Men det var ingen dans på roser å hete Erik Valnes under VM i Planica. Ikke minst det å bli værende i den norske leiren i over en uke etter en av karrierens største nedturer.

– Det var et helvete. Det var ikke noe artig, sier Valnes til VG.

De aller fleste husker hvordan han vant prologen, følte seg råsterk, og kanskje var det dette mesterskapet han skulle vippe Johannes Høsflot Klæbo fra sprinttronen.

BLE RASENDE: Erik Valnes kaster skien ut av løypa etter å ha falt under VM-sprinten i Planica i februar. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Men i semifinalen sa det stopp. Ifølge Valnes var den ene skien hans knekt, noe også TV-bildene VG viste i etterkant kunne tyde på. I «sukkersnøen» falt han på merkelig vis. Han var først ordknapp og senere opprørt over hendelsen.

– Det var heldigvis positivt at det generelt var god stemning i gruppa. Jeg ble dratt opp av det. Jeg bodde jo på rom med Pål (Golberg) og måtte jobbe mye med meg selv for å ikke dra med meg ham ned. Det var en utladning å være der siste uken og godt å komme hjem.

Det var knyttet store forventninger til ham denne sesongen. Men perioden før jul var preget av sykdom og luftveier som ikke fungerte. Etter jul ble det få gode opplevelser i verdenscupen etter NM på Gjøvik.

Spesielt fallet i generalprøven til VM – i franske Les Rousses – var tungt å svelge. Valnes kalte det «jævla unødvendig» og at «det var så dumt at herregud».

Så kom VM-skuffelsen.

Men i ukene i etterkant har han endelig levert varene.

Han var plutselig på pallen igjen under verdenscupen i Drammen. Så på nytt i Falun.

I Lahti fredag vartet han og Johannes Høsflot Klæbo opp med en bunnsolid lagsprintseier foran Italia og Norges annetlag.

– Det er først og fremst gledelig at han har snudd det. Han hadde en trå inngang til sesongen og den var ikke som han håpet på. Og VM definitivt ikke som han håpet på. Men han har virket de solid de siste ukene og absolutt i godt humør, sier Klæbo og fortsetter:

– Jeg skjønner jo at det å være i VM og tråkke rundt der ... Det finnes ikke kjedeligere.

Valnes forteller at han ikke har gjort noe spesielt for å snu tankene til noe positivt.

– Det kommer en fase i starten der VM bare er vondt å tenke på. Det blir mange ting som drar deg inn på tanken om den VM-sprinten. Så går det en stund, så snur det litt til en motivasjon til å gå gode skirenn på tampen. En ting som har hjulpet hele tiden er at jeg har kjent er i god form.

GLISTE: Erik Valnes kan glise etter å ha blitt nummer to under sprinten i Falun for en uke siden. Kun slått av Johannes Høsflot Klæbo, mens italienske Federico Pellegrino ble nummer tre. Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

– Men jeg vet det er opp til meg selv. Jeg har mye støtte og folk å prate med. Men til syvende og sist er det jeg som må snu en sånn trend. Det blir jo litt tanker. Da må man bare jobbe med det. Det er et tegn på at man vil noe med skigåingen, sier han og smiler.

Fredag vant han teamsprinten med lagkompis Klæbo. Lørdag kjemper de to side om side om den siste verdenscuptriumfen i sprint denne sesongen.

– Hvordan vil det være å kunne slå Klæbo som har vært nærmest utilnærmelig i år?

– Det hadde vært enormt. Jeg skal prøve alt jeg kan, sier Valnes.