Tiril Sjåstad Christiansen bryter med landslaget

– Det kjennes veldig deilig og riktig ut, forklarer X Games-vinneren.

Tiril Sjåstad Christiansen (23) dropper landslaget. Tiril Sjåstad Christiansen (23) dropper landslaget. Foto: Ørn Borgen

Fredag ble freeski-landslaget for neste sesong annonsert. Ett navn glimret med sitt fravær: Tiril Sjåstad Christiansen (23).

Norges kanskje største freeski-profil har nemlig bestemt seg for å stå utenfor landslaget.

I en pressemelding fra Norges Skiforbund takker Sjåstad Christiansen for «all støtte og det gode samarbeidet».

– Det er noe jeg har gått og tenkt på i over et år. Selvfølgelig er det et tøft valg. Å være på landslaget har vært en del av hverdagen min så lenge jeg kan huske. Men samtidig kjennes det veldig deilig og riktig ut, forklarer Sjåstad Christiansen overfor Aftenposten.

  • Én som går motsatt vei, er Petter Northug. Vil det påvirke langrennsstjernens oppførsel? Kommentator Ole Bernhus stiller det spørsmålet her:

Slik begrunner hun valget

23-åringen begrunner valget med at landslagsplass innebærer en hektisk konkurranse- og treningskalender.

Det har vært spekulert rundt hvorvidt Sjåstad Christiansen kommer til å slutte med konkurranser. Men det avkrefter hun nå.

– I 2018–19-sesongen ønsker jeg å kjøre de konkurransene jeg liker best, men jeg ønsker å stå fritt til å velge hvilke jeg vil kjøre og gi meg selv litt ekstra spillerom, sier Sjåstad Christiansen.

I X Games er det arrangøren selv som tar ut utøverne. Uttakene for verdenscup og mesterskap blir imidlertid gjort av Norges Skiforbund.

– Uttakene gjøres på grunnlag av uttakskriteriene til skiforbundet. De er resultatbaserte, sier prosjektleder for freeski til Aftenposten.

– Så Sjåstad Christiansen vil ikke bli vurdert annerledes fordi hun står utenfor landslaget?

– Nei, det vil ikke ha noe å si. Det er det samme som gjelder for andre utøvere.

«Topptur-Tiril» og «freeride-Tiril»

Sjåstad Christiansen har vært mye skadet de siste årene, men har likevel en lang merittliste. Blant annet har hun to X Games-gull.

Hensikten med det nye karrièrevalget er å få mer tid til andre typer skikjøring.

– Så langt har kallenavnet mitt vært «twintip-Tiril». Nå har jeg lyst til å teste «topptur-Tiril» og «freeride-Tiril», sier Sjåstad Christiansen i pressemeldingen.

Allerede etter OL-finalen i februar hintet freeski-stjernen om endringer. Hun har imidlertid ikke vært konkret om de nye planene.

Christoffer Schach understreker at forbundet respekterer avgjørelsen.

– Hun ønsker å utforske andre aspekter ved skikjøring og ikke bare freeski. Det støtter vi selvfølgelig. Det er en del av hele kulturen og identiteten til freeski og utforske og finne kule ting å drive med. Det er vanskelig med et låst landslagsprogram, sier Schach, før han legger til:

– Tiril er et kjempeikon i freeski-Norge.

Men neste vinter blir hun altså ikke en del av landslaget. Her er uttaket som ble bekreftet fredag:

Kvinner: Johanne Killi, Dombås IL Sandra Eie, Bærums Skiklub

Menn: Øystein Bråten, Torpo IL Ferdinand Dahl, Ingierkollen Rustad Slalåmklubb Christian Nummedal, Hakadal IL Birk Ruud, Bærums Skiklub

Junior, kvinner: Elvira Marie Ros, Lillehammer Skiklub

Junior, menn: Sebastian Schjerve, Namsos IL Alpin Ulrik Harstad Samnøy, Bærums Skiklub Daniel Ruud, IL Heming Tormod Frostad, Bærums Skiklub Mats Lilland, Hovden Sportsklubb – Ski