RIO DE JANEIRO: Bare ett land i hele verden har rugby som nasjonalsport. På Fiji er det flere som spiller med oval ball enn rund ball.

Hvis man skal se rugby i OL, hva kunne være bedre enn å plukke ut oppgjøret mellom vertslandet Brasil mot den lille stormakten Fiji? Fiji, hvor ligger nå det? Jo, øst for Vanuatu, vest for Tonga og sør for Tuvalu, som Wikipedia så oppklarende forteller. Vi sier nord for New Zealand, i Stillehavet.

— Selv om det er fire om morgenen hjemme, sitter alle oppe for å se rugby. Dette er sporten «alle» spiller hos oss. Vi er 900.000 innbyggere, og 80.000 spiller rugby. Sporten er større enn fotball forteller Fiola, som sammen med resten av journalistdelegasjonen fra øystaten er på vei til Deodoro utenfor Rio. Der ligger rugbybanen som var spådd å bli fullstappet under Brasil-festen.

Rugby spilles med 15, 13 eller syv spillere. I OL hvor rugby gjør comeback, spilles det med syv mann - eller kvinner. Jo da, den tøffe sporten er i våre dager selvfølgelig også for jenter. På Fiji heter damelaget Fijiana.

Ikke for persilleblader

Rugby ligner litt på håndball. I begge idrettene holdes det. I rugby er det lov. Sporten ligner også litt på amerikansk fotball, bortsett fra at i NFL polstrer de seg inn og ser ut som mumier med hjelm. I rugby stiller du med en haug med muskler og de tennene du har igjen. Hjelm ser ut å være forbeholdt pyser.

Ballen skal bringes fremover gjennom løp og spark, helst løp. Det ovale læret kan ikke kastes fremover, bare til siden og bakover. Verre er i grunnen ikke reglene. Men dette er ikke en sport for sommerfuglsamlere og filatelister! På Fijis lag har alle flere kilo enn centimeter enn kilo, for å si den på den måten. Måler du 1,90, så veier du mer enn 90 kilo. Størst er den største stjernen Josua Tuisova. Han er 1,80 og veier 108 kilo! Kjører du på han med bil, så går bilen din i stykker!

For noen mastodonter!

Fysikken til rugbyspillerne er imponerende. De har lår som gamle eiketrær, overarmer som tegneseriehelten Skipper’n og brystkasser som dynamittmatter. Vi holdt på å skrive at det hjelper, men det gjør det jo ikke — for han som flyr på deg er like stor.

Det høres ut som en villmannssport, men reglene er strenge. Det er ikke lov til å slå eller sparke motstanderen, «bare» holde, rive ned, slenge unna eller takle med kroppen. Slik sett går det anstendig for seg, og bare to mann må hjelpes av banen med alvorlige kneskader mens vi ser på.

Poeng oppnås når ballen blir løpt over dødlinjen og på tilleggssparket som følger.

— Passer fint for Norge!

Christopher Cracknell skulle ha spilt for England, men han også fikk seg en smell og måtte trekke seg etter 12 mesterskap. Nå er han sjef for Fijiana og assistent på herrelandslaget.

— Det fine med syvmannsrugby er at det ikke kreves så mange spillere for å komme i gang. Derfor passer sporten for alle, også små land - og jeg er sikker på at Norge også kan bli gode bare dere pusher det litt, sier Cracknell.

- Hvorfor er sporten den mest populære på Fiji?

I RIO: Arne Hole.

— Det kreves ikke noe kostbare anlegg for å spille. Du kan gjøre det på skolen, på veien eller i en park. Og sporten passer også eksellent for jenter. På Fiji arrangeres det syv landsbyturneringer hver helg. 90 lag er med første dag, og så står vi igjen med to lag andre dag.OL-rugbyen har ingen mulighet for å bli langtekkelig. Kampene går over to ganger syv minutter med ett minutts pause, som kan brukes til å få menisker og kravebein på plass igjen.

Syvmannsrugby var spådd å bli en publikumstreffer, men tribunen med plass til 15.000 er bare 75 prosent full. Fem fijianere jubler for 40-10 over Brasil.

Hjemme på de 110 bebodde øyene er det morgenekstase.