Northug kan legge opp neste år

Ski-VM neste år kan bli det siste internasjonale mesterskapet med Petter Northug på startstreken.

Saken oppdateres.

Det sier skistjernens far og manager John Northug til Adresseavisen.

– Petter er uberegnelig. Vi har ikke diskutert det veldig inngående. Han skal holde på så lenge det er artig. Det kan være at Petter synes det er nok. Det er ikke sikkert at han fortsetter etter ski-VM neste år, sier John Northug.

Det ligger flere årsaker til at Petter Northug kan være ferdig som skiløper allerede i en alder av 25 år. En ting er det voldsomme oppstyret rundt ham. Northug er som en popstjerne å regne. Selv om det kan virke som om han trives med denne tilværelsen, forteller faren at det egentlig ikke er et slikt liv Petter Northug vil ha.

Vil ha fred og ro

– Han vil ha fred. Når han er ferdig med langrenn skal han bort fra dette livet. Han ønsker ikke oppmerksomhet, sier managerfaren.

Et annet moment er at livet som verdens beste langrennsløper tar på fysisk.

– Han er fysisk utslitt. Petter merker kjøret. Jeg ser det på ansiktstrekkene hans. Jeg ser det styret som er rundt ham. Det er noe med hvor lenge du orker å ha det slik. Petter vil egentlig ha det annerledes. Han blir lei, sier John Northug.

Han spør seg også hvor lenge det er mulig å holde seg på toppnivå. Petter Northug kjempet allerede som andreårs junior i toppen av junior-VM. Det er fire år siden han tok sin første verdenscupseier.

– Det handler om motivasjon. Hvor lenge er det fornuftig for en gjennomsnittsutøver å være med i toppen? Det handler om å ha fokus. Det som kreves er ekstremt, sier faren til verdens beste skiløper, og legger til:

– Det kan være et scoop å gi seg i rett tid. Det er realitetene som teller. Det handler om hvor sliten han er nå.

Har vunnet det meste

Petter Northug hentet søndag hjem verdenscupkula, beviset på at han er sammenlagtvinner i verdenscupen. Tidligere denne vinteren vant han to OL-gull. Han er firedobbelt verdensmester. Dersom han får en seier i Tour de Ski vil han ha vunnet alt som er mulig å vinne i internasjonalt langrenn. VM på hjemmebane er en stor begivenhet til neste år som vil være motivasjon i seg selv. Men det store spørsmålet er hva som skjer etter det.

– Begynner du å være i tvil, da er det bare tull å fortsette. Når du har vært på toppen, er det kanskje riktig å slippe til unge løpere.

Har fått tilbud

John Northug bekrefter at sønnen har fått tilbud som vil gi ham nye utfordringer den dagen han gir seg med langrenn.

– Det dreier seg om helt andre ting enn langrenn. Han må kanskje begynne litt smått.

Petter Northug tar nå livet fullstendig med ro hjemme i Meråker og var ikke tilgjengelig for å kommentere saken i går. Han er påmeldt til både lagsprinten fredag og femmila lørdag under andre del av NM. Søndag går skikongen Flyktningerennet.

 
 
 
 
 
På forsiden nå