Ine felt av kaffe og cola

Inntil onsdag levde Ine Wigernæs i troen på at vanlig kaffebruk er uproblematisk for en idrettsutøver. Nå vet hun sannheten.

Saken oppdateres.

- Jeg har aldri fått noe informasjon fra skiforbundet eller Olympiatoppen om at inntak av kaffe kan resultere i en positiv dopingprøve. Hadde jeg visst om faren, ville jeg vært mye mer forsiktig, sier Ine Wigernæs, som ble dopingfelt for bruk av koffein under NM i Meråker 30. mars.

34-åringen, som forrige sesong sto utenfor det norske landslaget, mottok den tunge beskjeden i et brev fra Norges Idrettsforbund og olympiske komité onsdag. Da hadde hun tidligere på dagen blitt kjent med Anita Valens kaffesak via en tekstmelding.

- Helvete på jord fikk en ny dimensjon. Jeg gikk ned for telling. I brevet sto ord som «doping, straff, dom og utestengelse». Det er ord som får meg ned i knestående, uttalte Wigernæs på gårsdagens pressekonferanse.

Søkte råd

Og selv om den erfarne langrennsløperen ikke tviler på A-prøven, og heller ikke har tro på at B-prøven viser noe annet, plager det henne at hun juridisk kan bli satt i bås med dopingtatte Johann Mühlegg, Mika Myllylä og Kajsa Varis.- Det føles fryktelig at koffein og EPO er på den samme dopinglisten og kan gi samme straff. Jeg håper at normale folk ser forskjellen på kaffe og bloddoping, sier Wigernæs, som har doktorgrad i fysiologi fra Norges idrettshøgskole.

Etter å ha søkt råd hos toppidrettssjef Bjørge Stensbøl og skiforbundet, valgte hun å møte pressen på SAS-hotellet ved Holbergsplass i Oslo i går ettermiddag.

- Jeg gjorde alt som jeg pleier dagen før 30-kilometeren, men fikk ikke sove om natten. Da jeg spiste frokost morgenen etter, drakk jeg to krus kaffe. Like før starten på NM-løpet drakk jeg enda et krus kaffe. 24-25 kilometer ut i løpet tok jeg en egen blanding av kaffe og cola for å kvikne opp hodet. Det er en helt vanlig blanding i langrennsmiljøet, fortalte 34-åringen, som ble nummer seks i NM, over fem minutter bak vinneren Unni Ødegård.

Ine Wigernæs vil ikke gå med på at hun kan ha opptrådt uprofesjonelt før tremila i NM.

- Dette er min daglige prosedyre. Dessuten har folk i langrennsmiljøet sagt at man må drikke alvorlig mye kaffe, om det skal slå ut på dopingtesten, sier Wigernæs, som inntil onsdag trodde at vanlig kaffebruk er uproblematisk for en idrettsutøver. Nå vet hun noe annet. Og derfor er hun også helt knekt etter å ha blitt Norges første, kjente skiløper som er tatt for doping.

Utestengelse

Prøven Wigernæs avla hadde en konsentrasjon på 13,7 mikrogram per milliliter koffein. Høyeste lovlige verdi er 12,0. Syklisten Anita Valen, som avla sin A-prøve på samme dato som Wigernæs, ble målt til 14,5. Nå risikerer begge å bli straffet med utestengelse fra all idrett imellom tre måneder og to år.Lyn-løperen ønsker ikke å bli karakterisert som et offer i gråsoner i dopingreglene, men hun har god samvittighet.

- Jeg har ikke gjort dette bevisst for å oppnå en fordel. Det er neppe sånne som meg man vil ha tak i heller, sier hun.

Samtidig som Wigernæs i går innrømmet situasjonen, forfektet hun sin frykt for nettopp preparater.

- Jeg har to fobier. Det er slanger og piller. Jeg må overtales til å ta en paracet, hevdet hun.

Wigernæs bestemte seg for kort tid siden for å satse på kommende sesong.

- Jeg er i bedre form enn noensinne og følte at livet var utrolig fint. Jeg elsker å konkurrere og har en fantastisk mann som støtter meg. For en uke siden tenkte jeg derfor at «nå skjer det vel noe negativt».

Nå kan 34-åringen trolig belage seg på en pause fra langrennssporten.

 
På forsiden nå