– Jeg tok den helt greit, egentlig, det kom ikke som noe sjokk for min del. Det er lenge siden jeg vant det skirennet (verdenscup på Lillehammer 2. desember), og jeg har ikke klart å følge opp med de samme resultatene i ettertid. Da har folk gått forbi meg, sier Tildheim Andersen til VG om hvordan han mottok beskjeden om at han ikke fikk VM-billett.

Det var plass til 13 langrennsherrer i VM-troppen, 22-åringen fra Bøler var ikke én av dem. Det til tross for at han vant verdenscuprenn på Lillehammer så sent som 2. desember.

– Man skjønner jo at det er gode muligheter for å komme til VM når man får til det. Jeg fikk håp om å gå, ja. Etter forrige helg forsto jeg at det ikke kom til å gå, sier han om 9. plassen i det siste uttaksrennet, 10-kilometeren i Les Rousses.

9. PLASS: Det ble kun en 9. plass på Iver Tildheim Andersen på 10 kilometeren i Les Rousses. Foto: Salvatore Di Nolfi / AP / NTB

– Hvordan har dialogen med landslagsledelsen vært?

– Det har vært helt greit, det. Jeg føler ikke egentlig jeg har hatt et behov for særlig dialog, jeg har hatt full oversikt over hvor jeg sto.

Tiden under VM bruker han til trening, og erkjenner at et økt fokus på prestasjoner i uttaksrenn kan ha ført til at han ikke har fått trent så godt som skulle ønske over tid. At han er blant snakkisene etter VM-uttaket, synes han bare er fint.

– Det er artig at uttak og slikt diskuteres, for uttakets del, men det har ikke så mye å si når uttaket er gjort. Det har vært artig å utfordre elitegutta, det er det man har drømt om hele veien - å utfordre den eliten, sier Tildheim Andersen.

Uttaket ble klart da langrennssjef Espen Bjervig og Skiforbundet presenterte troppen til ski-VM i Planica tirsdag formiddag.

– Uttaket i Norge er røft. Enkelt og greit. Vi prøver å fylle opp dagene og rennene med de som skal gå. Samtidig må man tenke på, i verste fall, sykdom. Det er ikke at han ikke er god nok. Det er mange gode, sier langrennstrener Eirik Myhr Nossum til VG.

Eirik Myhr Nossum Foto: Terje Pedersen / NTB

Selv om Tildheim Andersen vant uttaksrenn tidligere i sesongen, betyr ikke det nødvendigvis en sikker plass til VM.

– Én ting er å se på uttaksrenn. Det er andre som også har vunnet renn, så det går litt på når det var og formutvikling og sånne ting. Sånn sett teller det mer å vinne det siste uttaksrennet før VM, enn det første. Sånn har det alltid vært, presiserer Nossum.

– Det er klart han blir jo et offer for de enorme gode skøyteløperne vi har i Norge. Han er kanongod og hadde vært selvskreven i enhver VM tropp uansett nasjon, men med de utøverne vi har i Norge og de skøyteløperne spesielt, som er Ivers spesialitet, så var det ikke plass til han nå, sier Bjervig til VG.

– Nivået på herresiden er brutalt, avsluttet han.

Langrennssjef Espen Bjervig. Foto: Lise Åserud / NTB

Også på pressekonferansen ble det stilt spørsmål om vrakingen av 22-åringen.

– Vi har utøvere som er meriterte tidligere, utøvere som har prestert fantastisk i år og utøvere som har prestert enormt over flere år, sa Espen Bjervig på pressekonferansen.

– Teller gamle meritter mer enn ferske?

– Historikken vil alltid være med, men den teller ikke mer. Men har du utøvere som har tatt medaljer gang på gang i mesterskap så vet vi at det er noe med å prestere når det kommer til mesterskap også, så det skal ikke være noen disfavør at en har prestert i mesterskap før. De gutta på listen her nå har prestert eksepsjonelt bra i år, svarte Bjervig.

Helgens verdenscuprenn, og uttaksrenn, i franske Les Rousses var siste mulighet for mange til å vise seg som det rette valget til VM. Noen sikret seg også VM-billett. Blant dem Harald Østberg Amundsen.

24-åringen leverte en solid VM-søknad i Les Rousses og tok sin første verdenscupseier på 10 kilometer fri teknikk.

TATT UT: Harald Østberg Amundsen skal til ski-VM i Planica. Foto: Terje Pedersen / NTB

Mange av løpere er selvskrevne og flere var allerede sikret plass i mesterskapet som regjerende mestere. Blant dem Emil Iversen, som ble utropt til mester på femmila etter jurydramaet i 2021.

På kvinnesiden var det ingen store overraskelser.

Både Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg skal gå ski-VM i Planica. Foto: Terje Pedersen / NTB

VM starter i Planica om drøye tre uker. 22. februar åpner kvinnene med 5 kilometer kvalifisering (fri teknikk), og så går det slag i slag frem til den avsluttende klassiske distansen, femmila, 5. mars.

Ski-VM 2023: Se hele VM-programmet her!