- Det er flaut å være norsk

Vegard Ulvang gir Petter Northug og hans ledere kraftig kritikk. Nå mener han det er på høy tid at noen irettesetter ham.

Saken oppdateres.

- Jeg refset Emil Hegle Svendsen for å være en dårlig taper. Det Petter gjør er like ille. Det er det verste en idrettsmann kan gjøre. Det er veldig viktig å gratulere vinneren, sier Vegard Ulvang til Adresseavisen.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at Petter Northug lot russerne stå alene på seierspallen etter at han ble spurtslått på lørdagens tremil. Først etter at mediesjefen i FIS Sandra Spitz kom og maste på ham, gikk Northug opp på seierspallen. Da uten startnummer, som er i strid med regelverket.

Nektet å godta bot

I går varslet renndirektør i FIS Jürg Capol at Northug blir fratatt deler av premiepengene på grunn av oppførselen. Svaret fra den norske herrelandslagssjefen Vidar Løfshus var at Norge nektet å godta straffen og at det var FIS sin skyld.

LES OGSÅ: FIS tar pengene til Petter Northug

- Nordmennene bør forstå at vi må akseptere at russerne var best. Unnskyldninger passer dårlig. Det er flaut å være norsk når man ser dette, sier Vegard Ulvang.

Petter Northug skyldte på at sporet på oppløpet var for løst og sa at han ville vunnet om duellen hadde vært fair.

LES OGSÅ: - Folk må få tolke det som de vil

- Det er en del av jobben å sjekke sporet. Vylegzhanin vant svært fortjent. Petter Northug blir mye større om han hadde gått rett til russerne og gratulert dem med seieren, sier Vegard Ulvang.

Kritisk Alsgaard

Også Thomas Alsgaard er svært kritisk til hendelsen. På NRK i går refset han den norske landslagsledelsen og hevdet at det ikke er noen som tør å irettesette Northug.

LES OGSÅ: - Northug bør settes på plass

Vegard Ulvang, som er leder i langrennskomitéen i FIS, støtter kritikken mot Northugs ledere.

- Det er ikke noe poeng for meg å være noe sjuende far i huset, men det er riktig at Petter Northug bør bli korrigert og det bør han bli av Norges skiforbund og sine ledere.

Ulvang er også svært kritisk til at Northug kom uten startnummer da han først entret seierspallen.

Skjedde også i Gällivare

- Han må forstå at han er en del av en sammenheng, hvor arrangementet skal finansieres. Det er uprofesjonelt å stå der uten startnummer. Det gjør man ikke. Det samme skjedde med det norske laget etter stafetten i Gällivare, poengterer Ulvang.

- Hva tenker du om at Vidar Løfshus forsvarer Northug og sier det er FIS sin skyld?

- Det er rart. Noen må sette Petter Northug på plass, sier Vegard Ulvang.

Skinstad tar ikke selvkritikk

Landslagssjef Åge Skinstad tar ingen selvkritikk og angriper både FIS, Vegard Ulvang og Thomas Alsgaard. Samtidig forsvarer han Petter Northug.

- Petter Northug har ikke gjort noe feil, sier Skinstad, når Adresseavisen konfronterer han med reaksjonene i etterkant av lørdagens tremil.

- Det eneste som skjedde var at Petter Northug gikk inn i smørebua og skiftet tøy. Ingen hadde gitt beskjed om når pressekonferansen var, sier Skinstad, som poengterer at han ikke var til stede i La Clusaz i helga.

–Hvorfor hadde ikke Northug startnummer da han gikk på seierspallen?

–Det er ikke utøverens ansvar å ha startnummer. Det er alltid arrangøren som gir startnummer til utøverne.

Den norske landslagssjefen betegner straffereaksjonen fra det internasjonale skiforbundet som tåpelig og sier at ingen i FIS har tatt kontakt med den norske landslagsledelsen for å få deres versjon av hendelsen.

–Hva tenker du om Ulvangs kritikk?

–Vegard Ulvang lar seg styre av mediene. Vi gjør det som er best for Petter Northug.

- Blir feil uansett

- Hva tenker du om kritikken mot at ingen tør å si ifra til Northug?

- Hva mener han med at ingen sier ifra? Da får han ta kontakt med Vidar Løfshus. Jeg har inntrykk av at hvis vi sier ifra, som vi gjorde i mai, så er det også feil. Jeg har vært på Savalen i helga, men vi har selvfølgelig gjort det som er riktig, sier Skinstad.

 
 
 
 
På forsiden nå