«Dette er et ærlig innlegg. Det er skrevet mellom økter for å forbedre formen. Det er skrevet etter å ha forsøkt direkte kommunikasjon. Du må gjerne lese det som frustrasjon. Men forhåpentligvis ærlig og saklig frustrasjon.»

Slik starter Haga innlegget på Instagram, hvor hun etterlyser større takhøyde fra langrennsledelsen. Totalt 12 norske kvinner skal gå lørdagens tremil i Holmenkollen, men Haga er altså ikke blant dem.

«Det gleder meg at mange nye og unge utøvere får gå i Holmenkollen. Og jeg vet at idrett ikke alltid er rettferdig, ei heller det viktigste i verden. Men manglende takhøyde og bruk-og-kast-mentalitet av utøvere skremmer meg. Hvem skal tørre å si fra om noe, internt eller eksternt, hvis det man blir møtt med er stillhet og vraking», spør hun.

«Jeg unner virkelig kommende langrennsgenerasjoner bedre treneroppfølging og større takhøyde. Da tror jeg både idrettsglede og prestasjoner vokser fram. Imens prøver jeg å være en god reserve», avslutter hun innlegget med.

Haga skriver i en SMS til VG at hun ikke ønsker å kommentere innlegget ytterligere.

Langrennssjef Espen Bjervig har fått med seg innlegget til Haga, men vil ikke si noe om det.

– Kritikk fra enkeltutøvere ønsker jeg å prate direkte med utøver om, og jeg ønsker derfor ikke å kommentere det innlegget, skriver han i en SMS til VG.

Landslagstrener Ole Morten Iversen hadde ikke sett det aktuelle innlegget da VG tok kontakt, men fikk gjenfortalt kritikken. Den ønsker han ikke å si noe om.

På spørsmålet om hvorfor Haga ikke er tatt ut til lørdagens renn, svarer han:

– Det er resultater det da. Vi er ganske grundig når vi tar ut lag til verdenscup, nå er det klassisk, så vi har vurdert noen foran henne, sier han til VG.

– Hun får si det hun vil, men uttaket står vi ved, sier Iversen.

– Jeg synes vi alle som har vært i media har kommet litt skjevt ut, når vi svarer det som er greit nok, så kan det bli ille oppfattet uansett.

STÅR VED UTTAKET: Landslagstrener Ole Morten Iversen. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Haga var opprinnelig reserve i Norges OL-tropp, men kom inn etter at Anne Kjersti Kalvå og Heidi Weng ble coronasmittet. I OL gikk hun 15 kilometer fellesstart med skibytte, tremila og ankeretappen på stafetten.

Underveis i OL var det flere situasjoner i langrennsleiren som skapte bråk. Kalvå fortalte til Adresseavisen at hun følte seg dårlig behandlet av ledelsen, mens Emil Iversen uttalte til NRK at han følte seg «dolket i ryggen».

Foran stafetten sa langrennssjef Espen Bjervig til VG at blant gutta er det flere som kan være med å kjempe om seier. «Vi må gjøre en jobb med kvinnene. Vi har nok ikke klart å finne resepten», uttalte landslagssjefen.

– Jeg opplever et vanvittig samhold blant jentene, jeg er blitt godt tatt imot inn på laget igjen, og trenerne som tok meg med. Men når det er sagt, så syns jeg kanskje noen ganger at vi kan fremstå bedre utad også da. Han kunne kanskje ventet til april, og ikke tatt det nå, sa Haga om Bjervig.

Haga ble vraket til landslaget før sesongen. I 2018 tok hun OL-gull på både 10 kilometer og stafetten.