Må spare: På grunn av koronakrisen får ordfører Rita Ottervik og kommunedirektør Morten Wolden mindre penger å rutte med. Nå er spørsmålet om hoppanlegget i Granåsen skal bygges ut som planlagt eller ikke. Må spare: På grunn av koronakrisen får ordfører Rita Ottervik og kommunedirektør Morten Wolden mindre penger å rutte med. Nå er spørsmålet om hoppanlegget i Granåsen skal bygges ut som planlagt eller ikke. Foto: VEGARD EGGEN

Et nei vil være dødsstøtet

KOMMENTAR: Stans i Granåsen-utbyggingen vil ikke bare gi Trondheim en troverdighetssmell. Viktigere er konsekvensene for en våre mest tradisjonsrike idretter.

Det er helt naturlig, og det er også helt riktig, at debatten om pengebruken i det fremtidige VM-anlegget i Granåsen kommer opp nå. Trondheim kommunes foreløpige «koronaregning» er på 623 millioner kroner. Den kan ende opp mot en milliard.

Da må det kuttes, og det er lett å peke på et hoppanlegg de færreste av oss bruker til daglig.

Kanskje havner vi i en situasjon der stans i Granåsen-utbyggingen er det eneste riktige. Det avhenger rett og slett av hvor mye penger trondheimspolitikerne til slutt har å rutte med, og hvor stor regningen blir som følge av krisen vi står oppe i.

Uviss fremtid: Planen er å bygge helt nytt hoppanlegg i Granåsen. På grunn av koronakrisen debatteres det nå om planene må endres. Foto: ROAR BLÅSMO-FALNES

Før beslutningen tas er det imidlertid greit å minne om hva dette handler om:

Til ski-VM i 1997 ble det bygget to hoppbakker på sparebluss. Det ble etter hvert svindyrt, både i rene penger og omdømmetap.

– Jeg vet ikke lenger hva jeg skal si om Granåsen. Det har jo blitt en tradisjon at bakkene stenges om sommeren. På Lillehammer har bakkene vært i perfekt stand siden 1994, så det er merkelig at man ikke får det til i Trondheim, sa tidligere hopper Morten Solem i 2011.

Anlegget ble forfulgt av skandaler i årene etter det suksessrike verdensmesterskapet i 1997. Millioner på millioner ble brukt til utbedringer.

VM-fest: Slik så det ut under ski-VM i 1997. Håpet er en ny folkefest i Granåsen om fem år. Foto: ADRESSEAVISENS ARKIV

Derfor er det slik at hvis det skal arrangeres internasjonale hopprenn i Granåsen i årene fremover, må det bygges et nytt anlegg. Grunnen i unnarennet er rett og slett ikke solid nok.

Allerede er det foretatt kutt. Hvis det kuttes mye mer, risikerer Trondheim å gå på samme blemme som i 1997.

Fortsatt er det fullt mulig å stanse utbyggingen av hoppanlegget, hvor kostnadsberegningen er redusert fra over 600 millioner til en drøy halvmilliard. Kanskje får Trondheim dispensasjon til å bruke dagens anlegg i noen år, mot fortsatt å bruke millioner på årlige utbedringstiltak.

Dette er imidlertid ingen langsiktig løsning. Når VM er over, om det skulle være mulig å gjennomføre mesterskapet i dagens anlegg, vil det ikke lenger finnes påskudd for å klatte på bakken.

Da er sannsynligheten stor for at hoppbakkene i Granåsen forfaller og i løpet av kort tid står der som et minne om fordums storhet. Som Kløvstein i Meldal og en rekke andre hoppanlegg rundt om i landet.

Påskuddet for å bruke hundrevis av millioner på hoppanlegget i Granåsen, hvor departementet er villig til å bidra med 180 millioner, er ski-VM.

Det er nå eller aldri.

VM-sjef: Guri Knotten har ledet arbeidet med å få ski-VM til Trondheim i 2025. Foto: MORTEN ANTONSEN

Det dreier diskusjonen mot hva Trondheim, Trøndelag og norsk skisport egentlig vil, og om det er et ønske at hoppsporten fortsatt skal leve.

Etter at Anders Bardal og Andreas Stjernen ga seg, har Trøndelag slitt med å markere seg på hoppkartet. Dette har Trønderhopp-sjef Håvard Lie tenkt å gjøre noe med:

En revitalisering av Trønderhopp med Ski-VM på hjemmebane i 2025 som mål.

Uten et oppdatert Granåsen-anlegg blir prosjektet nytteløst. Da vil talentene som ønsker å satse på hoppsporten forlate byen og landsdelen lenge før de når verdenscupnivå. Hvis da disse idrettstalentene har valgt skihopp i konkurranse med en rekke andre attraktive aktiviteter.

For hva vil hoppsporten være eksempelvis om ti år? Er den i stand til å fornye seg, slik skiskyting og langrenn har gjort de siste par tiårene? Eller vil skihopp her til lands bli en aktivitet for de spesielt interesserte, slik skøyter er i ferd med å bli?

Trøndersk hoppstjerne: Anders Bardal fikk med seg to VM-gull i løpet av karrieren. Nå venter hoppentusiastene i Trøndelag på den neste stjernen. Foto: NTB SCANPIX

Hoppsportens fremtid er ikke et spørsmål Trondheims politikere skal avgjøre, men valget som tas rundt Granåsen-utbyggingen vil være avgjørende for idrettens kår i vår landsdel.

Slik situasjonen er blitt de siste ukene, er det nødvendig at diskusjonen tas. Det er ikke slik at skihopp, tross lange tradisjoner og stolt historie, er vernet hvis situasjonen krever full gjennomgang av alt som koster penger.

Samtidig bør det sitte svært langt inne å gå tilbake på Granåsen-planene.

Trondheim har tre ganger søkt om å få ski-VM, hvor oppgradert langrenns- og hoppanlegg har vært et premiss. Om byen noen måneder før tildelingen reverserer planene om nytt hoppanlegg, og i stedet søker om dispensasjon eller flytter hoppkonkurransene i VM til Lillehammer eller Oslo, vil det gi Trondheim en stor troverdighetssmell.

I den store sammenhengen er imidlertid det en bagatell.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli. Foto: GLEN MUSK

VM-sjef Guri Knotten sa det slik i Adresseavisen før helga:

– Foruten Granåsen er det ingen store hoppbakker i Norge nord for Lillehammer. Hoppsporten trenger det anlegget for å ha fasiliteter og muligheter til å trene og konkurrere nord for Dovre.

Det er mulig Trondheim kan arrangere VM uten å bygge et nytt hoppanlegg.

Men for trøndersk hoppsport vil en reversering av planene sannsynligvis være dødsstøtet.