9. oktober 2017 var datoen sist gang Vålerengas Intility Arena var utsolgt. Det var i herrelagets første kamp på ny stadion.

Søndag kveld skjer det for andre gang. Da kommer erkerival Lillestrøm på besøk.

Historien har vist hvor mye følelser som er i sving. I 2019 ble oppgjøret på Åråsen stoppet flere ganger da bluss ble kastet på banen. Noen måneder tidligere barket flere av lagenes supportere sammen ute på Intility-matten, etter at daværende LSK-spiller Aleksander Melgalvis plantet et flagg i midtsirkelen da VIF ble slått.

Søndag samles 16.556 supportere når lagene møtes til det mange mener er norsk fotballs aller heteste derby. Hvor kommer egentlig rivaliseringen fra?

Overgangene som provoserte

Mange mener det hele for alvor begynte i 1975. Da rykket Vålerenga ned fra øverste nivå. LSK endte på syvende, men hadde ambisjoner om å bygge noe stort rundt Tom Lund, som sees på som en av tidenes spillere i norsk fotball.

LSK gjorde noe som er vanlig i dag, men ikke den gang: De hentet spillere fra andre lag. Flere av dem kom fra Lyn og Skeid, mens Terje Olsen og Rune Hansen kom fra Vålerenga. Reaksjonene var voldsomme, forteller Hansen.

– Rivaliseringen var ikke like intens som nå, men det var ikke så greit å gå fra VIF til naboene i LSK uansett, sier han.

LSKs kjøpefest provoserte. De ble kastet ut av Serieforeningen, datidens svar på Norsk Toppfotball, interesseorganisasjonen til klubbene på de to øverste nivåene. Regelverket ble endret. Fra da av måtte man kontakte klubbenes styre om man ville hente en spiller.

– Da sendte jeg brev til alle klubbene og skrev at vi i LSK ville snakke med spillerne deres, forteller Ivar Hoff.

Han har vært fotballekspert for TV 2 i nyere tid, men var oppmann i LSK på 70-tallet.

– Jeg prøvde gjerne å være morsom i sånne saker. Jeg gjorde det med glimt i øyet, men det ble bomskudd, erkjenner Hoff i dag.

Ivar Hoff har ofte vært å se som fotballekspert hos TV 2 de siste 20 årene. På 90-tallet var han hovedtrener i LSK. Blant de andre lagene han har trent, er Mjøndalen, Brann og Skeid. Foto: Cornelius Poppe / NTB

To ydmykelser

Han og LSK lyktes imidlertid med strategien. De dro fordel av grepene de tok for å modernisere fotballen. I 1976 ble de seriemestere, og det gjentok de året etter. Åpningskampen den sesongen var på Bislett mellom de to fiendene. VIF tapte 0–4 for gjestene fra Lillestrøm.

Ivar Hoff tror den kampen bidro sterkt til rivaliseringen.

– Vi ledet 4–0 til pause og tok for oss Vålerenga skikkelig. Joe Hooley (daværende LSK-trener) ga høylytt beskjed til spillerne på banen: Det er nok nå, forteller Hoff.

Ydmykelsen sved, men året etter fikk VIF-fansen hevn. Da lagene møttes på Åråsen i siste serierunde, kjempet LSK om gullet. VIF vant 3–1. Tittelen gikk til Start.

De to helt forskjellige utfallene bidro til det anstrengte forholdet mellom klubbenes supporterskarer.

Olsen og Hansen hadde returnert til Oslo da de knuste LSKs gullhåp. Hansen har aldri lagt skjul på at VIF betyr mest. Han sitter fortsatt i klubbens hovedstyre.

– Rivaliseringen og hatet begynte med oss. Den er bare blitt forsterket gjennom årene, det er kanskje oppgjøret i Norge med mest nerve. Det er blitt en kul greie, sier Hansen.

1976: Tom Lund bæres på gullstol, etter at LSK er blitt seriemester. Rune Hansen til venstre. Foto: Erik Thorberg / NTB

Sterke følelser

På ledernivå har imidlertid stemningen vært god. Odd-Iver Pellfoch, som nå er gått bort, satt i LSK-styret både på 70-tallet og så sent som i 2015. I intervju med Dagsavisen røpet han at klubbenes ledere etter hvert ble enige om ikke å kjøpe hverandres spillere.

Det skal sies at flere spillere har gått mellom klubbene siden den gang, blant andre Henning Berg.

Klubbenes tilholdssteder har selvfølgelig også litt å si for dagens anstrengte forhold. Man bruker kun 20 minutter med bil fra Intility Arena til Åråsen. Vålerenga har i mange år hatt lignende forhold også med Skeid og Lyn, men det begynner å bli en del år siden noen av dem holdt VIF med selskap på øverste nivå.

– Det er ikke uvanlig at lag som bor ved siden av hverandre, hater hverandre. Jeg tenker at det først og fremst er misunnelse fra bitte lille «Strøm» som er grunnen til at de vil ha en feide med oss. At de er nabo, er nok litt av grunnen til at vi biter på agnet. Det kommer mye folk på begge sider av banen, så det blir litt trøkk. Der har for eksempel ikke Lyn vært så gode historisk, sier talsperson Erling Rostvåg i Vålerengas supporterklubb Klanen.

– Hvorfor er Lillestrøm misunnelige på dere?

– De bor i en stygg, liten bygd.

Talsperson Tony Johansen i Kanari-Fansen har en annen oppfatning.

– Vi er ikke misunnelige i det hele tatt, sier han og fortsetter:

– Vi ser på dem som en plastikk-klubb. De har ikke hatt egen stadion før nå nylig. Den fikk de sponset av Oslo kommune (bystyret lot VIF overta tomten for én krone, jou.anm.). Det er alt vi er motstandere av, sier Johansen.

– I en egen divisjon

Det har vært møtevirksomhet mellom klubbene, supporterkoordinatorer og politi fra begge byer i forkant av søndagens kamp. De involverte har tatt ekstra forholdsregler for å holde de to fanskarene adskilt. Slik skal tumulter unngås.

Både Rostvåg og Johansen ønsker trøkk, pyro og bannere på tribunene velkommen. Men ingen av dem ønsker noe mer kasting av bluss ut på banen.

– Det er et poeng for meg og oss i Klanen at det skal se skumlere ut enn det faktisk er på ekte. Kasting av ting på banen kan folk drite i. Det er amøbeoppførsel, sier Rostvåg.

Hoff håper begge lags fans oppfører seg.

– De blir hisset opp av hverandre. Likevel vil jeg si at de to supportergjengene er i en egen divisjon i Norge.

LSK rykket ned i 2019, men spratt rett opp igjen. Både Klanen og Kanari-Fansen «unner» hverandre et nedrykk. Samtidig er de klare på at norsk fotball ville vært fattigere om derbyet hadde vært borte for lenge.

– Et VIF-nedrykk hadde nok vært gøy der og da, men i løpet av sesongen ville vi savnet de kampene, sier Johansen.

Søndag står noe helt annet enn nedrykk på spill. Med seier vil VIF bare være fem poeng bak LSK på tredjeplassen. Den gir europacupkvalifisering. Billettinteressen har vært enorm. Flere står på venteliste.

– Jeg har vært i toppfotballen i seks år. Jeg har aldri opplevd å si nei til folk før, sier VIFs markedssjef Mehran Amundsen-Ansari.

Vålerenga-Lillestrøm 20.00 på Discovery+ og Max.