ULLEVAAL: Et langt toppidrettsliv er over. Det norske folk vil ikke lenger få se Andreas Thorkildsen kaste for gull i store mesterskap. «En av våre største utøvere noensinne» og «vår største profil»: Det er dette norsk friidrett nå mister, ifølge friidrettstoppene.

Avgjørelsen ble tatt for to uker siden, men det er først nå Thorkildsen åpner opp om det tøffe valget. På Ullevaal sitter en solbrun Thorkildsen og tenker tilbake på alle de store øyeblikkene, øyeblikk som er skrevet med gullskrift i norsk idrettshistorie. Han tenker tilbake på nedturene, på skadene som til slutt satte en stopper for karrièren. Han tenker på fremtiden, på hva han som har dedikert hele sitt liv til å bli verdens beste spydkaster skal gjøre nå.

Men han stopper også opp for å tenke på nåtiden. Thorkildsen lar seg engasjere av alle dopingavsløringene som har rystet friidretten i sine grunnvoller.

— Nå får man bevis for det man ikke har sagt offentlig i alle år, sier han.

— Rune Andersen har et stort ansvar

Fredag kom nyheten om at 23 utøvere er dopingmistenkt etter at prøver fra London-OL ble testet om igjen med nye metoder. Forrige uke fremkom det også at det ble funnet 31 positive A-prøver da 454 prøver fra Beijing-lekene i 2008 ble analysert på ny.

Den russiske olympiske komitéen (ROK) har bekreftet at 14 av disse 31 utøverne er russere. Russisk friidrett er midlertidig suspendert av Den internasjonale olympiske komité (IOC). 17. juni kommer avgjørelsen om russerne får delta i OL i Rio. Norges Rune Andersen leder ekspertgruppen som skal komme med en innstilling.

— Rune Andersen har vetorett. Han bør komme med et ekstremt godt argument om Russland skal få være med. Hvis ikke blir jeg veldig skuffet, sier Thorkildsen til Aftenposten.

— Nå er det kommet frem så mye, først med dokumentarene og nå med Beijing-avsløringene. Og så har man Sotsji-avsløringene, der prøver er blitt slettet og tullet med og der det hele har vært statsstyrt. Det skjer i andre idretter at hvis mange fra ett land blir tatt, stenges hele laget ute. Det har skjedd mange ganger i vektløfting, så det er ikke noe eksepsjonelt i å gi en sånn sanksjon. Nå skal vi huske på at det i toppen er det politikk, det er dessverre en del av idretten, men Rune Andersen har til syvende og sist vetorett og et stort ansvar på sine skuldre for alle rene utøvere, fortsetter han.

Andreas Thorkildsen og trener Åsmund Martinsne har vært et radarpar i en årrekke. Foto: NTB scanpix

— Dopingjegerne er for langt bak

Den russiske statseide kanalen Match har lekket navnene på de 14 som nå er avslørt etter Beijing-OL. Der dukker blant annet Maria Abakumova opp. Hun vant sølv i spyd.

— Jeg kjenner Goldie Sayers personlig, som kom på fjerdeplass og skulle hatt medalje. Jeg tekstet og gratulerte henne etter nyheten nå. Alle har visst det hele veien. Nå er det et pinsipp om at er man ikke tatt, så er man ikke tatt, men den første tanken som slo meg da jeg så henne kaste i Beijing var at dette så veldig mistenkelig ut. Nå får man bevis for det man ikke har sagt offentlig i alle år, sier Thorkildsen.

34-åringen forteller at han flere ganger i løpet av karrièren har hatt mistanke mot utøvere, men presiserer at «har man ikke bevis, så har man ikke bevis».

— Det er bra det blir ryddet opp, men det er synd at det tar for lang tid og at doperne i så mange år har ligget foran. Beijing er jo åtte år siden. Antidopingarbeidet trenger nok mer penger, fastslår Thorkildsen.

Den russiske statseide kanalen Match har lekket navnene på de 14 som nå er avslørt etter Beijing-OL. Der dukker blant annet Maria Abakumova opp. Hun vant sølv i spyd. Foto: NTB scanpix

— Vemodig

Thorkildsen var lenge for en medaljegarantist å regne. Mellom 2004 og 2011 kom han på pallen i samtlige mesterskap.

De siste årene har han imidlertid slitt med store skadeproblemer. I 2014 måtte han gjennom en hofteoperasjon. Han fikk aldri noen garantier for at han ville bli helt bra igjen, men han jobbet knallhardt for å kjempe seg tilbake til toppen.

Da Thorkildsen skulle øke intensiteten på treningen inn mot OL, merket han at kroppen ikke responderte som ønsket. Etter en økt i San Diego 9. mai, skjønte Thorkildsen og trener Åsmund Martinsen at det ikke gikk.

— Jeg har forberedt meg som om det skulle blitt sesong. Når det ikke går slik, er det en liten nedtur. Det var litt vemodig å gjøre det siste kastet, men alt kommer til en slutt, sier Thorkildsen.

Sportssjef Ronny Nilsen tenkte at «enten går det veldig bra og Andreas leverer et kjemperesultat i OL, eller så går det ikke». Derfor kom ikke avgjørelsen om at Thorkildsen legger opp som en stor overraskelse.

— Med hans bakgrunn går man ikke for å bli listefyll, sier Nilsen.

— Jeg kunne sikkert ha hanglet videre, men det er ikke så interessant ut fra den karrièren jeg har hatt. Det blir vanskelig å delta for en annen plassering etter å ha vært med for å slå de beste, konstaterer Thorkildsen.

DET FØRSTE GULLET: Andreas Thorkildsen overrasket både seg selv og alle andre da han tok OL-gullet i Athen i 2004. – Helt sinnsykt, sa kristiansanderen etterpå. Foto: Tor Richardsen, NTB SCANPIX

Blir ekspertkommentator

Han regner OL-gullet i Beijing som karrièrens høydepunkt. Andre store øyeblikk han husker tilbake på er OL-gullet i Athen i 2004, samt EM-triumfene i 2010 og i 2006. Nå skal han bli ekspertkommentator for TV 2 under sommerens OL. I stedet for å konkurrere selv, skal han formidle det som skjer til norske TV-seere.

Hva som skjer i etterkant, er ikke fasttømret. Men friidrettstoppene vil gjerne benytte seg av Thorkildsens kompetanse fremover. Selv sier han at han gjerne vil bidra til å løfte norsk friidrett. Allerede har han hjulpet mangekjemperen Karsten Warholm med spydkastingen.

Broren Christian har vært tett på Andreas for å dokumentere veien tilbake etter skaden. En avslutningsscene fra pallen i Rio var drømmen. Men som Andreas Thorkildsen sier:

— Nå blir det ikke noen Hollywood-avslutning.