GODE: Marcus Kleveland (oppe, fra venstre), Kelly Sildaru, Pamela Rosa og Chloe Kim. GODE: Marcus Kleveland (oppe, fra venstre), Kelly Sildaru, Pamela Rosa og Chloe Kim.

Derfor dominerer tenåringene X Games

Mange av de største stjernene i X Games i Oslo er knapt ferdig med ungdomsskolen.

— Det med snowboard er at det ikke er noen aldersgrenser. Jeg føler idretten virkelig omfavner talent. Hvis du er god, vil folk se deg, og da får du komme til steder som dette, dra til X Games og leve drømmen, sier amerikanske Chloe Kim.

Brasilianske Pamela Rosa vant X Games-gull i Oslo torsdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB Scanpix

Hun er 15 år, men har likevel opplevd mye. Veldig mye. De to siste årene har jenta fra Torrance i California vunnet X Games i Aspen. Samme sted endte hun på annenplass i 2014, som 13-åring. Hun kommer også direkte fra to gull i Ungdoms-OL på Lillehammer.

— Høy belastning

Chloe Kim (15) og Kelly Sildaru (14) har begge allerede vunnet X Games. Torsdag vant brasilianske Pamela Rosa X Games-gull i skateboard i Skur 13. Norske Marcus Kleveland (16) har utmerket seg i ung alder. Ståle Sandbech kjørte OL allerede som 16-åring i Vancouver.

Chloe Kim er tross sine 15 år en stor stjerne. Her fra Ungdoms-OL. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

— Det er en utrolig høy belastning. Folk begynner i en veldig ung alder. Vi ser at det er de unge som ofte har best sjanser til å nå helt i toppen. De er raskere, de er mindre, de er lettere. Kroppen tåler mer i den alderen der, sier landslagstrener i snowboard Thomas Harstad.

Mens man i andre idretter ofte må godt inn i 20-årene før man kan hevde seg på toppnivå, er tenåringer i verdenstoppen et vanlig syn i X Games. I Oslo er gjennomsnittsalderen litt over 22 år for deltagerne. 24 av dem som stiller til start er tenåringer, ifølge X Games' offisielle lister.

Her jubler da 13 år gamle Kelly Sildaru for gull i Aspen. Jenta fra Estland har nå blitt 14 år. Foto: Christian Murdoch, AP

For eksempel tennisspiller Casper Ruud (17), som er et av Norges største idrettstalenter, forventer ikke å være på sitt beste før langt ut i 20-årene. Da kan man fort være over toppen om man kjører snowboard.— De starter veldig tidlig med å kjøre nå. Jeg startet da jeg var 12, de starter nok når de er tre nå. Når du er yngre, tenker du kanskje ikke like mye på konsekvens. Man bare kjører og koser seg. Det er når jeg er leken og gjør det jeg har lyst til å gjøre er jeg best selv, sier den norske veteranen Kjersti Buaas.

Unge og uten frykt

Hun er blitt 34 år gammel, men startet i ung alder selv. Og hun hadde gjennombruddet lenge før hun fylte 20 år.

— Jeg var 15 år tror jeg, da jeg begynte å reise i Norge. Jeg var 17 da jeg begynte å reise rundt i verden for å kjøre. På den tiden var det ungt. Nå er det vanlig, sier hun.

16 år gamle Marcus Kleveland er én av de norske som har fått mye oppmerksomhet.

Marcus Kleveland regnes som et av de største talentene innenfor snowboard. Foto: Ørn Borgen

— Hvis du begynner tidlig med det du liker, så vokser du fra du starter. Da lærer du ting fra tidlig alder. Jeg tror det er så enkelt, sier Kleveland.- Det viser hvor mye idretten har utviklet seg de siste årene. Det er så gøy å kunne reise rundt med folk på min alder. Det er en god ting at det er en ung generasjon som kommer opp og konkurrerer på høyeste nivå, sier Chloe Kim.

Tiril Sjåstad Christiansen er bare 20 år gammel. Likevel har fristilkjøreren kjempet i toppen i en årrekke. At Kelly Sildaru fra Estland dominerer, selv om hun så vidt er blitt tenåring, overrasker ikke Christiansen.

— Hun er tatt ut av skolen og hun reiser verden rundt som 14-åring. Hun har gjort dette siden hun var liten. Vi begynte da vi var 13. Jeg husker da jeg begynte. Jeg var ikke redd for noe. Jeg merker mye mer frykt nå, det er kanskje fordi jeg har vært skadet. Kelly vet ikke hvordan det er. Hun er på opptur og er på bølgen, sier 20-åringen.

VIDEO: ER ER OK Å BRUKE 42 MILLIONER PÅ X GAMES?