Her skulle det vært to kilometer med skiløype 1. november

Kommunen: Vi var nok i overkant ambisiøse.

Kari M. Lundgren (t.v.) og Jane-Linnea T. Svenum savner snøen, og tyr til rulleski enn så lenge.  Foto: Glen Musk

Saken oppdateres.

Mandag kveld i Granåsen: Kalenderen viser 9. november, termometeret åtte varmegrader. Ute blåser det en varm vind over skianlegget, som preges av bar asfalt og grønt gress. I april lovte kommunen snø og skiløype 1. november. Men i Granåsen ser det mer ut som vår.

- Vi skulle ha lagt ut snø til to kilometer skiløype 1. november, og hadde lovnad om snøgaranti. Vi var nok i overkant ambisiøse da vi gikk ut med løftet. Det er vanskelig å ha kontroll over alt, deriblant været, sier konstituert kommunaldirektør for kultur og næring i Trondheim kommune, Knut Kvaran.

Les også (pluss): Lover snø i Granåsen i november

Har lagt sesongen på flis

Noen hundre meter bortenfor ligger en gigantisk haug med snø som skulle sikre skiløperne gode forhold. Foreløpig er den dekket av et 60 centimeter tykt lag med sagflis. Vannet fra smeltet snø renner sakte ut fra haugen.

I starten av september var 20 prosent av snølageret på 200 lastebillass smeltet bort. Hvor mye som har forsvunnet nå er det ingen som vet helt nøyaktig.

Les også: Derfor vokser denne snøhaugen i Granåsen

Når snøen kan kjøres ut og brukes til løype, er også usikkert. Siste prognose for lavlandet, er plussgrader døgnet rundt de neste ti dagene.

- Det er uheldig at vi ikke klarer å oppfylle løftet. Hadde det vært kaldere, så hadde vi vært der vi skulle. Jeg vil ikke love noen dato, men skulle ønske vi var i rute, sier Kvaran.

Må tenke nytt

Han mener det er beklagelig for skisporten og kommunen som tilrettelegger for idretten at man ikke klarer å innfri kravene.

- Ønsker vi fremdeles å ha en skisport, så må vi jobbe videre med hvordan det kan sikres snø på en klimavennlig og energieffektiv måte. For å tilrettelegge for skimiljøene og sikre best mulig forhold for ski-VM i 2021,  må vi tenke nytt når det kommer til å sikre snøforhold og skiføre, sier kommunaldirektøren.

Les også: Slik lager svenskene flotte skiløyper i mildværet

En viktig del av arbeidet fram mot VM på ski i Granåsen 2021 er snøteknologiprosjektet «Snow for the future». Klimaet de siste årene har bydd på betydelige utfordringer for skisporten, og årets sesong er den tredje på rad som får en forsinket start.

- Det er en utfordring hvordan man kan sikre bærekraftig snøproduksjon i et miljøvennlig, fremtidsrettet anlegg. Høyere gjennomsnittstemperaturer og snøfattige vintre gjør at det må tenkes nytt. Man må utnytte dagens snøproduksjonsteknologi best mulig og videreutvikle denne. Med forskningsmiljøene ved NTNU og SINTEF kan Trondheim ta en posisjon som verdensledende på snøteknologi, mener Kvaran.

Bytter ut smøring med hjul

I mellomtiden er det rulleski som gjelder i Granåsen. Flere titalls barn er i gang med treningsøkta da Adresseavisen er ute for å se på forholdene.

- Vi skulle veldig gjerne gått på snø nå, ja, sier Kari M. Lundgren.

Les også: Oppvaskmøte om manglende snø

Hun er på trening sammen med datteren Jane-Linnea T. Svenum (10). Jenta har sin første sesong med rulleski.

- Om jeg heller ville gått på snø? Ja, svarer 10-åringen høyt.

Preger rekrutteringen

Hovedtrener for Ranheim Skiklubbs 11- og 12-åringer, Hilde Marit Hauge, må se at de manglende snøforholdene påvirker negativt. Hun har vært aktiv i skiklubben i åtte år, og mener å se en endring med de snøfattige vintrene.

Les også: - Det irriterer meg kraftig at det ikke er snø i Granåsen nå

- Dette har kjempestore konsekvenser for rekrutteringen. Særlig de som bor langt unna skianleggene uteblir, særlig de som ikke har foreldre som brenner veldig for skiidretten, forteller Hauge.

Hun ser nå at sesongens første trening på snø, trolig blir gjennomført utenfor Norges grenser.

- Vi skal til Bruksvallarna i slutten av måneden. Fortsetter det som nå, så kan det fort ende med det, sier treneren.

På forsiden nå