Pappa Berge holder godt rundt godungen Natalie, født i juni. Hun og storebror Nicklas er to viktige grunner til at han sier takk for seg som toppidrettsutøver etter over 20 år i bransjen.

Mandag 11. oktober, dagen etter at VM i Jordal Amfi er over, blir første dag i hans nye liv. Når VM-lyset på Jordal Amfi er slukket, og bryterne drar hjem hver til sitt, skal Berge endelig ordentlig hjem til sin familie i Rælingen.

– Det er skummelt og skremmende å tenke på hva som kan skje i hodet mitt den dagen jeg står opp og finner ut at jeg ikke skal på brytetrening, sier han.

Men først er det VM på hjemmebane som starter lørdag, det siste kapittelet i en tykk bok.

– Jeg husker nesten ikke hvordan hverdagen var da jeg ikke hadde det sånn her, sier han og gir Natalie et lite kyss på pannen.

Han tenker på det hektiske livet med to treninger om dagen, sunne måltider og hvile, samlinger og reiser.

Når nedtellingen nå er i gang, er han sjeleglad for å ha kona Rosell og de to små, som er bærebjelker på hjemmebane. For det er dem han nå ser frem til å være mer sammen med. Veteranen har savnet å være familiefar fullt og helt.

Rosell Utne Berge har ventet. Nå blir det mer tid med ektemannen. Foto: Mette Bugge

Noen sliter med å forandringen

Overgangen fra å være aktiv til å gå over i et vanlig yrkesliv er det noen som ikke takler så godt. Det vet Olympiatoppen alt om. Enkelte sliter med å finne seg selv i en ny rolle.

Berge tror ikke at han vil få problemer, men har allerede vært i dialog med nettopp Olympiatoppen, som er der hvis han skulle trenge assistanse og veiledning av noe slag.

Han vet ikke helt hva han går til, men satser på å takle det nye livet.

Etter å ha deltatt i det første seniormesterskapet (EM) som 17-åring, er det nå passende å takke av i en alder av 38 år. Berge mener at han er heldig som kan gjøre det på hjemmebane, i byen han er født og oppvokst i.

Et løft under opptakten til VM. Trening til det siste for Stig-André Berge. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Mye forandret seg

Kona ser frem til mer hjelp i hjemmet. Rosell Utne Berge var selv bryter i sin tid. Da mannen tok OL-bronse i Rio de Janeiro i 2016, var hun med. Så ble det giftermål året etter og to unger.

Berge forteller at han fikk et nytt perspektiv på ting da han ble far. Han kaller det klisjéaktig, men merket at idretten ble liten sammenlignet med barna.

– Uansett hva som skjer på idrettsarenaen, går livet videre. Hvis man gjør idretten for alvorlig, fører det ofte til høye skuldre.

– Har det vært perioder underveis der du har tenkt «dette orker jeg ikke mer»?

– Ja, absolutt. Det har ikke bare vært lykkelige stunder i karrieren. Mange ganger har det vært knallhardt å gå på en ny periode, blant annet etter OL i London i 2012. Det var tungt, sier Berge.

For andre OL på rad røk han ut i første kamp.

– Jeg husker jeg sa til Rosell at jeg føler meg så dårlig. Jeg vet ikke om jeg klarer å reise meg igjen. Men de nærmeste stilte seg bak meg og sa at jeg ikke skulle gi meg nå.

Berge trekker også frem VM i 2013 som elendig.

– Folk kjente meg ikke igjen på brytematten. Så går det ett år, og jeg tar medalje i VM!

Bryteforbundets sportssjef Erik Allum Rønstad foreviger Stig- André Berge. Foto: Mette Bugge

Berge forsvinner på ingen måte fra brytesporten. Fra 1. november blir han assisterende landslagstrener. Sammen med hovedtrener Fritz Aanes skal bryteprofilen lede landslaget mot OL i Paris i 2024.

– Jeg håper at jeg kan bidra til at yngre utøvere oppnår sine mål og drømmer.

Berge mener det vil gi en like stor glede som om han skulle lykkes selv en siste gang i VM.