Ekspert i pressetikk, Gunnar Bodahl-Johansen, er kritisk til TV 2s dobbeltrolle når X Games starter onsdag. Ekspert i pressetikk, Gunnar Bodahl-Johansen, er kritisk til TV 2s dobbeltrolle når X Games starter onsdag. Foto: NTB scanpix

Presseekspert ut mot TV 2s X Games-rolle: - En selvsensur som er veldig alvorlig

TV 2s dopingeksperter ville ikke uttale seg om bråket rundt X Games. Presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen kaller det hele oppsiktsvekkende.

Tre dager før X Games i Oslo starter, er det full splid mellom Norges Skiforbund og X Games-arrangør TV 2. Skiforbundet sendte søndag et brev til TV 2, arrangøren av X Games i Oslo, der de informerte om at avtalen mellom partene brytes.

BAKGRUNN:

Årsaken er at regelverket for antidoping ikke blir fulgt under konkurransene. TV 2 har ikke sørget for at det er tillatt å dopingteste utøverne i forbindelse med konkurranse, noe som var en forutsetning da avtalen ble signert i fjor vår.

SISTE NYTT:

— Bare idiotene tester positivt på konkurransedag

Reglene i WADA-koden sier at utøverne skal kunne testes i konkurranser, men siden X Games ikke står på terminlisten, er det opp til arrangøren å sørge for at utøverne skal kunne bli dopingtestet. Det har ikke TV 2s medarrangør ESPN gjort.

Mads Kaggestad er sykkelekspert i TV 2, og mye brukt som ekspert når det kommer til dopingrelaterte spørsmål. Han sier han ikke vil uttale seg om saken fordi han føler han vil bli oppfattet som en «ikke-uavhengig part», men vil likevel si følgende:

Sykkelekspert i TV 2, Mads Kaggestad. Foto: NTB scanpix

— Det jeg kan si er at jeg er for testing i konkurranse, men det viktigste er testingen mellom arrangementene. Her er det de samme reglene som gjelder på alle X Games, og da regner jeg med Snowboardforbundet har kontroll på testingen mellom konkurransene. Uansett hva slags stoffer du har i deg så er det mulig å oppdage disse dagen etter eller uka etter konkurranse. Det er bare idiotene som tester positivt på konkurransedag, sier Kaggestad.

— Selvsensur

Pappa Johan Kaggestad er også en hyppig brukt mann på dopingspørsmål. Han ønsker ikke å uttale seg om saken mellom Skiforbundet og TV 2.

Gunnar Bodahl-Johansen, ekspert på presseetikk. Foto: Stein J Bjørge

— Hvis det er slik at TV 2 ikke har rapportert om dette selv, så snakker vi om en selvsensur som er veldig alvorlig. Det er et problem som avdekkes når en nyhetsorganisasjon også skal stå som arrangør. Det avdekker en dobbeltrolle som er meget uheldig, sier ekspert på presseetikk, Gunnar Bodahl-Johansen. Frem til mandag klokken 13.00 hadde ikke TV 2 omtalt nyheten som ble offentliggjort via en pressemelding fra Norges skiforbund søndag kveld. Tv-kanalen sendte i ettermiddag ut en pressemelding der de presiserer at de er for omfattende dopingarbeid i Norge. Deler av denne pressemeldingen ble også publisert på TV 2 sportens nettsider.

Etter at TV 2 publiserte pressemeldingen, ringer vi opp Bodahl-Johansen. Han mener den pressemeldingen fortoner seg som om TV 2 svarer på kritikk de har fått for sin dekning av saken.

— Det er bra at de kommer med den pressemeldingen, men det er ikke særlig tillitsvekkende at TV 2 ikke er blant de første som melder om dette, for det er jo TV 2 som vet først at Skiforbundet bryter avtalen, sier han.

KULTUR: Er det ok å bruke 42 millioner kroner på X Games?

— Uheldig og meningsløs sammenblanding

— Når Skiforbundet bryter avtalen, og TV 2 ikke rapporterer om dette, er det naturligvis fordi TV 2 ikke vil skade sin posisjon i arrangementet. Men når de uansett blir avdekket, så skader dette TV 2 i enda større grad, sier han.

Bodahl-Johansen, som er en av landets fremste eksperter på presseetikk, mener at doping-ekspertenes nei til å uttale seg understreker problemet.

— Først og fremst bør de kunne snakke fordi de har ekspertise. Når de ikke gjør det, forteller det ganske mye om den uheldige og meningsløse sammenblandingen mellom arrangør og tv-organisasjon. Det er ganske oppsiktsvekkende, sier presseksperten.

Sportssjef Vegard Jansen Hagen i TV 2 ønsker ikke å kommentere saken utover følgende SMS:

— Vi kommer til å dekke dette journalistisk på lik linje med alle andre, så dette faller på sin egen urimelighet. Men la dekningen vår snakke, skriver Jansen Hagen.

X Games starter onsdag 24. februar.

I tillegg til den omtalte pressemeldingen mandag ettermiddag, har TV 2 senere mandag hatt ien rekke saker om konflikten. I en av dem uttaler blant annet Mads Kaggestad seg grundigere om dopingspørsmålet og X Games.

- Jeg synes naturligvis de skal testes på lik linje som alle andre utøvere, men jeg er samtidig overrasket over at Skiforbundet er så offensive i denne saken. Norge er en tradisjonsrik deltakernasjon i X Games-sammenheng, men vi hører ingen klare uttalelser om dette når deres utøvere konkurrerer i for eksempel Aspen. Dersom antidopingarbeid virkelig er motivet for dette utbruddet, så burde de i mine øyne være like offensive når det konkurreres andre steder enn i Norge, sier Kaggestad til TV 2.