Kamila Valijeva hadde akkurat falt fra OL-gull. Drømmen var knust. 15-åringen var oppløst i tårer.

Så fanget TV-kameraene opp trenerens reaksjon. Dette sa hun:

– Hvorfor ga du opp? Forklar det til meg. Hvorfor? Hvorfor stoppet du helt å kjempe? sa den legendariske treneren Eteri Tutberidze.

Den tilsynelatende mangelen på empati blir heftig debattert. Det blir også de svært kontroversielle treningsmetodene bak Russlands kunstløpsuksess.

Mediesky jernkvinne

Trener Eteri Tutberidze er en stor stjerne i Russland. Hun er en mediesky kvinne som følger elevenes konkurranser med jernblikk.

Elevene hennes har tatt gull og sølv i de to siste utgavene av vinter-OL. Og det er bare noen av stjernene hun står bak.

Så Tutberidzes metoder fører utvilsomt til suksess.

Men metodene har også vært kontroversielle.

– Hun er kjent for å trene utøverne på en helt sinnssyk måte. Og hun har alltid hatt de beste jentene, sier tidligere nordisk mester Sondre Oddvoll Bøe til Aftenposten.

Kun næringspulver – ingen mat

Akkurat hva som foregår på den berømte Sambo 70-skolen, er i stor grad hemmelig. Men det har kommet frem noen detaljer.

  • Utøvere er blitt veiet hver dag. Det skulle ikke være større variasjoner enn 200 gram, har tidligere Tutberidze-elev Polina Sjuboderova fortalt nettstedet sport-express.ru.

  • OL-vinner Julia Lipnitskaya skal ha gått hele dager der hun kun fikk i seg næringspulver, samtidig som hun trente i timevis.

  • Gullvinner Alina Zagitova uttalte at hun knapt drakk vann under OL i 2018. «Vi skyllet munnen og spyttet det ut», sa Zagitova til det russiske bladet Glamour.

  • Utøvere skal ha blitt oppfordret til å trene på vanlig måte, selv med skader. «Jeg kunne ikke engang gå med joggesko. Tærne mine var blå. Men jeg fortsatte å hoppe», sa Sjuboderova.

Direkte tilbakemeldinger

TV-bildene fra OL har også rettet oppmerksomhet mot måten Tutberidze snakker med utøverne sine.

Tidligere elever tegner et bilde av en ekstremt streng trener som ofte påpeker feil hos utøverne, men som ofte kan møte godt gjennomførte treningsøkter med stillhet.

Men flere utøvere har også rost Tutberidze og takket henne for alt de har oppnådd.

I 2020 ble hun kåret til årets trener av det internasjonale skøyteforbundet.

Men hun er også omstridt i miljøet. Og spesielt de siste dagene har det florert av kritiske artikler i internasjonale medier.

Mange kjente kunstløpere kritiserer henne også i sosiale medier.

– Jeg vil aldri se Eteri igjen, skriver den tidligere VM-sølvvinneren Kaitlyn Weaver på Twitter.

– ALLE utøvere fortjener en trener som oppmuntrer, støtter og elsker dem, kommenterte Meagan Duhamel, som tok OL-gull i 2018.

I russiske medier får Tutberidze både hyllest og kjeft.

– Hun er en streng og tøff trener, intet mer. For å oppnå et resultat, trenger man streng disiplin. Eteri Tutberidze er en strålende lærer, sier leder for Sambo 70-skolen Renat Laisjev.

Uviss fremtid

I 2018-OL tok Tutberidze-elevene Alina Zagitova og Jevgenija Medvedeva gull og sølv. Trenerens store drøm var å ta alle medaljene i 2022.

Valijevas fall ødela den drømmen. Men at 15-åringen i det hele tatt fikk stille, var svært omdiskutert, på grunn av at hun testet positivt for det forbudte stoffet trimetazidin.

Idrettens voldgiftsrett la vekt på at Valijeva status som «beskyttet utøver» – fordi hun er under 16. Derfor kan Tutberidze og teamet rundt få skylden.

– Det er ekstremt viktig å starte en etterforskning av teamet hennes, uttalte president i den internasjonale olympiske komité (IOC) Thomas Bach denne uken.

Om det kan stikke kjepper i hjulene for Tutberidze, er uvisst. Hvis ikke, blir ingen forundret om hun dukker opp med tre nye, talentfulle tenåringer i 2026-OL.

Eteri Tutberidze fikk sin egen karriere som kunstløper ødelagt av skader. Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Les mer om saken: