– Jeg håper ikke det er en disk. Hva skal jeg gjøre? Det er fullstendig kollaps, sier Ingebrigtsen til NRK.

Det var godt over halvveis ut i løpet at den franske konkurrenten Hugo Hay ramlet i bakken. Narve Gilje Nordås (23) holdt på å bli tatt med i fallet, mens Ingebrigtsen måtte løpe til siden og tok flere steg ute på gresset.

En banedommer har anledning til å anbefale ytterligere etterforskning fra løpsjuryen, som også kan skje om noen legger inn protest.

– Det var aldri snakk om protest eller disk, sier storebror og trener Henrik Ingebrigtsen til VG.

I 2019 var Jakob Ingebrigtsen involvert i et vanvittig jurydrama etter forsøksheatet på 5000 meter. Også da endte han utenfor banen, og først ble han disket – før Norges anke vant frem og Jakob likevel fikk løpe VM-finale, ettersom nordmannen ble «tvunget» til det og hendelsen skjedde på langsiden.

En på mange måte sammenlignbar situasjon med tirsdagens EM-finale – uten at Jakob Ingebrigtsen måtte ta omveien via å bli diskvalifisert etter tirsdagens EM-gull, som han mottok på en medaljeseremoni sent tirsdag kveld:

Til NRK bekrefter det spanske friidrettsforbundet at de ikke vil legge inn protest på Jakob Ingebrigtsen. Spanske Mohamed Katir ble nummer to.

Erlend Slokvik, sportssjef i Norges friidrettsforbund, sier til VG klokken 22.02 at Ingebrigtsen ikke er kalt inn til løpsjuryen – og at han ville fått beskjed om at så var tilfelle.

Ingebrigtsen dro i all hast til dopingkontroll og ønsket ikke å snakke med den norske pressen etter gullet, ifølge presseansvarlig Morten Olsen. Til tross for at et samlet pressekorps løp etter 21-åringen, gikk gullvinneren rett i bilen for neste etappe.

Ingebrigtsen vant til slutt med tiden 13.21,13. Det er Ingebrigtsens tredje gullmedalje i utendørs-EM. Det er bare den britiske løpelegenden Mo Farah (2010, 2012 og 2014) som har klart å forsvare et EM-gull på 5000-meteren tidligere.

Ingebrigtsen åpnet med å legge seg i midten av feltet. Samtidig som 21-åringen sparte krefter, markerte Nordås seg. 23-åringen, som trenes av Gjert Ingebrigtsen, la seg nemlig helt først og tok styringen i finalen. Der lå han frem til rundt halvveis ut i løpet.

Med 1000 meter igjen var Ingebrigtsen i front. På sisterunden sto det mellom han, Mohamed Katir og Yemaneberhan Crippa, men nordmannen slo knockout på de to konkurrentene.

– Det er veldig gøy. Det er kult når det er så mange folk og på en kul plass. Det er ekstremt gøy å springe EM. Kroppen fungerer også godt, sier Jakob Ingebrigtsen til NRK.

– Hvis jeg skulle gå tilbake i tid for å justere noe, ville jeg ikke gjort noe. Det var ingenting å endre på i det løpet Jakob gjennomførte, sier storebror Henrik Ingebrigtsen til VG.

Se hvordan det gikk da VGs journalister testet «Ingebrigtsen-farten».

Ingebrigtsen, som den gang bare var 17 år gammel, tok gull på samme distanse i 2018. Ettersom EM i Paris i 2020 ble avlyst på grunn av coronapandemien, var dette nordmannens første mulighet til å forsvare gullet.

Tidligere i sommer vant han VM-gull på distansen. Da rykket han fra konkurrentene i siste sving og var først over målstreken med tiden 13.09,24.

Om to dager, torsdag klokken 21.05, venter en ny finale for Ingebrigtsen. Da skal han forsøke å forsvare EM-gullet på 1500 meter. Sandnes-løperen ble tidenes yngste mannlige europamester i friidrett da han vant distansen tilbake i 2018.

21-åringen vant sitt forsøksheat komfortabelt, med tiden 3:38.48, mandag kveld.

  • Finalen på 1500-meteren går torsdag kl. 21.05. Den vises på NRK.