Therese Johaug er en vinner i skisporet mye takket være mellom 1100 og 1300 treningstimer i året.

Nå håper Selma Andrea Halvorsen, Juliane Amalie Tøssebro, Marie Nilsen Rønbeck og Maria Tronrud å nærme seg toppen i turn. De skal delta i VM i Japan, som starter mandag.

Kvartetten er godt forberedt til å være med på det de har drømt om, men vet at det ikke bare er antall timer som avgjør hvor langt en utøver kommer i idretten sin.

Kvinnene går «all in»

For å få til trening og noe skole eller litt studier/jobb ved siden av idretten har kvartetten valgt ulike løsninger. Juliane Tøssebro fra Fana og Laksevåg turnforening tar videregående over fire år. Hun ønsket å få tid til all treningen som må til.

19-åringen går på Tertnes Toppidrett, som har et samarbeid med Olympiatoppen Vest.

Juliane Tøssebro i bom. Foto: Charlotte Mæland/NGTF

Tøssebro står opp halv seks for å gå på morgentrening tre ganger i uken. Deretter er det taxi til skolen og trening med klubben på ettermiddagen. Som oftest er den andre økten på fire timer. Det blir 1500 timer i året.

– På grunn av det fjerde året på videregående, får jeg fokusert på turn og skole samtidig, sier Tøssebro.

Turneren fra Bergen forteller at hun er villig til å bruke mye tid på idretten hun trives så godt med.

– Akkurat nå er turn det største. Jeg ønsker å holde på det så lenge som mulig og tilpasse studiene til idretten, sier den ferske kongepokalvinneren.

Det meste dreier seg om turn

Landslagskaptein Maria Tronrud er fast inventar i Haslehallen, der Oslo Turns eliteutøvere på kvinne- og herresiden holder til.

Hun har tatt seg et friår for å satse turn, jobber som turntrener og har en jobb på en skole. Siden Tronrud var to år, har hun drevet med denne idretten.

19-åringen drømmer seg noen ganger bort med tanke på at enkelte utøvere i andre idretter får godt betalt. Sånn sett kan det være «frustrerende og litt teit» at turn ikke gir samme utbytte.

Maria Tronrud er landslagskaptein som satser fullt og helt på turn. Foto: Privat

– Vi ser jo mange som holder på til det er 30 år og vel så det i andre idretter, noe som er mulig fordi de har en grei årslønn. Vi gjør det utelukkende fordi det er gøy, sier hun.

Tronrud er likevel ikke i tvil om følgende:

– Turn er den kuleste sporten. Det er en veldig underholdende idrett, og det er en verdensidrett. Og vi har det beste miljøet, ler hun.

Klubb- og landslagsvenninnene Selma Andrea Halvorsen og Marie Nilsen Rønbeck har morgentrening med Wang Toppidrett, og kommer opp i 1500 timer totalt.

– Å kvalifisere seg til VM var et stort mål. Det blir gøy å konkurrere med de beste i verden, sier Halvorsen.

Ny epoke i turn

Norge følger den internasjonale trenden om å få kvinner til å se idretten i et lengre løp enn før. Norges beste er villige til å bruke den tiden det tar for å komme nærmere den ypperste eliten.

– Vi tenker mye mer langsiktig. Det er først etter at de aktive er 20 år at de skal prestere. Alt frem til det er utviklingsarbeid, sier landslagssjef Birgit Vallestrand.

Vallestrand overtok jobben som landslagssjef for Norge i september 2020. Noe av det første hun gjorde var å lage en ny utviklingsmodell for kvinner som ønsker å satse på turn som toppidrett.

PS: Turnforbundet stiller også med herrene Sofus Heggemsnes og Harald Grimsrud Wibye, pluss en representant i rytmisk gymnastikk (RG) i VM. Det er Josephine Nordstad Juul Møller fra Asker.