– Sykdommen hans galopperer veldig raskt, sier kona Pia Salming til Expressen.

Den svenske avisen publiserte mandag en sak om ishockeybacken som nær bokstavelig talt banet vei for andre europeeres innpass i den amerikanske og kanadiske proffligaen NHL på begynnelsen av 1970-tallet. Salming spilte 17 sesonger i verdens beste ishockeyliga etter overgangen fra Brynäs i 1973.

16 for Toronto Maple Leafs og en for Detroit Red Wings.

Totalt 1148 kamper i NHLs grunnserie og 81 i sluttspillet om Stanley Cup.

Kiruna-fødte Salming avsluttet karrieren etter fylte 40 hjemme i Sverige. Han spilte tre sesonger for Stockholm-klubben AIK fra 1990 til 1993, blant andre sammen med Norges daværende landslagskaptein Petter Salsten.

LEGENDE: Börje Salming spilte 16 sesonger for Toronto Maple Leafs fra 1973. Foto: LENNART MÅNSSON / Bildbyrån

Han gjorde også suksess som forretningsmann ved hjelp av varemerket «Salming» og som deltager i svenske TV-realityserier.

Nå er han sterkt merket av den uhelbredelige sykdommen ALS. Han og hans nærmeste fikk mistanke om at det var noe feil med kroppen hans i februar. I mars meldte han avbud til oppvisningskamp med gamle landslagslegender, i juli fikk han diagnosen Amyotrofisk lateralsklerose - forkortet ALS.

I august var han til stede som tilskuer på tribunen i Münchens Olympiastadion der hans datter Bianca deltok i mangekamp for Sverige.

EM-TILSKUER: Börje Salming fulgte sin datter Bianca under friidretts-EM i München i august. Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

To måneder senere har sykdommen satt seg i svelget hans. Det meste av mat- og næringsinntaket skjer via en sonde plassert på Salmings mave, og en slange fra den og til rammen til en ryggsekk.

Han kommuniserer ved å taste inn det han ønsker å «si» på en iPad. Han er i løpet av kort tid blitt mye svakere fysisk. Tidligere alltid veltrente og slanke Börje Salming har gått ned 10 kilo i vekt de siste to månedene.

Målinger i ryggmarkvæsken hans har vist urovekkende høye verdier.

– Det er ikke mulig å beskrive. Å se personen du elsker ha det så dårlig, og du kan ikke gjøre noe. Og frustrasjonen. Tiden er knapp, sier Börje Salmings Pia til Expressen.

Hun og Salmings barn mener det svenske helsevesenet svikter når det gjelder behandling han burde fått, men ikke får på grunn av regler blant annet betinget av alderen til den pleietrengende.