Sverre Lunde Pedersen sprakk på 5000 meter i Salt Lake City (arkivfoto). Sverre Lunde Pedersen sprakk på 5000 meter i Salt Lake City (arkivfoto). Foto: Jeff McIntosh, The Canadian Press via AP / NTB scanpix

Lunde Pedersen sprakk fullstendig: – Jeg er unormalt sliten

Bergenseren mistet verdenscupseieren sammenlagt.

Sverre Lunde Pedersen sprakk fullstendig på slutten, ble nummer fem på 5000 meter i verdenscupfinalen og mistet sammenlagtseieren på langdistanse.

Pedersen, som er verdensmester på distansen av året, hadde sammenlagtseieren dypt i lomma da han stilte til start i siste par i Salt Lake City lørdag. Han gjorde et forsøk på å gjøre det med stil og ta distanseseieren fra Patrick Roest, og det ble kostbart.

– Jeg er unormalt sliten i dag. Jeg kjente tidlig at det ikke stemte, og etter løpet var jeg helt ødelagt. Jeg prøvde å holde så lenge jeg kunne, men det fløt ikke, sa Pedersen til NRK da han hadde hentet seg igjen.

Mot slutten fikk han det på brutalt vis, og med en sisterunde på 32,0 gikk han i mål til 6.10,98, vel sju sekunder bak distansevinner Roest (6.03,70). Med femteplass på distansen endte han fem poeng bak russiske Alexander Rumjantsev i sammendraget.

  • LES OGSÅ: Russer med fantastisk verdensrekord på 500 meter
Vis fakta ↓
Verdenscupfinale skøyter lørdag

Han ble passert også av nederlandske Marcel Bosker, som ble nummer to på distansen. Rumjantsev ble nummer fire.

Hadde Pedersen gått 21 hundredeler raskere, ville han vært sammenlagtvinner.

– Det svir, for det var sammenlagtseier som var målet, sa han.

– Sverre gikk ut for å slå Roest, og da måtte han gå 28,75-runder. Det ble for hardt. Han tok nok ut veldig mye i allround-VM forrige helg, og i dag var han sliten og hadde ikke mer, sa assistenttrener Edel Therese Høiseth til NRK.

– Jeg var borte hos ham, og han klarte ikke å snakke. Han er kvalm, tror jeg. Det er slik det blir i høyden, og han åpnet nok litt hardere enn han burde gjort.

Hun har likevel tro på at Pedersen vil reise seg og prestere på 1500 meter søndag.

– Det har jeg ikke tenkt på ennå, men jeg er ikke helt i slag, sa Pedersen selv.

Håvard Bøkko ble nummer 10 på 5000 meter med 6.21,70.

(NTB)