant de nederste på tabellen, var ventet. Men at de skulle opptre så amatørmessig og være så sjanseløse, det kunne ingen tro. Nå er det bare å si «Opp igjen!», det er ikke til å holde ut for Stavanger-folk at Viking spiller i en lavere divisjon.

Resten da? De har vært omtrent som ventet, alle 12. Slik har 2017-sesongen vært mindre preget av overraskelser enn vi er vant til. Og ærlig talt, ville vi ikke ønsket mer liv og røre?

Hvem er best på benken?

Av alt som skal kåres etter sesongslutt er også Årets trener. I fjor ble ikke bare Kåre Ingebrigtsen selv, men nærmest hele Trøndelag, fornærmet da juryen valgte Brann-trener Lars Arne Nilsen. Forutsetningen for irritasjonen var at det er tabellen som sier hvilken som er best. Tull, naturligvis. Det var en større prestasjon av Nilsen og Brann å ta sølv rett fra opprykk. Tabellen forteller det meste om en sesong, men ikke alt.

Betyr det at Ingebrigtsen aldri kan få prisen fordi Rosenborg etter norske forhold har sterkere spillerstall og større pengeskrin enn de andre? Nei, det vil være feil, det også.

Det er vanskelig å si hvem som blir Årets trener i år. Og da faller nok valget ned på Ingebrigtsen – etter fjorårets bråk – og ikke på Lars Bohinen eller Christian Michelsen.

Men vi bør også tenke på at noe av det vanskeligste for en trener er å snu langvarig motgang til suksess i løpet av sesongen. Det har Strømsgodsets Tor Ole Skullerud og Tromsøs Simo Valakari klart. Også Lillestrøms Arne Erlandsen hadde det tungt i store deler av vårsesongen før laget snudde og kom seg på tørt land, som vanlig. En bra sesong egentlig, og det ble cupfinale også.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Petter Northug hylles som mirakelmannen som deler nasjonen i to: