Russland fortsatt utestengt av IAAF

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) holder fortsatt Russland ute i kulden. Utelukkelsen for statsstøttet doping ble forlenget torsdag.

Vladimir Putin håpet at en lov som kriminaliserer doping i idretten skulle føre til at russisk friidrett tas inn i varmen igjen, men slik ble det ikke. Foto: Natalia Kolesnikova, Reuters / NTB scanpix Vladimir Putin håpet at en lov som kriminaliserer doping i idretten skulle føre til at russisk friidrett tas inn i varmen igjen, men slik ble det ikke. Foto: Natalia Kolesnikova, Reuters / NTB scanpix Foto: POOL / X80003

– Russlands friidrettsforbund har gjort framskritt siden juni, men er ennå ikke i mål. Vi vil besøke landet igjen i januar, sa dopingjeger Rune Andersen på en pressekonferanse i Monaco.

Han leder IAAFs arbeidsgruppe som følger opp kravene som er stilt til russerne.

IAAF-styret vedtok enstemmig å opprettholde utelukkelsen selv om Russlands president Vladimir Putin nylig signerte en lovendring som kriminaliserer forsyning av dopingmidler til idrettsfolk.

– Vi trenger forsikringer om at framtidig dopingtesting i Russland vil være uavhengig og fri for innblanding, sa Andersen.

Under besøket i januar vil arbeidsgruppen også se russernes reaksjon på det som kommer fram i den siste rapporten fra McLaren-kommisjonen, som har gransket dopingproblemet i landet. Den vil bli lagt fram neste uke.

Veikart

Blant framskrittene som er gjort i Russland nevnte Andersen etablering av informasjonsprogrammer for utøvere og trenere, og den nye antidopingloven.

Dersom arbeidsgruppen får se ytterligere framskritt i januar, kan IAAF-styret på sitt møte i slutten av februar beslutte et tidsskjema for når russiske utøvere igjen får konkurrere internasjonalt.

– Håpet er at styret da kan vedta et veikart og en tidtabell for å oppheve utestengelsen, sa Andersen.

Inntil da vil russiske enkeltutøvere fortsatt kunne søke et IAAF-panel om godkjennelse til å konkurrere. De må da kunne bevise at de har vært underkastet et troverdig dopingtestregime, slik den USA-baserte lengdehopperen Darja Klisjina gjorde før Rio-OL.

Øvrige russiske friidrettsutøvere mistet Rio-lekene, og det samme vil ganske sikkert skje under innendørs-EM i Beograd første helg i mars. Russerne håper derimot å være tilbake i varmen i tide til å kvalifisere seg til VM i London i august.

Nødvendig

– Vi jobber hånd i hånd med Russlands friidrettsforbund, Russlands antidopingbyrå og russiske myndigheter. Det er en veldig, veldig grundig prosess, sa Andersen.

IAAF utestengte Russlands friidrettsforbund i november 2015 og har to ganger tidligere forlenget sanksjonen fordi kriteriene for å avslutte den ikke er oppfylt. Det skjedde i mars og juni.

IAAF-president Sebastian Coe sa etter styremøtet at den strenge holdningen har vært helt nødvendig for å tvinge fram endringer som den nye antidopingloven.

– Om vi ikke hadde vært så tøffe i fjor, ville mange av endringene vi har sett ganske sikkert ikke funnet sted, sa han. (©NTB)