Sverre Lunde Pedersen, var meget godt fornøyd med sølv etter målgang. Sverre Lunde Pedersen, var meget godt fornøyd med sølv etter målgang. Foto: Mette Bugge

Lunde Pedersen tok VM-sølv etter nytt superløp: – Helt ubeskrivelig

Sverre Lunde Pedersen tok VM-sølv på 1500 meter.

INZELL: Sverre Lunde Pedersen tok søndag VM-sølv på 1500 meter.

– Jeg er meget godt fornøyd. Faktisk har jeg aldri gått så bra før. Dette var nesten like godt som persen fra Calgary, sier han om tiden på høylandsbanen.

Han står med sølvet rundt halsen, blomster i hånden, og alle som passerer gir skulderklapp til nordmannen.

VM på enkeltdistanser har gitt gull og to sølv.

– Det er nesten ufattelig, sier osingen, som forstår at han nå er gullfavoritt til VM allround i Calgary i starten på mars.

Satte ut i racerfart

Han gikk i det syvende paret, sammen med russeren Sergej Trofimov. Etter å ha ligget bak de første mellomtidene, måtte det en knallsterk avslutning til for å kunne kjempe om medalje.

Og Lunde Pedersen gjorde nettopp det. Etter en suveren avslutning på 1500 meteren, endte 26-åringen opp med tiden 1.43.16.

Etter målgang vinket Lunde Pedersen til familien, som hadde møtt opp for å støtte 26-åringen. Mor, far, bror Erik, og samboer Ingunn var i ekstase da de fikk se at Lunde Pedersen ledet 1500 meteren. Med det satt han også ny bestetid i Europa.

– Jeg ba ham være mer offensiv, og han var nettopp det, forteller landslagstrener Bjarne Rykkje.

Sverre Lunde Pedersen (t.v.) kunne juble for sølvmedalje på søndagens 1500 meter i VM. Russiske Denis Yuskov (t.h.) tok bronse, mens Thomas Krol tok gull. Foto: Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN

– Går bedre enn noen gang

Lunde Pedersen lå i tet helt i tet frem til nederlandske Thomas Krol knuste alle konkurrentene og gikk inn til tiden 1.42.58, hele 0.58 bedre enn Lunde Pedersen. Krol tok derfor både førsteplassen og den europeiske rekorden til osingen.

– Han var i en egen klasse, konstaterer Lunde Pedersen, som forteller at de to jevngamle utøverne har konkurrert mot hverandre siden de var 11 år gamle.

– Jeg er helt tydelig i kjempeform, og går bedre på skøyter enn noen gang. I dag får jeg bevist hva jeg kan. 2. plass i dette feltet er utrolig fett. Jeg er i kjempeform, og følte ikke noe stress gjennom løpet, sa Lunde Pedersen til NRK rett etter målgang.

Hvor godt føles dette?

– Det er helt ubeskrivelig. Jeg trener for dette hver eneste dag, og da er det helt utrolig å få det ut det beste når det gjelder som mest, svarte Lunde Pedersen på spørsmål fra NRKs reporter.

RACERFART: Landslagstrener Bjarne Rykkje ba Lunde Pedersen om å være mer offensiv. Det var 26-åringen søndag, noe som ga sølv på 1500 meter. Foto: Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN

Da han hadde summet seg litt, og kommet til den øvrige pressen, var han storfornøyd med å perse når det gjelder som mest.

– Nå er jeg sugen på å vinne VM, ler han.

Lunde Pedersen ble fulgt inn i garderoben av en dopingkontrollør, som er etter programmet i internasjonale mesterskap.

Nå blir det å dra en liten tur til Bergen, før reise til Calgary fredag. Der skal finpussen foregå på VM-banen.

Henriksen trosset sykdom

Sindre Henriksen slet med feber og sår hals kvelden før 1500-meteren, men valgte å gå løpet likevel. Henriksen åpnet bra i par med Antione Gelinas-Beaulieu, og den norsk-canadiske duoen lå helt likt i store deler av løpet. Men etter hvert ble nordmannen sliten, og Gelinas-Beaulieu dro ifra. Henriksen løp inn til tiden 1.45.77, som ga bergenseren en 13. plass.

Håvard Bøkko endte på 16. plass, med tiden 1.45.93.

TROSSET SYKDOM: Sindre Henriksen løp inn til 13. plass på dagens 1500 meter i Inzell. Foto: Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN

Veteranen på sporet igjen

På kvinnenes 1500 meter var det mange som hadde avskrevet Ireen Wüst, legenden fra Nederland.

Hun er landets mestvinnende skøyteløper på kvinnesiden, med fem OL-gull fra fire OL. Dessuten ytterligere seks medaljer. Bare i VM enkeltdistanser hadde hun 12 gull, før hun slo til med nummer 13. På allround-VM har hun seks VM-gull, og har vært på den internasjonale pallen samtlige år siden OL i 2006 som senior.

Etter en vinter med store problemer, ble det full klaff nå og banerekord på 1.53.76. 32-åringen gråt sine modige tårer øverst på pallen.

Ragne Wiklund er bare 18 år. Nå er hun ferdig med sin VM-debut som senior. Foto: Mette Bugge

Japanske Miho Takagi endte på 2. plass. (1.53,32), amerikanske Brittany Bowe fikk bronsen (1.53,36)

Den norske 18-åringen, VM-debutant Ragne Wiklund, endte på 19. plass med ny pers. Nå har WANG-eleven fått se hva VM betyr.

– Jeg satser og trener mot junior-VM om 14 dager, forteller utøveren fra Oslo.