Hallgeir Vognild underviste Aksel Lund Svindal. Han snakker med OL-mesterene ofte, som forteller at han hadde valgt Oppdal igjen om han kunne.  Hallgeir Vognild underviste Aksel Lund Svindal. Han snakker med OL-mesterene ofte, som forteller at han hadde valgt Oppdal igjen om han kunne. Foto: Ludvig Killingberg

Lund Svindals suksesstrener: – Vi så tidlig at det var noe stort på gang

Hallgeir Vognild kan juble for sin tidligere elev etter OL-gull i utfor. Nå forteller han hvordan det var å trene en ung Aksel Lund Svindal.

Læreren skjønte tidlig at tenåringens egenskaper og unike evne til alltid å prøve noe nytt ville bringe ham langt.

– Vi så tidlig at han hadde det lille ekstra, og at det var noe stort på gang. Og om det skulle gå dårlig en dag, gravde han seg aldri ned, sier Hallgeir Vognild til Adresseavisen.

Vil ikke ta æren

Hallgeir Vognild var med i starten av europakarrieren til Aksel, og sier at det har vært utrolig morsomt å følge utviklingen fra begynnelsen av eventyret, til dit han har kommet nå:

– Det var utrolig morsomt å bygge den solide kulturen rundt generasjonen til Aksel, og jeg tror han har verdsatt det høyt selv. Han har sagt at han hadde valgt oss igjen, sier Vognild.

35-åringen har herjet med konkurrentene i en årrekke, og mye skyldes grunnlaget som ble lagt på skolen i Oppdal.

– Jeg skal ikke ha noe av æren for det Aksel har fått til. Jeg pleier å si at dem som ønsker å bli best, de klarer det selv, sier Vognild.

Best mentalt

Aksel Lund Svindal tok OL-gull i Pyeongchang, tolv hundredeler foran landsmann Kjetil Jansrud.

Det kan være resultat av mentaliteten 35-åringen utviklet allerede i tenårene.

– Aksel forsket alltid på nye teknikker, og ville alltid bli best. Jeg tror mye av suksessen ligger der, sier han – og legger til:

– Han har et mentalt overtak som er utrolig sterkt.

Skadene

Aksel Lund Svindal har hatt tre store skader gjennom karrieren. Først i 2007 da han falt i Beaver Creek, så røk akillesen i 2014/15-sesongen, før han i 2016 tok korsbåndet.

– Den første skaden var jeg ikke engstelig for, da var han så ung. Men når han pådro seg kneskaden, vakte det større bekymring, sier Vognild.

Det at skisportens kanskje største stjerne fortsatt holder internasjonalt nivå, overrasker ikke gamletreneren:

– Aksel er klar over at han må være tålmodig og at han tar en risiko når han setter utfor, men han er også veldig bevisst på at han ikke starter for tidlig, for da blir det bare nedturer, sier Hallgeir Vognild.