Det skjer etter at det russiske stjerneskuddet testet positivt på et forbudt stoff 25. desember i fjor. Valijeva ble gjort kjent med dette etter å ha vært med på å sikre laggull for Russland i kunstløp tidlig under Beijing-OL.

– En rettferdig og modig dom fra CAS, mener den kjente russiske kunstløpskoreografen Ilja Averbukh i intervju med Tass.

– Det er bra at verdens beste lag igjen er samlet.

Det russiske antidopingbyåret (RUSADA) opphevet den midlertidige utestengelsen hennes, og Valijeva har derfor kunnet trene som vanlig og forbedre seg på flere konkurranser i OL.

– Dosene hos Valijeva var veldig små. I andre land får man en veldig kort utestengning før saken kommer opp, så kan man delta. Det ville være merkelig for CAS om noen blir straffet og andre ikke, sier politiker - tidligere OL-mester på skøyter - Svetlana Zjurova til Tass.

Det fikk IOC og Wada, samt Det internasjonale skøyteforbundet til å reagere: De tre organisasjonene klaget RUSADAs avgjørelse inn for voldgiftsretten CAS i Sveits. Retten har hastebehandlet saken før tirsdagens kortløp i kunstløp, og klokken 07.00 mandag, norsk tid, falt altså avgjørelsen.

Mandagens avgjørelse frikjenner ikke Valijeva for den positive testen i desember. Den tar kun for seg hvorvidt stjerneskuddet skal utestenges midlertidig i påvente av dom. Saken skaper sterke reaksjoner.

– Russland har dessverre kapret OL for sjette gang på rad, sier USADA-sjef Travis Tygart.

Han føler med 15-åringen.

– Hun har blitt sviktet av russerne og anti-doping-systemet, som har laget et kaos ut av saken hennes. Alle burde ha medfølelse med henne, sier Tygart.

Han har allerede bedt om at Valijeva-saken bør sees på av amerikanske politietterforskere. En ny lov gjør det mulig å straffe utenlandske statsborgere som svindler amerikanske borgere i idrettskonkurranser utenlands.

– Hvis russerne hadde fulgt reglene, ville vi allerede helt sikkert visst resultater i lagkonkurransen. Nå vil det ta måneder før disse utøverne får vite det endelige utfallet av konkurransen, lenge etter øyeblikket har skjedd og verden fulgte med, sier Tygart.

Den tyske OL-komiteen mener at saken viser at utøvere bør være eldre før de blir en del av eliteidretten. Valijeva trente på OL-isen etter dagens avgjørelse.

Hun har imponert stort tidligere i OL:

CAS-direktør Matthieu Reeb leste opp dommen på en pressekonferanse i Beijing klokken 07.05 norsk tid i dag. Deretter reiste han seg opp og forlot rommet, uten å besvare spørsmål fra media.

I dommen fra CAS så legges det vekt på at Valijeva er en såkalt “beskyttet person” ettersom hun er under 16 år. Retten trekker også frem at hun ikke har testet positivt under OL, og det faktum at hun - tross en positiv test allerede i desember - ikke ble kjent med denne før 8. februar - altså midt under OL.

Retten mener hun ikke har fått muligheten til å forberede et skikkelig forsvar etter testen.

“Ifølge informasjon WADA har mottatt, så ble ikke dopingprøven (til Valijeva) flagget av RUSDA slik at den ble prioritert av antidopinglaboratoriet i Stockholm. Det innebar at lab-en ikke visste at de måtte haste-håndtere prøven” heter det i en uttalelse fra WADA.

Det er ikke bare 15 år gamle Kamila Valijeva som risikerer straff i lys av den positive dopingprøven:

“Når en mindreårig er involvert i en dopingsak, så kreves det at man også etterforsker utøverens støtteapparat. RUSADA har allerede antydet at de har satt i gang en slik prosess. I tillegg vil WADAs uavhengige etterforskningsenhet se på saken” skriver WADA i en pressemelding.