Glede etter seiersløpet i lagtempo sist helg. Sverre Lunde Pedersen (f.v.) , Simen Spieler Nilsen og Sindre Henriksen. Glede etter seiersløpet i lagtempo sist helg. Sverre Lunde Pedersen (f.v.) , Simen Spieler Nilsen og Sindre Henriksen. Foto: PETER DEJONG / TT / NTB Scanpix

Husker du de fire legendariske S-ene? Nå har Norge fått tre nye ess på skøytebanen

Sjøbrend, Stensen, Stenshjemmet og Storholt herjet på 70- og 80-tallet. Nå har tre nye skøyteess tatt over arven etter legendene.

Sindre Henriksen, Sverre Lunde Pedersen og Simen Spieler Nilsen stiller i helgens NM allround på Leangen. Tar man med landslagstrener Sondre Skarli, blir det fire S.

– Vi kaller dem de tre S-ene, men også «de tre senene». De har alle etternavn som slutter på «sen», ler Skarli. Han legger til:

Ser mot OL i Sør Korea

– Dette er artig, interessant og en nostalgisk sammenligning. Men det aller viktigste er at de sist helg tok den første seieren for Norge i verdenscupen i lagtempo siden 2010. Under VM i fjor ble det sølv. Det var sterkt å slå Nederland på hjemmebane i Heerenveen.

Det er ingen til om at Norge har et lovende lag med tanke på OL i Pyeongchang i 2018. Men det vil fortsatt være langt frem til det de meritterte fire S-ene gjorde på 70-tallet.

Derfor ble de et begrep

Første gang Amund Sjøbrend, Sten Stensen, Kay Arne Stenshjemmet og Jan Egil Storholt var i aksjon for Norge i et mesterskap, var i EM 1975, men det var først året etter at S-ene ble et begrep. Det skyldes at kvartetten i 76 vant firedobbelt. Det samme gjentok seg i EM i 1977.

Russeren Sergeij Martsjuk ble mester i 1978, men ellers byttet de fire S-ene på å vinne EM i perioden 1975 til 1981:

Stensen 1975, Stenshjemmet 1976 og 1980, Storholt 1977 og 1979. Sjøbrend 1981. Suksesslaget vant et flertall av medaljene som ble delt ut i mesterskap ellers også.

For øvrig skal Amund Sjøbrends datter, Julie Berg Sjøbrend, delta i helgens NM.

Helt norsk pall under EM på Bislett i 1976. De fire S-ene i sitt ess. Foran Amund Sjøbrend, Jan Egil Storholt, europamester Kay Stenshjemmet og Sten Stensen. Foto: Jensen, Oddvar Walle

Amerikanske Heiden ble for god

I OL og VM var ikke de fire like dominerende, og mye av årsaken til det var Eric Heiden fra USA, datidens svar på Sven Kramer. Nederlenderen har vært den mestvinnende sammenlagtløperen i mange år.

Stensen ga seg først, i 1978. De tre lagkameratene avsluttet med å vinne tredobbelt under VM i 1981.

De tre nåværende S-ene blir konkurrenter i helgen, på kunstisen under åpen himmel i Trondheim.

– Da slåss de alle mot alle, men det er mest sannsynlig at det er de tre som gjør opp om medaljene.

Sverre er klar favoritt.

– Sesongstarten hans har skurret litt?

– Sverre hadde en ekstremt bra sesongstart i oktober. Den beste noensinne. I november var det ikke like bra. Da bommet vi inn mot oppladning til løpene i Asia. Vi var ikke fornøyd med 5.- 7- og 9. plass, selv om det ble sølv på lagtempo.

I Heerenveen siste helg viste Sverre at han er på vei tilbake. Skarli mener det er veldig betryggende.

Sverre Lunde Pedersen pleier å ta NM-titlene. På Leangen kan bergenseren gjøre det igjen. Han er i alle fall favoritt. Foto: PETER DEJONG / TT / NTB Scanpix

Må presentere seg

NM allround er siste mulighet for å komme seg på EM-laget. Det mesterskapet går første helg i januar, over tre dager i Heerenveen. Norge skal for øvrig ha VM allround helgen 4.- og 5. mars.

– Vi har prøvd å være kyniske og satse frem mot VM på hjemmebane i Vikingskipet 4. og 5. mars. Av den grunn står Ida Njåtun over NM, men det har vært planen siden april.