Familien Ingebrigtsen kom ganske sent til Tokyo. Det er pappa og trener Gjert glad for i møte med norske media fredag:

– Vi er nok utypiske idrettsutøvere og trener, tror jeg. Vi er ikke så ... Vi går på trening, og så er vi vanlige folk når vi ikke er på trening. Og holder på med vanlige ting. Nå er vi utsatt for denne grilldress-mafiaen i ukesvis, ubegrenset, så er det slitsomt, for det er som å være på ....

Ingebrigtsen stopper opp. Mumler om at han må være forsiktig. Og er redd for «campingplass-assosiasjoner».

– Vi prøver å være så normale som vi kan, for det gir oss overskudd til å være spisset når vi skal være det, fortsetter pappa Ingebrigtsen.

– Å ha på seg idrettstøy 24 timer i døgnet - det er slitsomt. Det er som å jobbe på Olympiatoppen!

Om hvordan de verner seg mot «mafiaen», svarer han:

– Vi er raskt ut av idrettstøyet. Vi lukker dørene og ser ikke ut. Det er den eneste muligheten, og vi synes det er litt slitsomt.

Vanligvis pleier store deler av Ingebrigtsen-familien å være samlet når det er store mesterskap. Slik er det ikke i pandemien. Filip, Jakob og Gjert er alene på plass i Tokyo.

– Vi savner familien. Vi savner muligheten til å møtes etter løpet og snakke om helt andre ting. Her siger folk rundt i grilldress og prøver å få tiden til å gå.

– Det er tusenvis av mennesker som ikke har annet å gjøre enn å sosialisere seg. Det blir veldig boblepreg. Vi savner familien veldig.

Gjert Ingebrigtsen avslører at Jakob ser bra ut etter semifinalen på 1500 meter torsdag.

– Han ser frisk og fin ut. Om Timothy Cheruiyot løp 90 prosent, så kan vi si at Jakob løp på 75 prosent. Han er ikke veldig preget av det som skjedde i semifinalen. Av en eller annen merkelig grunn ...

– Blir du skuffet om det ikke blir medalje på Jakob?

– Om Jakob blir skuffet, så blir også jeg skuffet, men det betyr ikke at han er noen dårligere løper. Han er uansett topp 3 i verden av 1500 meter-løpere.

Når Gjert Ingebrigtsen blir presset på hvem han tror vinner OL-finalen, snakker han først masse rundt - men kommer så til konklusjonen:

– Jeg tror han vinner!

PS: Jakob er den første Ingebrigtsen’en i en OL-finale siden 2012. Den gang slo en 21 år gammel Henrik Ingebrigtsen til med en oppsiktsvekkende 5. plass i London, mens det i Rio de Janeiro fire år senere sa stopp i semifinalen for Henrik. Filip Ingebrigtsen ble da disket i forsøket.