Petters perfekte OL-plan

Petter Northug dropper å øke antall døgn i høyden fram mot OL i Sotsji.

Petter Northug har funnet det perfekte antall høydedøgn. 

Saken oppdateres.

- Nå har jeg vært i høyden 80-90 dager og det blir det også til OL. Det tror jeg er perfekt, sier Petter Northug til Adresseavisen på vei inn på dopingkontroll i Davos.

I sommer gikk startskuddet for opptrappingen av høyderegimet som skulle gi stadig flere høydedøgn i årene frem til OL. Årets opplegg skulle egentlig bare være første trinn på veien, men nå blir det i stedet malen fram mot OL i 2014.

- Så du kommer ikke til å øke antallet dager i høyden i årene fremover?

- Nei. Jeg må være i lavlandet og trene hardt. Jeg tror den balansen jeg har funnet nå er perfekt for meg, sier Northug.

Ingen base i Alpene

Sist vinter jaktet Northug en fast base i Mellom-Europa hvor han kunne bo deler av året, for å få trent nok i høyden. Det blir det nå ikke noe av.

- Når jeg er i Livigno 45 dager i løpet av ett år, så føler jeg nesten at jeg bor der litt på sommeren. Jeg tror jeg aldri kommer til å ha noe fast bosted i Mellom-Europa, men jeg kommer til å være der mye. Det trives jeg bra med, sier Northug.

Han har gjort en god del oppdagelser gjennom årets høydeopplegg. I helgen løste han også koden for mellomhøyden på 1500-1600 moh. i Davos, som tidligere har vært problematisk for Northug. Blant annet lærte han mye da han trente i området i juli, under hans første lange høydesamling for året.

Akklimatiserte fort

- Nå har jeg fryktelig mange døgn i høyden. Jeg kjente da jeg kom til Pontresina på 1900 meter, og lå der en uke og trente, at det tok veldig kort tid å akklimatisere seg til høyden Det har nok mye med at jeg har vært mye i høyden. Progresjonen har vært bedre og bedre hvis man ser på løpene i Davos. Det har vært en langsiktig plan i opplegget frem mot det som skal skje i OL, sier Northug.

God løsning

Landslagstrener Trond Nystad ser at Northug har funnet en god løsning for tiden fremover allerede i år.

- Helheten er viktig og vi ser nå positivt på det han har gjort. Det er veldig viktig å ha balansen mellom hard trening i lavlandet og trening i høyden. I år har han i alle fall gjort mye rett i høyden, sier Nystad.

Han mener det også ville vært vanskelig for Northug å finne en fast base i Alpene når reisebelastningen er så stor.

Ferdig trent

Northug tror helgen i Davos, med to tøffe konkurransedager, sitter i kroppen til torsdag før han føler seg bra igjen. Nå skal han bruke dagene i Davos til lett trening og kos på ski før han i alle fall går fellesstarten i Rogla neste helg. Han føler seg allerede ferdig trent til Tour de Ski.

 
På forsiden nå