Ble nektet å kvalifisere seg

Petter Northug jr. ble nektet adgang til et verdenscuprenn han var kvalifisert for. Der røk OL-billetten!

Saken oppdateres.

Som leder av Skandinavisk cup hadde Petter Northug jr. fribillett til verdenscuprennet i Val di Fiemme. Han var i form, det var hans favorittøvelse og han hadde veldig lyst, men ble tvunget til Skandinavisk cup av langrennsledelsen. Olympiatoppens Atle Kvålsvoll innrømmer at uttaket kunne sett annerledes ut med en plassering i toppsjiktet forrige helg.

- Hvis Northug hadde prestert bedre internasjonalt, ville saken stilt seg annerledes, sier Atle Kvålsvoll.

Som ansvarlig for utholdenhetstrening i Olympiatoppen, er det hans oppgave å se langrennstrener Krister Sørgård i kortene. Det har Kvålsvoll gjort, men han hadde ikke grunnlag for å gripe inn alle den tid Northug bare hadde plasseringer rundt nr. 20 i verdenscupen.

Sett i det perspektiv blir det ekstra provoserende at Northug ble tvunget til å gå to renn i Skandinavisk cup da han hadde friplass til favorittøvelsen duatlon i Val di Fiemme.

- Hva synes du om at Petter Northug vurderes etter internasjonale prestasjoner, men ikke fikk sjansen til å kvalifisere seg i den øvelsen han er best, duatlon? - Dette er et løp langrenn har lagt. Krister Sørgård sier at de har et opplegg mot junior-VM. Vi i Olympiatoppen må vurdere Northug ut fra det han har prestert. Det finnes sikkert flere løpere som har øvelser de gjerne ville gått. To andre løpere som heller ikke ble tatt ut til OL, har bedre internasjonale plasseringer enn Petter Northug. NM skulle brukes til å skille der det var tvil.

- Hvordan ville du sett på saken hvis han var kvalifisert gjennom internasjonale resultater? - Slik jeg ser det, så ville det endret saken. Da kunne vi vurdert å sende innstillingen tilbake.

- Vi trøndere referer ofte til go{rsquo}fot-teorien. Er det ikke et brudd på den når en løper ikke får delta i det han er god til? - Det kan du si, men her er det lagt et løp der både landslagstrener Sørgård og juniortrener Schjetne var enige. De vurderte det slik at Skandinavisk cup ga Petter god matching forrige helg.

- Kunne Northug vært på seierspallen om han hadde deltatt i Val di Fiemme? - Vanskelig å gjette, like vanskelig som å spå om hva han kunne prestert i OL.

- Gikk det prestisje i saken? - Jeg stoler på Krister Sørgård. Under prosessen har jeg stilt spørsmål om Northug burde vært med til OL som læregutt. Jeg tror Krister ærlig og oppriktig tenker på Petter Northugs beste. De følger den planen som ble lagt.

- Hva skiller 20-åringen Northug fra Emil Hegle Svendsen (20) og Håvard Bøkko (18) som ble tatt ut til OL? - De har forholdsvis mye felles. Alle er fremtiden menn. Forskjellen er at Bøkko og Svendsen har klart uttakskravene.

- Fagfolk hevde at akklimatiseringen ikke er noe problem for Northug? - Hvis Petter skulle vært med i OL, så måtte han vært i høyden nå. Det er et langt steg fra det å være akklimatisert til å prestere i tynn luft. Det er ingen tilfeldighet at vi investerer i mange høydedøgn for OL-deltakerne.

- Tar Bjørn Dæhlie og Oddvar Brå feil når de mener Northug burde vært tatt ut til OL? - Jeg sier ikke at de tar feil. Jeg sier bare at vi har forholdt oss til den innstillingen langrennskomiteen kom med. De kan vurdere dette best.

- Olympiatoppen har samarbeidet tett med Strindheim. Hvordan stiller det seg etter denne konflikten? - Vi har samarbeidet tett, men har ikke noe konkret samarbeid nå. Jeg har snakket med ledere i Strindheim. De er uenige i uttaket, men vil ikke la det gå ut over samarbeidet.

- Hvordan kan man vite at Northug får en ny sjanse i OL om fire år? - Det kan man ikke vite. Det er vanskelig å spå, spesielt om fremtiden. Her har man ingen garantier. Vi kan ikke tenke på det. Petter har heldigvis masse nye utfordringer. Går utviklingen slik den tegner, så er Petter en bedre løper i neste OL.

 
På forsiden nå