Bråket rundt Klæbos avtale kan blusse opp: Ingen ny dialog rundt stridens kjerne

Verken Johannes Høsflot Klæbo eller noen andre landslagsløpere har signert utøveravtalen foran kommende sesong.

Team Klæbo ønsker en avklaring rundt når utøverne er landslagsløpere, når de er klubbløper, og når de er private – når de eier sine egne markedsrettigheter. Langrennssjefens svar åpner for nye forhandlingsrunder knyttet til nettopp dette temaet. Team Klæbo ønsker en avklaring rundt når utøverne er landslagsløpere, når de er klubbløper, og når de er private – når de eier sine egne markedsrettigheter. Langrennssjefens svar åpner for nye forhandlingsrunder knyttet til nettopp dette temaet. Foto: Rune Petter Ness

– Vi har ikke signert. Vi venter fortsatt på å få oversendt avtalen. I og med at jeg ikke har sett avtalen, vet jeg ikke hva den innebærer, sier managerpappa Haakon Klæbo til Adresseavisen.

En uke etter at oppkjøringen til årets langrennssesong er i gang, er det med andre ord et åpent spørsmål om utøverkontrakten som binder Johannes Høsflot Klæbo til landslaget er spiselig materie for Norges desidert største langrennsstjerne.

Enig om at de var uenige

I fjor ble det virkelig rabalder. Langrennssjef Espen Bjervig krevde at Klæbo skulle signere utøveravtalen innen 10. juni. Det skjedde ikke. Først om lag en måned på overtid kom underskriften på plass – og det uten at partene egentlig var kommet til enighet. De var tvert imot «enig om at de var uenige».

– Det er stort sett media som er opptatt av strid. Vi ønsker å snakke sak. Jeg opplever at vi har en god dialog, og regner med at vi blir enige i år også, sier Bjervig i forkant av årets runde med signering av utøverkontrakter. Her sammen med Klæbo på talentleir på Sjusjøen i fjor sommer. – Det er stort sett media som er opptatt av strid. Vi ønsker å snakke sak. Jeg opplever at vi har en god dialog, og regner med at vi blir enige i år også, sier Bjervig i forkant av årets runde med signering av utøverkontrakter. Her sammen med Klæbo på talentleir på Sjusjøen i fjor sommer. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Ingen ny dialog om striden

Høsten 2018 var markedsrettighetene tema da Espen Bjervig sammen med langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad møtte Haakon Klæbo, tidligere Northug-manager Are Sørum Langås, Johaugs manager Jørn Ernst og tillitsvalgte blant landslagsløperne.

Det var selvsagt også kontakt mellom Bjervig og pappa Klæbo rundt stridstemaene under forhandlingene av fjorårets avtale.

Denne våren er utgangspunktet fortsatt det samme, og fortsatt ikke avklart.

Team Klæbo ønsker en avklaring rundt når utøverne er landslagsløpere, når de er klubbløpere, og når de er private. De ønsker å vite når de eier sine egne markedsrettigheter. Langrennssjefens svar åpner for nye forhandlingsrunder knyttet til nettopp dette temaet.

– Dette er ikke nærmere definert fra i fjor. Det er litt uklar jus på dette, men i utgangspunktet er det slik at man er privatperson når man ikke trener på ski. Og da markedsfører man ikke sponsorer. Men det ligger også en forventning om lojalitet her, rundt for eksempel å ikke profilere konkurrerende sponsorer. Jeg opplevde at vi hadde en god prosess i fjor, hvor vi fikk klarlagt mye. Vi gjorde oss også gode erfaringer gjennom året, Men det er alltid grenseganger man ikke helt klarer å gå opp før man står der, sier Espen Bjervig.

– Nå har jeg forespurt Espen Bjervig om avtalen, og tror det ligger en mail i innboksen i løpet av denne uka, sier managerpappa Haakon Klæbo. – Nå har jeg forespurt Espen Bjervig om avtalen, og tror det ligger en mail i innboksen i løpet av denne uka, sier managerpappa Haakon Klæbo. Foto: Rune Petter Ness

Som et forsøk på å komme Klæbo i møte, har landslagsløperne nå fått anledning hente ut mer av sin egen markedsverdi gjennom et eget merke på landslagsdrakten de selv kan selge. Samtidig er antallet pålagte sponsoroppdrag redusert noe. Men dette skal oppfattes som en svar på noe Klæbo ikke har bedt om.

– Tidsfrist ikke tema

Nå er det uklart hvor lang avstand det er mellom team Klæbo og ledelsen i skiforbundet. Men åpenbart er det grunnlag for en ny runde med strid før signaturene er i boks.

– Det er stort sett media som er opptatt av strid. Vi ønsker å snakke sak. Jeg opplever at vi har en god dialog, og regner med at vi blir enige i år også, sier Bjervig.

– I fjor ble det satt en frist for Klæbo til å skrive under utøverkontrakten. Vil du kommunisere en tidsfrist også foran denne sesongen?

– Jeg har holdt på med så mye annet at tidsfrist har ikke vært noe tema. Men i utgangspunktet er det slik at dersom man takker ja til lag gjelder fjorårets avtale til ny er signert. Vi ønsker å få avklart ting så snart som mulig. Men samtidig er det mye viktigere å bruke tid på en avtale som er god og gjennomarbeidet enn å presse gjennom en avtale. Utøverne er ulike. Noen bare signerer, mens andre er nøye på alt. Det må vi åpne for, og derfor er vi ikke så eksakte på tid, sier Bjervig.

Forventer utkast denne uken

Klæbo er ikke den eneste som ikke har skrevet under ny utøverkontrakt. Så langt har ingen signert – for ingen løpere har fått den tilsendt.

– De nye utøveravtalene ble styregodkjent forrige uke, og vi håper å få sendt dem ut ganske kjapt.

Haakon Klæbo har forståelse for situasjonen, men innrømmer samtidig at de begynner å bli litt utålmodige.

– På grunn av den ekstreme korona-situasjonen har det ikke vært mye dialog, og det er ikke kommunisert en dato. Det er selvsagt helt greit, og ikke noe stress. Men nå har jeg forespurt Bjervig om avtalen, og tror det ligger en mail i innboksen i løpet av denne uka, sier han.