400 meter hekk-eksperten Warholm står dermed med fem mesterskapsgull utendørs siden 2017: to EM, to VM og ett OL.

– Det er en lettelse - men også en glede, sier Warholm i møte med VG og andre norske medier i intervjusonen på Olympiastadion i München.

– Jeg kjente da jeg kom hit i dag at dette betyr enormt mye for meg. Det var en skikkelig mesterskapsfølelse og mye sto på spill, fortsetter den ferske europamesteren.

Han forteller om usikkerheten etter skaden i sesongstarten, og at man «ikke kan ta en gullmedalje for gitt».

– Men det er ikke helt Tokyo over dette, sier han med henvisning til OL sist sommer da han satte verdensrekord.

Warholm fikk gullklem av Amalie Iuel rett etter målpassering. Så gikk han rundt med et norsk flagg drapert over skuldrene.

Etter hvert ble det også klemmer med mamma Kristine Haddal, kjæresten Oda Djupvik og resten av heiagjengen på tribunen i München.

– En halv Olympiastadion

Franske Wilfried Happio ble nummer to - nesten halvannet sekund bak nordmannen.

– Det var enorm avstand ned til resten, sier NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

– Det var utrolig bra av Warholm. En halv Olympiastadion ned til resten av feltet, sier kommentator Jann Post og fastslår at Warholm «er tilbake på et kjempenivå».

Yasmani Copello (35) fra Tyrkia kastet seg over målstreken. Takket være det tok han bronsemedaljen med ett hundredels margin.

– Warholm er «crazy», det er nesten umulig for meg å løpe mot ham, siden han er så rask, sier Copello til VG.

– Jeg sa han var en legende. Siden vi har løpt så mye sammen, så var han også veldig glad på mine vegne, fortsetter bronsevinneren.

– Jeg tror han var veldig revansjlysten, sier treningskompis Amalie Iuel til VG.

– Safet

– Det er alltid kjekkest å komme først i mål. Det var en veldig bra tid. Han safet litt - det tror jeg var lurt. Likevel ble det en formidabel seiersmargin, sier trener Leif Olav Alnes.

Warholm åpnet sterkt og tok kommandoen i løpet. Han stormet fra konkurrentene, utklasset alle og slo den 40 år gamle mesterskapsrekorden. 36 hundredeler bedre enn Harald Schmids 47,48 i 1982.

— Jeg tenkte bare «herregud, dette er raskt» om starten hans, sier den franske sølvvinneren Wilfried Happio, som ble fullstendig parkert de første hundre meterne.

– Dette var en fantastisk opplevelse!!! Så fortjent å få denne seieren etter en trøblete sesong, sier mamma og manager Kristine Haddal til VG.

– Sannsynligheten er ganske stor, sa NRK-ekspert Vebjørn Rodal da han på forhånd ble spurt om muligheten for gull.

– Hvis han kommer seg feilfritt til mål, så vinner han, sa hans kollega Christina Vukicevic Demidov.

Ulsteinviks store sønn hadde den raskeste tiden av alle i semifinalene på 400 meter hekk. Tiden var 48,38 - det vil si 38 hundredeler bak sitt sesongbeste på 48,00, som han satte i VM-semifinalen.

Lårskade

Etter å ha pådratt seg en lårskade i sesongstarten i marokkanske Rabat 5. juni, ble det et kappløp med tiden for å rekke friidretts-VM i Eugene.

Han rakk det og viste gode tendenser i både forsøket og semifinalen, men i finalen sa det stopp for verdensrekordholderen. Dimna-løperen ble nummer syv med 48,42.

Warholm tok sitt første gull da han vant VM i London i 2017, deretter EM i Berlin i 2018 og så VM i Doha i 2019. Så kom coronaen, og i 2021 ble det altså OL-gull i Tokyo.

– Det blir kanskje et par løp til denne sesongen, sier Karsten Warholm fredag kveld.

Sommeren 2021 tok Warholm OL-gull da han løp inn til en fantastisk verdensrekord 45,94 i Tokyo. Han senket dermed sin egen verdensrekord med 76 hundredeler.