Ryan Sheckler (26). Idrett: Skateboard. Kommer fra: California i USA. Følgere på Instagram: 1,7 mill. Superstjerne og et av tidenes største skateboardnavn. Ryan Sheckler (26). Idrett: Skateboard. Kommer fra: California i USA. Følgere på Instagram: 1,7 mill. Superstjerne og et av tidenes største skateboardnavn. Foto: Mike Blabac, Red Bull

Han er X Games' aller største stjerne

Her er de 10 største stjernene i X Games. Amerikaneren Ryan Sheckler (26) er den største av dem.

Ryan Sheckler fikk sin første sponsoravtale som niåring, vant X Games som 13-åring og hadde egen realityserie på MTV. Torsdag skater han i Oslo.

– Jeg startet med skateboard da jeg var 18 måneder. Men jeg kan ikke egentlig huske det, fortalte Sheckler i et intervju med den kjente talkshow-verten Jimmy Kimmel i 2009. Amerikaneren er nå 26 år gammel. Det er seks år siden hans forrige seier i X Games. Den kom på hjemmebane i Los Angeles i 2010. Likevel er Sheckler den største stjernen i skateboard-sirkuset. Og trolig det største navnet som inntar Oslo for å delta i X Games.

Ble uglesett

– Han er en av de største idrettsprofilene i USA. Han var et vidunderbarn fra tidlig alder og fikk en kjempekarriere med egen TV-serie på MTV og veldig mye oppmerksomhet, sier Henning Braaten, tidligere skater og ekspert på TV 2. * Mer X Games-bråk: Snowboardforbundet trekker seg fra avtalen

Ni år gammel var Sheckler da han fikk sin første sponsoravtale, med Oakley. I 2003 vant amerikaneren X Games for første gang, og ble da tidenes yngste vinner av konkurransen. I kjølvannet av suksessen fulgte et eget TV-program på MTV «Life of Ryan».

Her er de 10 største stjernene i X Games (bildeserie):

At han blant annet er god venn med popstjernen Justin Bieber har heller ikke ført til mindre oppmerksomhet for 26-åringen.

– I skateboardmiljøet ble oppmerksomheten uglesett en stund, men Sheckler har hele tiden klart å følge opp statusen med å være en av verdens råeste, sier Braaten.

Video: Her trener snowboardstjernene på Tøyen

Har endret stil

De siste årene er det en annen amerikaner, Nyjah Huston, som har stukket av med topplasseringene. 21-åringen, som i ung alder ble godt kjent for sine karakteristiske rastafletter, er den gjennom historien som har kjørt inn mest prispenger, og er sammen med Sheckler den største profilen.

– Sheckler er nok mer kjent for folk flest, siden mange har vokst opp med serien. Men han leverer ikke topp resultater lenger. Derfor er Huston en større stjerne i skateverdenen om dagen, sier Braaten.

Sistnevnte må nok derfor regnes som favoritt før torsdagens konkurranse i Skur 13 i Oslo. Andre kandidater er australske Shane O´Neill og brasilianske Luan Oliveira. Også norske Karsten Kleppan kan hevde seg, mener skateboard-eksperten.

– Han kan variere fra alt fra 60. plass til pallplass i internasjonale konkurranser. Jeg tror ikke han kommer til å safe. Han har et potensial til å hevde seg, sier Braaten.

Canadier vil skrive historie

På snø er vi nordmenn bedre rustet for suksess. Både på brett og på ski. Silje Norendal måtte trekke seg fra konkurransen i Oslo etter et fall i helgen. Men Ståle Sandbech, Mons Røisland, Torgeir Bergrem, Marcus Kleveland og Tiril Sjåstad Christiansen er bare noen av dem som kan hevde seg.

Sistnevnte vant nylig en stor konkurranse i Sør-Korea, i de samme løypene som skal brukes i OL om to år. Hennes første store seier siden den alvorlige kneskaden som satte henne ut av spill i lang tid.

– Jeg gleder meg veldig mye til å se nordmennene. Det blir spesielt spennende å se Ståle Sandbech i halfpipe igjen. Det er det lenge siden han har vært med i, sier Kasper Wikestad, som skal kommentere snowboard for TV 2. Han trekker frem amerikanske Danny Davis som den han gleder seg mest til å se.

– Han er utrolig kul, hele fyren. Han er karismatisk og er litt av den gamle skolen, som har beholdt mye av den kule stilen, sier TV 2-kommentatoren.

Det hviskes om at canadiske Max Parrot kan skrive historie i det splitter nye Big Air-hoppet i Tøyenparken lørdag. Det håper at snowboardstjernen skal forsøke å lande en «kvadrupel», som den første i konkurranse. Det vil si fire saltomortaler i luften.

Trikset er tidligere gjort av tre personer, deriblant norske Markus Kleveland, men aldri i konkurranse.

– Det er en del faktorer som spiller inn for en «kvadrupel», for man trenger så mye tid. Man kan se nå at gutta tar trippel salto og fortsatt har god tid, så jeg håper Parrot kommer til å prøve, sier ekspert Jonas Greve.